(10.50 hodin)
(pokračuje Vít Rakušan)

Všechna města, všechny obce, které upozornily na to, že mohlo dojít k chybě, byly vyslyšeny. Buď jim ta chyba jako taková byla vyvrácena a byla jim vysvětlena metodika, anebo bylo přiznáno, že k té chybě došlo. Ano, a Vratislavice spadají právě do této množiny. Není asi lehké žít v paranoii, věci mívají občas jednoduchá vysvětlení.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji, pane ministře. Zeptám se, zda ještě někdo má zájem vystoupit v rozpravě v rámci této interpelace? Nikoho nevidím, rozpravu tedy končím. Zeptám se paní poslankyně, zda platí, že nenačítá žádné usnesení? (Ano.)

Takže končím i projednávání tohoto bodu a dostáváme se k další interpelaci, kterou je interpelace na pana ministra kultury Martina Baxu. Pan ministr kultury Martin Baxa odpověděl na interpelaci paní poslankyně Jaroslavy Pokorné Jermanové ve věci plánovaných investic v oblasti kultury. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 469.

Zahajuji rozpravu a vidím přihlášenou paní poslankyni Pokornou Jermanovou. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, já toto téma považuji za velmi důležité, ale vzhledem k tomu, že tady pan ministr Baxa není přítomen, tak bych chtěla požádat Sněmovnu o přerušení této interpelace do doby jeho přítomnosti. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. To znamená přerušit písemnou interpelaci do doby přítomnosti člena vlády. Já zagonguji pro kolegy z předsálí, abychom požadavek paní poslankyně mohli dát hlasovat.

 

Pro příchozí kolegy: hlasujeme přerušení této písemné interpelace do přítomnosti pana ministra Baxy.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 113, přihlášeno 118 poslankyň a poslanců, pro 78, proti 1. Návrh byl přijat. Takže tuto interpelaci jsme přerušili do přítomnosti pana ministra kultury Martina Baxy.

 

Nyní si dovolím načíst omluvy. Omlouvá se paní předsedkyně Pekarová Adamová od 9 hodin do 11 hodin z osobních důvodů, pan poslanec Hájek Jiří bere zpět svou omluvu od 17 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Hájek Jiří dále pak od 14.30 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Hendrych Igor do 18 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Stržínek Robert od 15 hodin z pracovních důvodů.

Nyní máme na řadě interpelaci na pana místopředsedu vlády pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše. Místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš odpověděl na interpelaci poslance Roberta Králíčka ve věci velkoobjemových datových zpráv. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 471.

Zahajuji rozpravu. Ano, hlásí se pan poslanec Juchelka. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Dobrý den, moc děkuji. Paní předsedající, chtěl bych požádat Sněmovnu o přerušení tady tohoto bodu do přítomnosti pana ministra. Děkuji. (Ministr Bartoš ale sedí ve vládní lavici.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Pan ministr je zde přítomen, ale bohužel tady není přítomen pan poslanec Králíček. Tím pádem tato interpelace propadá. (Pobavení v sále.) Takže omlouvám se, taková jsou pravidla. Pokud není přítomen pan poslanec, který interpeloval, tak interpelace propadá. (Pobavení, smích, potlesk v pravé části sálu.)

Dostáváme se tedy k další interpelaci, kterou je interpelace na pana ministra školství, mládeže a tělovýchovy pana Mikuláše Beka. Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek odpověděl na interpelaci poslance Aleše Juchelky ve věci ohrožení vzdělávání dětí v ústavní péči v důsledku navrhovaných legislativních změn. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 478.

A já zahajuji rozpravu, do které vidím přihlášeného pana poslance Juchelku. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Tentokrát zachráním sebe a ne pana poslance Králíčka. Navrhuji, aby projednávání tohoto bodu bylo přerušeno právě do přítomnosti - a doufám, že tady nikde není - pana ministra Mikuláše Beka. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Ano, děkuji. Zagonguji pro kolegy z předsálí, protože padl návrh na přerušení této písemné interpelace do přítomnosti pana ministra Beka. Ještě jednou zagonguji, ale myslím, že už jsme tady v dostatečném počtu.

 

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro přerušení této interpelace do přítomnosti pana ministra Beka? Kdo je proti?

Hlasování číslo 114, přihlášeno 120 poslankyň a poslanců, pro 76, proti 1. Návrh byl přijat. Takže tuto interpelaci jsme taktéž přerušili do přítomnosti pana ministra.

 

Nyní otevírám poslední písemnou interpelaci, předloženou na pana předsedu vlády Petra Fialu. Předseda vlády Petr Fiala odpověděl na interpelaci poslance Karla Havlíčka ve věci nákupu pásových bojových vozidel pěchoty. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 479.

Zahajuji rozpravu a vidím přihlášeného pana místopředsedu Havlíčka. Prosím.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano. Vážená paní předsedající, vzhledem k tomu, že se jedná o závažnou věc, a to o účast tuzemského průmyslu na zakázce ve výši 60 miliard korun, a s ohledem na nepřítomnost pana premiéra žádám o přerušení tohoto bodu do přítomnosti pana premiéra. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. A opět gonguji na kolegy do předsálí, abychom i toto odhlasovali, to znamená přerušení projednávání písemné interpelace do přítomnosti předsedy vlády Petra Fialy. Ještě jednou zagonguji, ale myslím, že již mohu zahájit hlasování.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 115, přihlášeno 120 poslanců a poslankyň, pro 79, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že jsme pro dnešní den vyčerpali projednávání všech písemných interpelací.

Nyní tedy bude pokračování a věnovali bychom se pevně zařazeným bodům, což je bod 62, sněmovní tisk 241, novela občanského zákoníku v prvém čtení; bod 74, sněmovní tisk 276, novela Listiny základních práv a svobod, první čtení; bod 115, sněmovní dokument 2675, zřízení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny k prošetření kauz Kanceláře prezidenta republiky. Poté bychom případně pokračovali dalšími body dle schváleného pořadu schůze. Připomínám, že odpoledne se budeme věnovat bodu 120, což jsou ústní interpelace. Nebudou-li projednány body 62 a 74, v jejich projednávání budeme pokračovat po skončení ústních interpelací.

Táži se, zda má někdo zájem vystoupit ke schválenému pořadu 70. schůze? Nikoho nevidím.

 

Otevírám tedy bod číslo 62, kterým je

 

62.
Návrh poslanců Josefa Bernarda, Markéty Pekarové Adamové, Olgy Richterové,
Martina Baxy a Jany Pastuchové na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů,
a další související zákony
/sněmovní tisk 241/ - prvé čtení

Projednávání tohoto bodu jsme opětovně přerušili v obecné rozpravě v pátek 2. června 2023 na 65. schůzi Poslanecké sněmovny.***




Přihlásit/registrovat se do ISP