(17.20 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

Nemá to nic společného s migračním paktem EU, s vízákama, jak jsme se tady bavili, to je úplně, to jsou hrušky a švestky. Já se tady bavím o klasických cizincích, nelegálních migrantech, kteří překračují naše státní hranice, procházejí přes území České republiky, hlavně Syřané v největší míře, a pokračují dále na západ.

Já jsem vás tady interpeloval několikrát, když jsem říkal, jestli by nestálo za úvahu vrátit opět institut cizinecké policie jako celorepublikového útvaru. Narážím na to na bezpečnostním výboru, ale současný policejní prezident není tomu nakloněn. Já se domnívám, že než tam opět vynakládat velké finanční prostředky, které nás stály víc jak 300 milionů korun, by bylo dobré opět zřídit cizineckou policii jako útvar s celorepublikovou působností, posílit útvary právě na Moravě, na česko-slovenské státní hranici. Většinou je opravdu lepší, když tam máte člověka s místní a věcnou znalostí než nějakého policistu dopravní služby například ze Sokolova, který tam prostě jede na nějakou služební cestu, nemá tam kde spát, nemá tam kde jíst, vlastně neví, kde je.

Takže se vás ptám, pane ministře, připravuje se nějaký takový institut ve vaší režii? Dával jste nějaké pokyny do policie, aby se to případně připravilo? Neříkám, že třeba přes léto, protože to je určitě nepopulární i vzhledem k výši vašich preferencí hnutí STAN, a chtěl bych se zeptat, jestli opravdu jste neuvažovali o tom, tu cizineckou policii jako celorepublikový útvar. Děkuji. Dám doplňující otázku.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Pan ministr jde s odpovědí. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Mě vždycky taková ta péče o to, co tady je... No, já si pamatuju, myslím, že to byl pan kolega Mašek, který říkal, že jste mně doporučili tehdy, pamatujete si, jak se to říkali do médií: My jsme panu ministrovi na bezpečnostním výboru dlouho už doporučovali kontroly na slovensko-českých hranicích zavést a on nás potom poslechl. Já vás prostě vždycky poslechnu. A v tom, co má nějaký dobrý výsledek a jednoznačný efekt, to obvykle bývá tak, že vy jste mně to poradili. Na to už jsem si také trochu zvykl. Nicméně teď mně to neradíte, jak tak slyším, a to je pro mě důvod, abych to neplánoval zavést. To je krajní instrument, který budeme zavádět ve chvíli, kdy ta čísla budou vyjadřovat nějaký zásadní nárůst. Statistická data: k 28. 6. zjištěno při tranzitní nelegální migraci 798 osob, což představuje pokles o 6 % oproti stejnému období loňského roku, v porovnání s druhou polovinou loňského roku, kdy bylo zachyceno 20 947 migrantů, se pak jedná ještě o mnohem výraznější pokles. V letošním květnu 221 osob, v červnu 230 osob k 28. 6. Tam mohlo v meziročním meziměsíčním srovnání dojít k určitému nárůstu, nicméně ty hodnoty jsou stále ještě pod varovnou úrovní z loňského roku.

Další pozitivní zpráva je, a to jistě od svých kolegů víte, že readmisní dohody se slovenskou stranou fungují mnohem lépe, než to fungovalo v loňském roce, kdy problém evidentně tady existoval a interpretace readmisní dohody byla na obou stranách hranice poměrně odlišná. My jsme v kontaktu s novým slovenským ministrem vnitra. Dnes s ním můj náměstek na Slovensku přímo jednal. Jsme v kontaktu s německou ministryní vnitra Nancy Faeser a sledujeme veškeré migrační toky ve střední Evropě. A já tady zcela otevřeně říkám a na tomhle výroku nic nezměním: zatím nic takového nepřipravujeme, zatím policie situaci vyhodnocuje a zatím - i podle doporučení Policie České republiky, ano, i kvůli všem okolnostem, které jste zmínil, organizační těžkosti a podobně - ta situace neodpovídá tomu, aby takové opatření na slovensko-české hranici bylo zavedeno. Stejně jako nám německá strana říká, německá ministryně na jednání v Petrovicích přímo na hranicích, kde jsme na společné služebně spolu byli, tak ona říkala: Ano, ta čísla zatím nejsou taková, aby německá strana uvažovala o zavedení těchto opatření na česko-německé hranici, což je určitě pozitivní zpráva. A úplně totéž říkám já. Na přímou otázku, nevím, kde to bylo, v nějakém z pořadů, asi v nedělních Otázkách Václava Moravce myslím, jsem řekl: Nutíte mě do headlinového výroku, že Česká republika něco takového chystá. Já se do něj donutit nenechám a říkám pouze větu, že kdyby situace měla gradovat, kdyby se nedej bože zhoršila spolupráce se slovenskou stranou, která je teď na velmi dobré úrovni, tak bychom samozřejmě mysleli primárně na bezpečnost občanů České republiky, stejně jako v loňském roce. A pouze jsem řekl, že česká strana je připravena zabezpečit bezpečí našich obyvatel i tímto krajním řešením, pokud by k tomu situace nazrála. A tady jasně dodávám na mikrofon a do éteru, že ta situace k tomu jednoznačně nenazrála.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Je zájem o doplňující otázku. Prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, pane ministře. Tady často používáte, že se musíme poslouchat, tak já bych byl rád, abyste mě taky poslouchal. Já mám tady zprávu o migraci za první čtvrtletí roku 2023 ze strany Ministerstva vnitra, takže žádné pokoutní informace od mých bývalých kolegů, ale prostě úplně legální materiál. Od 1. 1. do 31. 3. 2023 bylo zjištěno celkem 2 658 osob při nelegální migraci, což je v porovnání se čtvrtletím roku 2022 o 35 % nárůst. Takže když se bavíme o statistikách, je tam 35% nárůst, který je setrvalý, a to jsme byli v prvním čtvrtletí, když moře bylo rozbouřené a není tam tak jakoby čisto, kdy teprve migranti začínají běhat. Já budu jedině rád, když zachováme Schengen, vždycky volný pohyb osob pro mě byl důležitý, byť to pro mě byla srdcová záležitost, kdy jsme zrušili státní hranice, kde jsem léta pracoval, ale respektuji to a je to výborná věc. Ale my se tady neposloucháme, protože já tady říkám, že kdybyste posílil ty útvary na česko-slovenské hranici, my jsme tam v podstatě vysypali 300 milionů korun, krátkodobě jsme vyřešili nějakou situaci (Předsedající: Čas, pane poslanče.) a zmizely ty peníze, a dneska je tam budeme dávat znova!

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Zatím je tam nedáváme. Ale ono se opravdu ukazuje, že se neposloucháme. Vy máte statistiku, a já jsem vás poslouchal bedlivě, za první čtvrtletí roku 2022, a já vám teď říkám statistiku ke 28. 6. letošního roku - ke 28. 6. - při tranzitní nelegální migraci celkem 790 osob zadrženo, což představuje pokles o 6 % proti stejnému období loňského roku. Bavíme se o datu 28. 6. Je to materiál, který mi zpracovala kolegyně, nebudu tady jmenovat asi. (Reakce interpelujícího.) Ano, ano, já jenom, že vycházíme z jiného data, a já mám aktuálnější, já mám ke 28. 6., což je to nejnovější, co teď můžeme mít. Takže říkám, že ta reakce vychází z aktuálních dat a nic takového v současné době nechystáme.

A znovu, je přece zcela legitimní a myslím si, že jste o tom vedl i poměrně odbornou diskusi s panem policejním prezidentem, že on se nedomnívá, že nastavení celorepublikového útvaru s celorepublikovou působností cizinecké policie jako takové by v téhle chvíli něco policii přineslo, a myslím si, že policie jako taková to zvládla velmi dobře. Cizinecká policie mimochodem dostala i v rámci ankety Policista roku ocenění zvláštní ocenění jako útvar, který se maximálně podílel na bezpečnosti obyvatel České republiky. Funguje dobře, funguje kvalitně a funguje kvalitně a dobře i v tomto režimu.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. A v tomto tandemu, pánové, máte před sebou poslední interpelaci, takže prosím pana poslance Langa. Prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, paní místopředsedkyně, tak poslední. Jedná se vlastně o ten azylový migrační pakt. Probíhá o tom obrovská diskuse, sleduji to v televizi, jak pan ministr s naší stínovou paní ministryní, různí politici se utkávají, tady pan ministr pro evropské záležitosti taky velice výborně v neděli o tom hovořil. Všichni plédují za pana ministra vnitra. Všichni se prostě ptáme. My jenom jako opozice jsme byli překvapeni, co se to stalo, co se to objevilo, že se pan ministr vrátil z jednání ministrů vnitra z Lucemburku toho osmého, a náhle jsme tady byli podepsaní pod něčím, na co my jsme všichni koukali. Neprošlo to bezpečnostní komunitou, neprošlo to bezpečnostním výborem, neprošlo to vůbec žádným jednáním pléna Sněmovny. Takhle to říkám, úplně takhle pro lidi lidově, nastalo velké zděšení, protože se ukázalo, že ani na našem výjezdním zasedání, které jste měli předtím, než jste tam odjel, ve své podstatě jste tam pouze informoval, pak to tam bylo jaksi doplněno. Ale vy se pořád odkazujete na rámcovou pozici, kterou schválil Jan Hamáček, ministr vnitra, 20. 10. 2020. A to je ta věc, to je ta rámcová pozice, já ji tady před sebou mám, tu rámcovou pozici. (Ukazuje papír.) Já jsem si ji kompletně nastudoval, je to poměrně odborný text, který... opravdu se tam bavíme o nějakých, můžeme tam licitovat o určitých nuancích. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP