(17.40 hodin)

 

Poslanec Hubert Lang: Já se omlouvám, protože to byla taková smršť těch materiálů. Takže poslední moje interpelace, já si to zkusím zapamatovat z hlavy. Byli jsme svědky nového ministra pro evropské záležitosti pana Dvořáka, který prohlásil (Poslanec Brabec přinesl hledané podklady.) - děkuji, který prohlásil: "Češi mají rádi smrádek a teploučko. Odpor k migrantům není rasismus, spíše xenofobie," píše ministr Dvořák. Mě to docela šokovalo, tento výrok od člověka, který vlastně - já jsem si vás, pane ministře, protože jsem vás vůbec neznal a neznáme se vůbec osobně, našel na Wikipedii. Vy máte opravdu za sebou zářnou kariéru, kdy jste pracoval pro stát v komunální politice, potom jste byl diplomatem, a právě proto, že jste byl diplomatem, tak mě ty vaše výroky šokují. Jaký smrádek a jaké teploučko? Jestliže my dneska se pouze ptáme, co pan ministr vnitra Rakušan podepsal vlastně v rámci toho migračního paktu, vy jste se utkal s naším panem Vondráčkem teď v neděli na CNN Prima News. Vy jste tam opakoval tu mantru, kterou říká tady pan ministr vnitra Rakušan. Já to chápu, vy jste od něj dostal místo ministra pro evropské záležitosti. Jste nebo byl jste politickým náměstkem na Ministerstvu zahraničí. Už je mi úplně jasné, proč Visegrád nám nefunguje, když dneska máme takovéto názory, které tam létají z Ministerstva zahraničních věcí.

Ale chtěl bych od vás, abyste se omluvil českým občanům za vaše vyjádření o tom, že Češi mají rádi smrádek a teploučko, že jsme nějací rasisté nebo spíše xenofobové, že nevíme, co je islám, neznáme rozdíl mezi islámem a radikálním islamismem. Od člověka, který mnoho let pracoval pro stát a jste živen státem, by se takovýmto způsobem podle mě politik, notabene ministr, neměl vůbec vyjadřovat.

A ještě mám potom jeden výborný výrok od vás, nebo ve své podstatě dva, které vám sdělím, a i pro veřejnost, v doplňující otázce. Očekávám, pane ministře, že se zde omluvíte českým občanům a všem lidem, kteří nesouzní s vámi a se STANem a co pan ministr vnitra Rakušan podepsal. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní má prostor pan ministr. Pane ministře, prosím.

 

Ministr pro evropské záležitosti ČR Martin Dvořák: Vážená paní předsedající, vážený pane poslanče, jasně, já jsem připraven se omluvit. Nejprve bych ale rád zdůraznil, že to, co jste tady citoval, nebyla moje slova, ale byly to titulky a zkratky, kterých se prostě novináři bohužel dopouští. Já tady mám s sebou tu přesnou citaci. Dovolíte, odcituji jednu větu. Otázka paní redaktorky: Jsou Češi rasisté? Dvořák: "To bych si neodvážil říct. Jsou někdy trošku opatrní, řekněme. Spíš než rasismus já bych řekl, že je to trošku xenofobie. My Češi prostě máme někdy rádi v tom našem smrádek, ale teploučko." Někdy máme rádi. Tedy tím chci říct, že jsem v žádném případě nechtěl říct, že všichni Češi jsou xenofobové, že všichni Češi mají rádi smrádek, ale teploučko, nicméně uznávám, že ten výrok je nešťastný v tom smyslu, že může být použit, jako kdybych ho řekl v tom generálním smyslu. To jsem neřekl a všem, kterých se to netýká, se samozřejmě rád omlouvám. Nicméně pod tímto výrokem, respektive pod jeho transkripcí paní redaktorkou nebo někým v rozhlase, se objevuje poměrně bohatá diskuse. Já si dovolím z ní něco odcitovat: "Většina z nás tu opravdu nechce multikulti společnost" - paní Ivana. "V máločem je český národ tak jednotný jako v postoji k migraci z muslimských zemí" - pan Gran Canaria. "To není xenofobie, to je obrana vymožeností vybudovaných generacemi našich předků"- pan Hantr. "Migrace nás sjednocuje. V Čechách je většinová shoda na tom, nepřijímat sem nezodpovědné lidi, kteří doma nadělali takový nepořádek, že před ním musí utéct" - pan Friski. "Doufám, že tohle řekneš obětem znásilněným negry." Mohl bych pokračovat. Mám toho tady hodně, ale myslím, že není potřeba.

Tím chci jenom naznačit, že ačkoliv to, doufám, nikdo z vás neschvaluje, v naší společnosti zkrátka jistý druh xenofobie, a dokonce i rasismu existuje. Existuje tady velmi vyhraněný postoj k muslimům, který není v žádném případě kodifikován nebo nějakým způsobem rozlišen od přístupu k radikálnímu islamismu. Já jsem strávil docela dlouhou dobu v muslimských zemích, znám spoustu reálií a také znám bohužel spoustu reálií tady v Čechách.

Tedy já to zkrátím. Ano, omlouvám se všem, kteří neuvažují tak jako ti, kteří tady takhle do mě se pustili. Je to příliš jednoduchá, zjednodušená zkratka. Já jsem ji takhle nemyslel. Myslel jsem přesně tu skupinu lidí, která na mě vylila tento kýbl špíny. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Pan poslanec má zájem o doplňující otázku. Prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, pane ministře. Takže je možné, že tam byla nějaká mediální zkratka. Určitě bych necitoval tady Facebook, protože to je takový hlas lidu, vox populi. Musíme to vydržet jako politici, ale vy jste se vyjádřil a zaznělo to ve veřejném éteru. Mě spousta lidí psala.

Ale jak jsem vás hledal, protože jsem byl zvědavý, co jste zač, tak jsem tady objevil jiný váš zajímavý výrok, a to zase nevím, jestli to je mediální zkratka: "Jako diplomaté jsme museli často vysvětlovat, že některé kroky prezidenta jsou prezidentovou osobní iniciativou, kterou hlavě státu nelze upřít, ale může mít vliv na naše směřování," řekl Dvořák s tím, že ve své diplomatické roli měl velký problém i s osobu premiéra Andreje Babiše z hnutí ANO. "Koukají na vás tak trošku útrpně nebo skrz prsty, protože sloužíte-li takovéto vládě, kdoví, co jste za charakter. Je to věc, která mě velice deprimovala." To jste řekl v době, když jste za vlády - za ministra Stropnického - v naší první vládě byl generálním konzulem New Yorku. Když vás to tak iritovalo, proč jste tu funkci nesložil?

A potom ještě jednu věc, a proto mi to dává do kontextu ten Visegrád. I Dvořák opět říká: "Musíme si zachovat" (: Čas, pane poslanče.) "čistý štít. Dostáváme se pod palbu, pod špínu toho, co Orbánův režim páchá v Maďarsku." (Předsedající: Čas!) Mně to stačí!

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Pane ministře, prosím.

 

Ministr pro evropské záležitosti ČR Martin Dvořák: Děkuju, pane poslanče, že jste si dal tu práci vyhledat moje výroky. Oceňuji to velmi.

Co se týče mého hodnocení služby pro vládu vedenou Andrejem Babišem, nemám na tom po těch letech co měnit.

Co se týče našeho vztahu k visegrádské čtyřce, mohl bych to rozvinout, ale v podstatě v té zkratce, byť byla také hodně nešťastná, je obsaženo to, co si myslím, že je neštěstí, že tedy se v určité fázi našeho politického vývoje stalo, že názory Viktora Orbána byly vydávány za názory Vé čtyřky, a tedy i za názory České republiky, což nebyla pravda ani tenkrát a dneska už to naštěstí všichni vidíme, že ten rozdíl mezi našimi a maďarskými postoji je docela zásadní.

Když jste se mě zeptal na osobní věc, proč jsem sloužil, když jsem s tím nesouhlasil? Ano, máte pravdu, měl jsem tři roky do penze, a co bych tak asi dělal? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a konstatuji, že jsme pro dnešní jednací den ukončili projednávání ústních interpelací. Připomínám, že v 18 hodin bude pokračování bodu 62.

A ještě než přeruším schůzi do 18. hodiny, načtu omluvy: omlouvá se paní poslankyně Adámková Věra od 18.15 ze zdravotních důvodů, paní poslankyně Babišová Andrea od 18 hodin z osobních důvodů, paní poslankyně Válková Helena od 18 do 19 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Volný od 14.30 ze zdravotních důvodů a pan ministr Baxa Martin od 16.50 z pracovních důvodů.

Nyní tedy přerušuji tuto schůzi do 18 hodin, kdy budeme pokračovat bodem 62.

 

(Jednání přerušeno v 17.47 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP