(10.40 hodin)
(pokračuje Karel Haas)

Samozřejmě nemáme také radost ze snižování (počtu) poboček. To je jiná věc. Ale a priori tady jenom chci vystoupit proti tomu, že by ta jednání byla v uvozovkách naoko, že by byla arogantní, že se těmi jednáními nedalo docílit výsledků. U nás v Pardubicích jsme docílili výsledku, že se změnil seznam poboček České pošty určených k rušení, tak aby byla zvolena pobočka, která vyhovuje Zastupitelstvu města Pardubic, vedení statutárního města Pardubice. Děkuju mnohokrát.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji, za dodržení času. Nyní je na řadě s faktickou poznámkou pan ministr Rakušan. Připraví se paní poslankyně Ožanová, paní poslankyně Peštová a pan poslanec Bělica. Pane ministře, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuju. Já jsem chtěl udělat radost panu poslanci Králíčkovi, že se dostane také na jeho interpelaci, tak už jsem se pokoušel nereagovat. Vidím jeho nervozitu, zda se to stihne, nebo ne, tak slibuji, že je to naposled.

Za prvé. Prosím - že nekomunikuji, a slyšel jsem to v několika poznámkách tady, já si myslím, když jsem se díval na účast na interpelacích, já jsem jedním z nejčastěji odpovídajících ministrů, vůbec ze všech. Na interpelace chodím, opozici na parlamentní půdě odpovídám a za tím si stojím. Takže tuto výhradu bych prosím považoval opravdu za nefér! A to je statisticky doložitelné.

Za další. Jsem moc rád, to, co řekl pan kolega Haas. Skutečně ta jednání formální nebyla. Pokud máte z konkrétního jednání pocit, že bylo arogantní, že bylo formální, že bylo neefektivní, prosím, dejte mi tyto informace, dejte mi kontakt na daného starostu, dejte mi kontakt na dané vedení města, já se budu zajímat u managementu České pošty, kdo to jednání vedl. Ale obecně mám naopak feedback i od starostek a starostů, kteří vůbec vládě nefandí a byli proti zavírání té konkrétní pobočky, že ta jednání byla smysluplná, management Pošty si udělal na starosty a starostky čas, do těch regionů přijal a mnohokrát to vedlo k dobrému výsledku.

A to, co říkala paní kolegyně Vildumetzová. Já skutečně nikdy nebudu - a to je váš řekněme stínový pohled na věc - tím, kdo bude vstupovat do věcí, do kterých vstupovat nemá. Politické rozhodnutí - politické rozhodnutí - za kterým si stojíme, a mělo se to udělat dávno, je zrušení 300 poboček. V současné 2 900 poboček, stále nejhustší síť v Evropské unii. V roce 2015 se navrhovalo 1 200 poboček. Ale já nikdy nebudu vstupovat do odborné metodiky, která pošta má nebo nemá být zavřena. To politik dělat nemá. To je odborné rozhodnutí.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní je na řadě paní poslankyně Ožanová s faktickou poznámkou a připraví se paní poslankyně Peštová. Prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, paní předsedající. Pane ministře, já jsem nemyslela interpelace. Já jsem myslela tehdy, když byla ta schůze České pošty. Měla jsem tento dojem. Takže tady jsme se nepochopili. Protože opravdu chápu vaše rozhořčení, protože odpovídáte, ale nicméně tento dojem jsem měla při projednávání bodu Česká pošta, abychom si to vysvětlili.

Ke kolegovi Haasovi prostřednictvím vás, paní předsedající, i k vám, pane ministře. Víte, já jsem také nezasahovala do žádných rozhovorů, protože to je věc těch starostů, oni jsou samostatní, to prostě dělat nebudu. Nicméně informace, které mi oni sdělili, byly takové, jaké jsem přednesla. A není to o tom, že bych já nějakým způsobem zasahovala. Opravdu to jednání mohlo být, a přiznejme si to, na území České republiky různé. Nicméně pokud si pamatuji i z předchozích debat u České pošty, nebyla jsem jediná, kdo vlastně informoval o určitém způsobu jednání se starosty. Ale ti starostové, kteří mě informovali, měli tento postoj. Opravdu jsem nezasahovala. To jenom abychom si vysvětlili. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Peštová a připraví se pan poslanec Bělica. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuju za slovo. Já bych chtěla potvrdit slova pana ministra, že je jeden z mála ministrů, kteří sem chodí na interpelace. Většinou když vidím, kolik jich je omluvených, tak ty interpelace raději ani nedávám.

Ale chtěla jsem zareagovat na pana kolegu Haase. Já jsem neříkala, nebo respektive možná řekla moje předřečnice, něco o té aroganci. Já jsem spíš řekla o tom, že tam nebyla snaha se domluvit. Jednání byla vedena tak, že Pošta neměla zájem. Takhle aspoň já ty informace mám od našeho primátora, že oni se chtěli domluvit z naší strany a tu poštu chtěli získat, ale jak postupně se ta cena vyklepávala nahoru a taková ta spíš nevole z druhé strany, že prostě není zájem, a končilo to u nějakých milion dvě stě, a oni řekli, nezlobte se na mě, ale za jednoho člověka u jedné přepážky milion dvě stě za rok my prostě nedáme, to už je pro nás opravdu neúnosné, protože přepážky tam byly dvě. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Bělica s poslední faktickou poznámkou. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Josef Bělica: Děkuji, paní předsedající. Dobrý den, dámy a pánové. Já bych se k tomu už nevyjadřoval, protože k tomu už toho padlo hodně a všechno v podstatě zaznělo, ale k reakci mě motivoval pan kolega Haas.

Pane kolego, já jsem na tom jednání byl. Já zásadně odmítám, že by se ti lidé, kteří se mnou o těch poštách jednali, chovali arogantně. V žádném případě. Co já od začátku vyčítám celému tomu procesu, a možná, kdybyste poslouchal moje vystoupení předtím, tak by k tomuhle ani nemuselo dojít, je to, že ta jednání probíhala až ex post, až potom, co ta rozhodnutí padla. Padla natvrdo. Já rozumím tomu, že tam je nějaká legislativní nutnost, že to má nějaké parametry, ale k tomu vysvětlování prostě mělo dojít před nějakou dobou. Ta jednání padla až po tom rozhodnutí.

To, že se v Pardubicích podařilo něco vyjednat a u nás ne, tak jestli jste dobře poslouchal celý ten proces, tak to bylo o tom, že ta Česká pošta ustupovala pouze v případě, že na těch parametrech se našla nějaká chyba. To znamená, že třeba to nebyly tři kilometry, a tak dál. Navíc ty informace, protože my to s primátory konzultujeme, jsme dostávali každý jiné. Já si myslím, že zásadní problém byl i v nedostatečné komunikaci směrem k Poště Partner Plus a k Poště Partner obecně.

Problém, který u nás třeba vyvstává, je to, že nám prostě od příštího týdne připadá na jednu pobočku 23 500 lidí. A pane kolego, to není úplně snadná záležitost, není triviální. Na těch poštách prostě budou fronty. A to, že obec, která má 2 500 lidí, má prostě nárok z legislativy na úplně malou pobočku někde, je také problém, protože většina těch lidí do těch statutárních měst potom dojíždí za prací nebo s dětmi za kroužky. Takže to je tak. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Reakce na pana ministra vnitra, který tady vlastně říká, že všechno rozhodovala a připravovala Česká pošta, on akorát přinesl na vládu, že se zruší těch 300 poboček, a že v žádném případě do toho politicky nevstupoval. Tak pane ministře, já vám přečtu z facebooku z Libereckého kraje: Dobrá zpráva. Pošta ve Vratislavicích se rušit nebude. Naše rychlá reakce a společná iniciativa spolu s hejtmanem z Libereckého kraje, Martin Půta a senátor Michal Canov, mají za následek, že pošta ve Vratislavicích se rušit nebude.

Tak co se stalo? Takže Vratislavicím přišlo datovou schránkou, že se u nich pošta rušit nebude, a hejtman za STAN a senátor za STAN asi někam šli, a najednou se tam pošta nezrušila a zrušila se někde jinde.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan ministr. Pane ministře, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Já nevím, kam hejtman šel nebo nešel, ani kam šel nebo nešel senátor, ale tady v téhle chvíli stejně jako v případě zmíněné Ostravy se jednalo chybu. A tu chybu vám tady dokonce jsem schopen vysvětlit, protože jsem tady ten argument čekal. A to, že se chyba stala i u našich lidí, je mi to líto, stala. Vratislavice jsou městskou částí a v městských samostatných částech se pobočky nerušily. Ta vratislavická pošta byla vypočítána jako jedna z libereckých pošt a byla na ni uplatňována kritéria mimo kritérií té městské části jako takové. Ano, byla to jedna z těch asi pěti - já tady statistiky nemám - doložitelných chyb v tom původním seznamu. Aby to bylo jasné, tak vám mohu ukázat, že těch chyb skutečně bylo asi pět. A ty chyby, paní poslankyně, prostřednictvím paní předsedající, se stávaly napříč politickým spektrem a napříč toho, kdo v daném městě starostuje, nestarostuje nebo dělá hejtmana. Takže tuto poznámku jsem, doufám, legitimně vyvrátil. Mohu vám ji doložit i fakty a jasným argumentem od České pošty. Ani v tomto případě jsem do ničeho takového nezasahoval. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP