(10.30 hodin)

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, paní předsedající. Já tedy řeknu, že já spokojena, pane ministře, nejsem. Chápu, že něco nemáte k dispozici. Tak jste to tam měli napsat! Nemám, nedám, ptejte se jinde. Ale takhle to opravdu v té vaší odpovědi není. Tam popisujete nějaké věci, které jste z něčeho vytrhli, zjevně musíte mít nějaké podklady k dispozici, jinak byste to tak nemohli napsat. Takže pokud nemáte, nedáte, tak bod jedna - nemáme k dispozici, ptejte se České pošty. Takovou odpověď bych prosím očekávala. Takže to opravdu není pro mě odpověď.

Co se týče - já trošku budu přeskakovat k tomu poslednímu týkajícímu se těch malých obcí. Já jsem tento dotaz slyšela od kolegyně, která opravdu se zabývala tím, že některé obce neobdržely žádné informace. To, že Pošta jednala se starosty - jednala, ale opravdu jestli vy to považujete za správné, já ne. Skutečně ta taktika, tady se shodneme na tom, že odpověď je samozřejmě odpovědí, to nemůžu rozporovat, nicméně zda to tak bylo správné, zvolit tento postup, že se vykašlu na ty malé obce, to se domnívám, že ne. Nicméně konstatuji, že odpovězeno v tomto bodě tři bylo.

Děkuju za to sjednání možné schůzky, takže já to přivítám, pane ministře, ale stále se domnívám, že nebylo odpovězeno na bod šest, jak bude počítána fikce doručení v případě otevření poboček například pouze dva dny v týdnu. Prosím, podívejte se do své odpovědi. To tam není. Skutečně pro mě je Česká pošta, já možná budu trošku jinak než kolegové, samozřejmě doručujeme dopisy různé, ale to, co je docela... (Předsedající: Čas, paní poslankyně.) Jenom dokončím - podstatné pro fungování státu.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další s faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Peštová a připraví se paní poslankyně Knechtová. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Já bych chtěla zareagovat na pana ministra, když říkal, že bylo jednáno. To musím potvrdit, že ano, že Pošta jednala s městy. Třeba říkám, my jsme statutární město, a šlo nám tam o jednu poštu, která je v současné době v nemocnici a je velice vytížená, a ze začátku bylo deklarováno, že to bude za symbolickou korunu. Pak ta jednání probíhala v takovém duchu, že bylo spíš vidět, že ta Pošta se domluvit nechce, protože pak za starý nábytek chtěla 200 000 korun, pak najednou ty částky šplhaly, šplhaly, až se vyšplhaly skoro na 1,2 milionu na jednu přepážku a tu osobu, která tam bude sedět, protože samozřejmě Pošta chtěla zaplatit nějaké licence, abychom byli v jejích systémech, a tak dále. Takže vlastně ze symbolické koruny to vyšplhalo úplně někam jinam a samozřejmě město na to přistoupit nemohlo, protože ten náklad byl značný. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji A nyní s faktickou poznámkou paní poslankyně Knechtová. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Lenka Knechtová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já bych chtěla hlavně upozornit u těch malých obcí, že tam vlastně dochází k tomu, že se ruší i to poštovní směrovací číslo. Takže vlastně ti starostové nebyli přizváni k žádnému jednání a víceméně se to dozvídali tak, jak ta informace přicházela z médií. A došlo vlastně třeba u nás konkrétně k tomu, že starosta oerpéčka potom ty obce sezval a začal to s nimi řešit a projednávat a ta situace se k občanům vlastně dostala až tímhle postupným způsobem, a mnozí si myslím, že dodneška nevědí, že od 1. července budou mít úplně jiné poštovní směrovací číslo. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. A další s faktickou poznámkou - paní poslankyně Ožanová. Prosím. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, paní předsedající. Děkuji kolegyni Knechtové, že panu ministrovi toto řekla. Domnívám se, když k tomu došlo v Jihomoravském kraji, že k takovéto situaci došlo i ve více krajích České republiky. A skutečně ta interpelace nemá za účel jenom kritizovat, ale i navést k tomu, aby do budoucna k takovým situacím nedocházelo, abyste opravdu zvážili, jak komunikovat se starosty, jak komunikovat v takovém případě u takovýchto věcí, které se dotýkají mnoha obyvatel. Domnívám se, že byste mohl působit i na Českou poštu v tom smyslu, aby se chovala lépe, protože popis těch schůzek, které měli starostové opravdu s Českou poštou, je fakt tristní. To nebylo jednání. Přišlo: my vám to zrušíme, končíme, říkejte si, co chcete, bude to tak! Já se domnívám, že určitá míra slušnosti a ohleduplnosti byla namístě, minimálně vyslechnout, a prostě trochu méně arogantního chování vůči těm starostům. Právě že zrovna od vás bych očekávala, pane ministře, od STANu, vy jste zástupcem STANu, že vy budete apelovat na tu Českou poštu, že se jim to fakt nepovedlo, že se mohli chovat slušněji a lépe.

Já nevím, zda budu navrhovat, zatím nenavrhuji, že odpověď nebyla dostatečná. Pro mě fakt nebyla dostatečná. Ale domnívám se, že ani žádným hlasováním nezměním to, že prostě i příště nebude odpověď dostatečná, vykašlete se na to, nebylo to kompletní. Promiňte, opravdu ne. Nebudu nechávat o tom hlasovat. Ale tu schůzku s Českou poštou, to opravdu očekávám, a bylo by to dobré v době, kdy ještě nejsou parlamentní prázdniny. (Upozornění na čas.) Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Já se omlouvám, pane ministře, ale před vámi jsou ještě dvě faktické poznámky. První paní poslankyně Mračková Vildumetzová, připraví se pan poslanec Haas a pak pan ministr. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, paní místopředsedkyně, za slovo. Já se musím trošičku pousmát nad tím, co tady pan ministr vnitra říká, že metodiku o tom, jaké pobočky se budou zavírat, tak že měla v rukách Česká pošta. Tak položme si otázku - kdo stojí v čele rezortu Ministerstva vnitra? Je to ministr vnitra Vít Rakušan, pod nějž spadá Česká pošta, státní podnik. Takže pane ministře, vy tedy jste určitě nehovořil s Českou poštou, nekomunikoval jste s nimi, nevěděl jste vlastně vůbec, s čím Česká pošta přijde, jaká ta kritéria budou. Vy jste vlastně asi ani neviděl tu analýzu, která je tajná, podle které jsou ty pobočky. Pouze jste ministr vnitra za Starosty a nezávislé, který ty starosty hodil přes palubu. Protože já bych od vás očekávala, že byste jako ministr vnitra řekl České poště: Ano, něco jste předložili. Nejdřív to s těmi starosty vykomunikujte. Přijďte s výsledkem, jakým způsobem na to pohlíží ti starostové, jak je to v tom území, jaké jsou i argumenty těch starostů, a pak jste měl popřípadě k tomu kroku přistoupit. To jste v žádném případě neudělal, ale dal jste si do volebního programu, že v té první linii stojí starostové, že jsou důležitější než členové vlády, ale bohužel opak je pravdou. Takže pak se stávají ty věci v tom území, že se navrhly zavřít pošty, které nejenže měly třeba hodně poštovních transakcí, ale jsou bezbariérové, a další úskalí, která v žádném případě ta Česká pošta asi nevěděla!

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou, pan poslanec Haas, a poté pan ministr Rakušan. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Karel Haas: Vážená paní předsedající, děkuju mnohokrát za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, mě k té faktické zdvihla ze sedačky slova ctěné předřečnice, prostřednictvím paní předsedající, naší kolegyně Ožanové. Myslím, že se vzájemně velmi respektujeme, vážím si jí velmi profesně i lidsky, ale lehce mě nadzdvihla slova o tom, že jednání managementu České pošty se starosty probíhala, a teď nemám stenozáznam, ale myslím, že tady zaznělo: pouze paušálně, arogantně, jednalo se pouze proto, aby se jednalo, bez jakékoliv snahy o reálný výsledek.

Tak já vám řeknu jeden stručný případ z našeho města. Aniž bych do toho jednání musel vstupovat - já jsem u nás na městě opoziční řadový zastupitel, do jednání mezi vedením statutárního města Pardubice a managementem České pošty, tím regionálním, jsem vůbec vstupovat nemusel. Tu informaci jsem si získal jenom jako zastupitel a u nás ve městě Pardubice. Vzhledem k tomu, že primátor statutárního města Pardubice za hnutí ANO přinesl relevantní argumenty k výměně poboček České pošty oproti návrhu navrženému managementem, tak bez jakýchkoliv problémů se statutární město Pardubice dohodlo s managementem České pošty na změně toho seznamu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP