(10.20 hodin)
(pokračuje Zuzana Ožanová)

Bod čtyři. Dle tisku stotisícovému městskému obvodu Ostrava-Jihu zbudou dvě pošty. Chtěla bych znát váš názor, zda je jedna pobočka pošty dostatečná na 50 000 obyvatel. Sami tady jste při diskusi všichni říkali, kolik na kolik obyvatel, ale opravdu toto je bezprecedentní případ, 50 000 a jedna pošta. Bylo mi odpovězeno, že se využívá přepážkohodina a v městském obvodu Ostrava-Jih připadá na jednu přepážkohodinu 27 obyvatel bez věkového omezení, což odpovídá průměru v porovnání s ostatními městskými částmi - zde bych řekla, že nejsme v Praze, ale v Ostravě a my máme obvody, nikoliv městské části - na 10 000 obyvatel. Dvě pobočky tak budou pro městský obvod Ostrava-Jih dostačující.

Jedna pobočka na 50 000 obyvatel. Nicméně nebyla jsem jako někteří, četla jsem dál a asi za pár odstavců jsem se dozvěděla... tady říká pan ministr, že jedna pobočka na 50 000 obyvatel je dostačující, ale - cituji další odstavec, nevím, proč nebyly u sebe tyto informace: v rámci jednání mezi zástupcem České pošty a starostou městské části - opravdu, Ostrava má obvody! Zvláště ministerstvo, které má dohled nad výkonem přenesené působnosti... Prosím vás, nezaměňujte obvody a městské části. Aspoň na ministerstvu byste mohli znát názvosloví - starostou městské části, údajně, Ostrava-Jih, proběhlo 5. dubna 2023... se dokončuje shoda nad finální skladbou poboček v této městské části. Tak v jedné části odpovědí mám, že je to dostačující, a za několik odstavců, že přece jenom o tom se jedná. Já chápu, že odpověď byla připravena 25. dubna, že pravděpodobně došlo k nějaké změně, nicméně opravdu nepůsobí dost věrohodně, je-li takový rozpor v jednom jediném dokumentu.

Nyní k bodu pět, kdy já jsem se chtěla seznámit s kompletními podklady, které se týkají rušení poboček v Moravskoslezském kraji, minimálně předpokládám informace o bezbariérovosti a spádovosti. Takže mi bylo odpovězeno, že je všechno v pořádku, žádné podklady jsem nedostala, 75 % poboček je bezbariérových a 25 % je na tlačítko, to znamená 100 %. Ale ty kompletní podklady - zase, navazuje to na bod jedna, kdy v podstatě žádný kontakt s ministerstvem, chceme nějaké podklady, tak mi řekněte - nemáte, paní poslankyně, na to v rámci interpelací na nárok, je to tajné. Jestli je to tajné, vše, co se děje kolem České pošty, tak prosím.

Bod šest, poslední bod. Já jsem se ptala na třeba pro mě velmi důležitou z hlediska profesního otázku: Bude dle vás zaručeno v případě zrušení tolika poboček řádné doručování pro soudy a správní orgány? Jak ovlivní případné omezení otevíracích dob doručování dle trestního a správního řádu? Jak bude počítána fikce doručení v případě otevření poboček pouze dva dny v týdnu? Bylo mi řečeno, že se to nijak nedotýká doručování, doručování bude zajištěno. Já chápu tento názor, nicméně jedna z těch otázek bodu šest, jak bude počítána fikce doručení v případě otevření poboček pouze dva dny v týdnu, mi už opravdu zodpovězena nebyla. Připomínám, že přece jenom v tom dubnu tiskem probíhalo hodně informací a jedna ze zásadních byla - samozřejmě netýká se to obce, kde bydlím, protože vzhledem k velikosti Ostravy opravdu pět dnů v týdnu asi otevřeno bude, ale týká se to menších obcí, kde se uvádělo, že budou třeba otevřeny jenom dva dny v týdnu. A právě při doručování soudních obsílek a doručování správních orgánů toto považují za velmi nešťastné, protože přece jenom k tomu Česká pošta slouží - samozřejmě komerční věc, balíky, všechno, to opravdu nebudu řešit, ale doručování takto důležitých písemností je pro mě podstatné.

Takže já bych to shrnula. Nepovažuji tuto odpověď za dostačující. Snažila jsem se opravdu podrobně rozebrat, proč tomu tak není, a poprosila bych pana ministra o reakci. Já jsem ráda, že jsem se dneska ke slovu dostala a kolegové, kteří nemohli v předchozí interpelaci mluvit k České poště, nyní zjevně mohou.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan ministr se hlásí do rozpravy. A než mu udělím slovo, přečtu omluvu. Omlouvá se pan poslanec Josef Kott od 9.30 do 10 z pracovních důvodů. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážená paní poslankyně, já budu ve své odpovědi teď poměrně stručný. Moje posouzení této odpovědi je zcela jiné než vaše. Obracela jste se na mě, prostřednictvím tedy paní předsedající, jako na ministra vnitra. Důležitá informace, kterou já jsem uváděl, je, že konkrétní metodiku jako takovou nebude a nikdy nevytvářelo Ministerstvo vnitra jako takové, ale management České pošty. Česká pošta určovala kritéria. Česká pošta má k dispozici analytické materiály. A co já vám určitě nabízím - ano, a teď jste si o to řekla - je to, že vám určitě zprostředkuji, a to udělám velmi rád, jednání s patřičným manažerem či manažerkou v tomto případě České pošty, kde vám samozřejmě mohou být dány ty materiály, které nepodléhají nějakému vnitřnímu režimu v rámci České pošty, k dispozici a určitě vám i některé detaily té metodiky vysvětlí. Ale já skutečně nebudu tím, kdo bude říkat, jaká konkrétní kritéria Česká pošta vybrala pro zrušení té které pobočky. Nemám důvod jim nevěřit, že asi skutečně v pěti případech, pokud si pamatuji správně, v tom hodnocení a v té třeba neznalosti nějaké lokální danosti skutečně došlo k nějakému pochybení. Nebyli jste jedinou poštou a skutečně při předložení validních argumentů od lokálních autorit došlo k přehodnocení rozhodnutí. Já mohu zjistit počet případů, v kterých to tak bylo, ale není důvod téhle argumentaci České pošty nevěřit.

Určitě vám patří i jedna omluva, a tady máte pravdu a to já zcela uznávám, úředníci Ministerstva vnitra, kteří připravovali odpověď, by skutečně neměli zaměňovat ostravské obvody za městské části, a jistě toto slyšeli a teď se červenají v koutku své kanceláře. Takže velká omluva za toto.

Nicméně na strukturu vašich otázek si myslím, že v této interpelaci bylo odpovězeno, a jak jste sama správně řekla, ta interpelace je z dubna a mezitím jednání s lokálními samosprávami, které měly nějaké dílčí výhrady k zavírání té či oné pobočky, došlo ve všech případech, 100 % případů, každé vedení města, kde došlo k rušení pobočky České pošty, bylo osloveno a vyzváno k jednání.

A ještě jedna poznámka. Samozřejmě byli informováni starostky, starostové, primátorky, primátoři, kde se ta pobočka České pošty rušila. Já bych rozuměl vaší výhradě k informování starostů, do jejichž spádové oblasti ta pošta patří, rozuměl bych té výhradě v případě, že by k tomu zavírání pošt docházelo druhý, třetí, čtvrtý, pátý den, ale tady je přece dostatečná časová prodleva mezi oznámením toho rozhodnutí a reálným zavíráním té pobočky, ke kterému ještě ani teď nedošlo, dojde k němu 1. 7. A já se domnívám, že ta možnost informování i starostů menších obcí tady skutečně byla naplněna, Česká pošta zveřejnila, inzerovala velmi podrobný seznam s vysvětlením a postupy i na svých webových stránkách. Takže tady opravdu velmi pochybuji, že by se tahle informace ke všem, kteří ji mají dostat, nedostala.

Já asi nebudu zdržovat ani další, kteří chtějí ještě interpelovat. Můj závěr - a určitě o tom rozhodneme hlasováním - je, že odpověď na tuto písemnou interpelaci, na položené otázky, byla dostatečná.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. S faktickou poznámkou vystoupí nyní paní poslankyně Zuzana Ožanová. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP