(Jednání pokračovalo v 18.00 hodin.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte, abych pokračoval v přerušeném bodě 70. schůze Poslanecké sněmovny, který jsme přerušili dnes, 29. 6. Jednalo se o bod

 

62.
Návrh poslanců Josefa Bernarda, Markéty Pekarové Adamové, Olgy Richterové,
Martina Baxy a Jany Pastuchové na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů,
a další související zákony
/sněmovní tisk 241/ - prvé čtení

Jak už jsem říkal, projednávání tohoto bodu jsme dnes opětovně přerušili v obecné rozpravě. Vidím, že už místa zaujali u stolku zpravodajů za navrhovatele pan poslanec Josef Bernard a jako zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Aleš Dufek.

Nyní tedy budeme pokračovat v přerušené rozpravě. My jsme přerušili vystoupení paní poslankyně Niny Novákové. Já bych ji tedy poprosil, jestli by mohla pokračovat. Současně prosím všechny přítomné v sále, aby se ztišili, případně aby si vyřídili vše potřebné mimo jednací sál. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Nina Nováková: Pane předsedající, děkuji. Dámy a pánové, já nebudu znovu číst celý seznam, ale jenom bych chtěla poté, co nastala pauza v mém projevu, znovu říci, že v klubu KDU-ČSL vznikl návrh, o kterém se domníváme, že plně saturuje všechny oprávněné potřeby. Zdůrazňuji slovo oprávněné, protože jsou logické a skutečně vycházejí vstříc homosexuálním párům, které jsou odhodlány spolu žít trvale a ve věrném jakémsi svazku.

To, že to nepůjde tak snadno, abychom jen tak návrh novely občanského zákoníku, se kterým přicházejí předkladatelé, že to se jen tak něco poopraví, jak tady zaznělo dopoledne, a že se tam něco doladí, kromě toho, že můžeme mít pochybnosti, co z toho je opravdu vážně míněno, tak já bych si tady dovolila demonstrovat, co všechno, pokud s pozorností přistupujeme k tomu, že chceme vyhovět homosexuálním párům, aby se jim žilo klidně a spokojeně a bez jakýchkoliv obav, tak které další zákony jsou tím dotčeny.

Skončila jsem u změny občanského soudního řádu. A to vše my máme zahrnuto v tom našem návrhu. Dále změna zákona o zvláštních řízeních soudních, dále změna exekučního řádu, změna notářského řádu, změna insolvenčního zákona, změna zákona o zahraniční službě, změna obecního zřízení a s tím souvisí změna zákona o hlavním městě Praze, změna zákona o důchodovém pojištění, a tady si myslím, že bych si dovolila doporučit vaší pozornosti, zákona o důchodovém pojištění, změna zákona o nemocenském pojištění, změna zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, změna zákona o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, změna zákona o životním a existenčním minimu, změna zákona o pomoci v hmotné nouzi. A poslední tři - změna zákona o státní sociální podpoře, změna zákona o veřejném zdravotním pojištění a změna zákoníku práce. Toto vše je zahrnuto do návrhu novely zákona o registrovaném partnerství, kde registrované partnerství nahrazujeme slovem partnerství.

V závěru bych si tedy dovolila říci, doufám, že jsem to tím také zdůvodnila, že nemohu podpořit to, aby novela občanského zákoníku šla do druhého čtení. Tím nijak nevymlouvám ostatním, aby to nepodpořili (podpořili?). Byla bych ráda, aby to bylo buď vráceno k přepracování, anebo aby to nepostoupilo do druhého čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, paní poslankyně. S přednostním právem se hlásí pan poslanec Bernard.

 

Poslanec Josef Bernard: Děkuju za slovo, pane předsedající. Velmi stručně. Dámy a pánové, v souladu se širší dohodou, která byla učiněna se zástupci klubů, a k rozsahu problematiky, kterou probíráme, navrhuji, abychom prodloužili lhůtu na projednání v klubech o 60 dní. Zároveň, protože už asi nebudu mít příležitost, blíží se závěr projednávání, tak chci všem, ale opravdu všem klubům poděkovat za věcnou a až na některé výjimky i kultivovanou debatu k této problematice. Opravdu za mě osobně, já jsem byl překvapen, že jsme to takto zvládli s trochou grácie. Děkuju za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Takže si píšu, pane předsedo - navrhnout v závěru prodloužit lhůtu o 60 dní. Děkuji.

Prosím dalšího z řádně přihlášených a to je pan poslanec Šimon Heller. Není zde, takže já si ho odmažu. Potom pan poslanec Jan Berki. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Berki: Vážený pane místopředsedo, milé kolegyně, milí kolegové, tentokrát budu trošku delší a omlouvám se, budu, což nebývá mým zvykem, více číst, a to proto, že jsem se snažil diskusi skutečně poslouchat, porozumět, vnímat, a tak jsem si psal poznámky, abych se mohl vyjádřit k těm obavám a varováním, které tu zaznívají.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já bych poprosil všechny přítomné v sále, aby se ztišili. Ještě jednou prosím, kolegyně, kolegové. Děkuju.

 

Poslanec Jan Berki: Prosím, neberte některé mé protiargumenty jako útok. Je to skutečně zamyšlení nad tím, co jsem slyšel.

První takovou oblastí je institut manželství, jeho délka trvání a odkazy na historii. Přiznám se, že po vystoupení kolegy Haase jsem začal googlit, co na těch stélách vlastně je napsáno. Bezesporu je manželství dlouholetý institut, ale také je to bezesporu institut, jehož právní rámec se za tu dobu výrazně proměnil. A když už tu byly vzpomínány některé historické události, respektive období, respektive období pojímání manželství, myslím, že většina z nás by v některých těch etapách nechtěla žít.

Druhá otázka, která tu často zaznívá, je otázka rolí a výchovy. Myslím, že především na roli, přijmu-li tedy tento koncept a termín, na roli ženy a jejího postavení je vidět, že se mění, že to právě není něco, co je stabilní v historii, co má svůj vývoj, a já pevně doufám, že všichni ho hodnotíme jako pozitivní.

Souhlasím bezesporu s tím, že výchova je spojena se vzory. Souhlasím, že dítě se má potkávat se vzory různými. Ale děti nežijí v izolaci. Potkávají se s nimi ve své širší rodině, potkávají se s nimi v místní komunitě, ve školce, na hřišti, ve skautu, v jiných volnočasových aktivitách. A přiznejme si, že bezesporu potkávají vzory pozitivní i negativní bez ohledu na jejich orientaci. Každý z nás zná nějaké dítě, u kterého doufá, že si vzor ze svých rodičů nevezme. Protože předávání hodnot prostě nezáleží na pohlaví, orientaci dané osoby, ale na osobních kvalitách. Ze své rodiny, a to mám jednoho z rodičů nevlastního, si odnáším, že rodiče jsou milující, podporující, pečující a předávající hodnoty a že já mám být slušný, poctivý, přemýšlivý, pracovitý. A že se mám snažit, i když se mi to občas nebude úplně dařit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP