(17.30 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

Já v těch dvou minutách nemám prakticky šanci vám nějakým způsobem moc do toho dávat nějaké faktické věci, ale to, co vy říkáte, že ČR sice může souhlasit s povinným flexibilním solidárním mechanismem, to je jenom jedna věta, ale na té straně 5 se pokračuje dál, kdy ta rámcová pozice říká: "Lze shrnout, že tento návrh v bodě pro ČR považuje za velice problematický a rozporuplný s dlouhodobou pozicí ČR. ČR bude proto během projednávání usilovat o odstranění"- odstranění - "povinnosti podílet se redistribuci osob, ať už formou relokací, či dle odpovědnosti stanovené při sponzorovaném návratu. V rámci vyjednávání je rovněž třeba zaměřit se na silnější pozici." Pak je tady dopad například do státního rozpočtu, kdy se říká: "Bude to mít negativní dopad do státního rozpočtu, pakliže budeme přijímat -" (Předsedající: Čas, pane poslanče.) - budeme platit za ty azylanty.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Požádám pana ministra. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Pane poslanče, já v některých tématech chápu frustraci opozice, že neměla možnost diskutovat, ptát se, tady ovšem ne, protože v tomto případě i na můj návrh program mimořádné schůze schválen byl, byli jsme řádně přihlášeni do diskuse a spustil se tady rej faktických připomínek, kdy já sám jsem vyzýval kolegy z vaší strany, chodil jsem tady za nimi soukromě a žádal jsem je, ať vypneme režim faktických připomínek, dvouminutového rychlého hulákání, a spustíme normální rozpravu. Normální rozpravu, kde vy budete mít možnost vystoupit, vaši kolegové a kde já nebudu muset reagovat. I s přednostním právem jsem musel reagovat tak, že jsem si bral dvě minuty, abych na ty všechny, co tady hovořili, stihl nějakým způsobem reagovat. Ale tady jenom chci říct, že program té schůze byl odsouhlasen, ani tady neplatí argument toho, že by to snad bylo 25 minut, jak často říkáte u schůze o České poště. Tady ta debata v dohodnutém časovém limitu, dopředu dohodnutém časovém limitu běžela. Běžela, pokud se nepletu, čtyři hodiny a myslím, že jsme ještě o půl hodiny přetáhli to, o čem jsme se původně bavili. Takže tady ta diskuse samozřejmě umožněna byla, znovu říkám, i koalice hlasovala pro schválení programu schůze v tomto případě.

A já teď... jenom pár pojmů: mandát. Mandát na úrovni ministrů je schvalován pro konkrétní jednání. Mandát na úrovni Evropské rady schvaluje vládní výbor pro Evropskou unii. Vládní výbor pro Evropskou unii mandát pro ministra vnitra na toto jednání projednal a schválil. Byl to vládní výbor pro Evropskou unii - schváleno.

Dále, co jsou to instrukce? Instrukce jsou schvalovány pro konkrétní jednání na úrovni velvyslanců, na úrovni delegátů. Instrukce může být schválena ať už pracovním výborem pro Evropskou unii, anebo třeba i výborem.

Rámcová pozice, celistvé vypracování pozice České republiky vůči probírané problematice. Například rámcová pozice České republiky k Istanbulské smlouvě se nezměnila od roku 2016. Jde napříč obdobími. Rámcová pozice České republiky k migračnímu azylovému paktu se nezměnila od roku 2020. Tu konkrétní větu, kterou vy tam čtete, pane poslanče, ta ale odpovídá materiálu, který byl projednáván na Radě ministrů - nevím, jestli v Bruselu, nebo v Lucemburku - právě v roce 2020, to znamená, kdy ještě se hovořilo o relokačních kvótách jako takových. Ale obecná rámcová pozice České republiky uznávající to, co je tam definováno, byť váš pan předseda mně tady říkal: Nikdy tam nic takového nebylo, v té vládě, to bych nikdy nedopustil - no, dopustil, v té rámcové pozici vlády z roku 2020, a vy jste to citoval, já jsem vám za to vděčný, jste objektivnější - bylo, že česká vláda přijímá princip povinné flexibilní solidarity, to tam prostě je, a odmítá - a teď zjednodušuji, protože ten čas už mně také běží - povinné relokační kvóty určující pro jednotlivé státy zodpovědnost přijmout nějaký konkrétní počet migrantů.

Tedy rámcová pozice zůstala stejná, a ryze formálně, pokud rámcová pozice zůstává stejná, tak o tom jedná vládní výbor pro evropské záležitosti, ten to projednal a ten projednal mandát. Takže ten mandát byl zcela podle všech platných regulí dán a k tomu mandátu se takzvanou tichou procedurou mohly vyjadřovat všechny ostatní relevantní instituce. Pokud by měl výbor pro evropské záležitosti v Poslanecké sněmovně pocit, že mandát neodpovídá rámcové pozici České republiky, měl právo kdokoliv z toho výboru, jakýkoliv z jeho členů měl právo požádat o projednání v parlamentním výboru pro evropské záležitosti. Žádný z členů tohoto výboru tak neučinil.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Je zájem o doplňující dotaz, prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji. Pane ministře, ono se to vyvíjí v čase. Napřed jste tam jel, měl jste souhlas vlády, potom najednou se zjistilo, že tedy ho nemáte, pravděpodobně, tak se objevila rámcová pozice. Vy jste vycházel z rámcové pozice obecné, od pana Hamáčka, tu jste zmiňoval, nyní už říkáte, že ta pozice ministra Hamáčka byla jenom nějaká úzce specializovaná, na nějaké jeho jednání, ale to já jsem nikdy od vás nezaslechl, a teď už říkáte, že rámcová pozice je obecná, která se vůbec nezměnila, proto vy na ni jenom navazujete.

Já vám rozumím, proč to říkáte - vy jste se prostě dostal do pasti nějakých vyjádření a vy jste opravdu udělal šílenou věc. Vy jste nás uvrhl jako Českou republiku do věci, kam jsme se my, celá léta jsme se tomu bránili, odborná veřejnost je z toho zděšená, vy jste možná na to pyšný, vy jste na to možná hrdý, ale je to strašná věc.

Já tady doporučuji jednu věc. Vzhledem k tomu, že jsme měli tu schůzi, kde jsme se nedostali přes faktické a přes další věci vůbec do projednávání, vy jste první místopředseda vlády, vaší silou, vašich poslanců, můžeme se k tomu vrátit, uděláme si další schůzi, klidně mimořádnou, kde zrovna takhle zásadní věc můžeme znovu rozebírat, a bylo by opravdu dobré ne formou faktických (Předsedající: Čas, pane poslanče.) a dvouminutových si to tady opravdu rozebrat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Pane poslanče, žádná past. Já vám tady říkám, jaký je postup, a prosím, opravte něco, jestli je v tom něco chybně, v tom, co říkám. Existuje rámcová pozice České republiky. Rámcová pozice České republiky se od roku 2020 nezměnila, proto výbor, vládní výbor pro evropské záležitosti, jak je zvykem, dává mandát ministrovi na jednání Rady ministrů pro jeho vyjednávání. Ten mandát mně výbor pro evropské záležitosti dal. A vůbec neříkám nic jiného, od začátku říkám, že jsem informoval vládu o tom, jakým způsobem budu na základě mandátu, který mně dal vládní výbor pro evropské záležitosti, reprezentovat zájmy České republiky. (Poslanec Lang během řeči ministra přichází k pultíku a bere si z něj materiály.) A já jsem zájmy České republiky...

(Směrem k poslanci Langovi.) To je, myslím, moje, se nepletu. (Poslanec Lang materiály vrací ministrovi.) Ale tak nevadí, já vám to klidně dám. Tam je mnohé vysvětleno, pane poslanče... (Smích v sále.) Možná bychom si to nemuseli říkat, ale klidně vám to dám.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Běží vám čas, pánové.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Ne, to nevadí, možná by to bylo i edukativní (Listuje materiály.), tady jsou ty pojmy a postupy.

Takže znovu. Rámcová pozice, vládní výbor pro evropské záležitosti a moje informace na vládě, projednáno v rámci jednání na Radě ministrů. Stále říkáte, že jsem něco podepsal, tak tady možná jenom edukativně - nic se nepodepisuje, žádné dokumenty se nepodepisují, tam se pouze určuje pozice země, a dokonce se ani nehlasuje pro, ale pouze se říká, kdo je proti nebo se zdržel hlasování. To je procedura, jak fakticky probíhá. A já jsem neměl důvod ve chvíli, když nalezneme po letech shodu na základní společné evropské migrační politice, být proti.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Tím jsme vyčerpali interpelace na pana ministra Rakušana a máme před sebou poslední interpelaci pana poslance Langa (Poslanec Lang se vrací k pultíku a hledá materiály. Smích v sále. Ministr Rakušan ukazuje z materiály: Tohle je moje, fakt.), a to na pana ministra Dvořáka, který je taktéž přítomen. (Poslanec Lang odbíhá ke své lavici.) Pan poslanec hledá podklady... (Ministr Rakušan napřahuje ruce s materiály: Ne, fakt ne, opravdu, prohledávám, já bych vám to vrátil. - Veselí v sále. - Ministr Rakušan z vládních lavic: Opravdu ne, pojďte se podívat, moje. - Poslanec Lang přichází k pultíku a opět ho kontroluje.) Pane poslanče, tak ale musím vás požádat... ***




Přihlásit/registrovat se do ISP