(18.20 hodin)
(pokračuje Jiří Navrátil)

Uplynulo sedmnáct let. Ale dříve, než tento zákon byl schválen, měl své porodní bolesti. Nebylo to úplně jednoduché. Sněmovnou prošel, prošel Senátem a prezident republiky Václav Klaus ho tehdy vetoval, nepodepsal a vrátil ho Poslanecké sněmovně. Tehdy se hledalo 101 hlasů pro schválení tohoto zákona. Prezident republiky tehdy oponoval také tím, že zákon měl pouze 86 hlasů, kterými byl přijat. Proběhlo první hlasování. První hlasování o vetu prezidenta bylo 15. března 2006 a muselo se hlasovat natřikrát. Ani tehdy nebylo veto prezidenta přehlasováno hned napoprvé. V prvním hlasování o vetu prezidenta hlasovalo proti vetu 97 poslanců. Druhé hlasování, protože to první se prohlásilo a zpochybnilo, hlasovalo 102 poslanců. I toto bylo zpochybněno a nakonec třetím hlasováním byl zákon přijat. Bylo to 101 poslanců, kteří schválili v roce 2006 zákon o registrovaném partnerství.

Uplynulo sedmnáct let. Sedmnáct let - kdy bych řekl, kdybych to bral v lidském životě, kdy dospěl tento zákon. A našly se v něm mnohé chyby. Když se podívám na vystoupení například předsedy spolku Prague Pride Česlava Valka - hovoří o tom, že jejich právník prošel celý zákon o registrovaném partnerství a našel rozlišnosti s manželstvím ve 105 paragrafech. Sto pět paragrafů je odlišných. Sto pět paragrafů ubírá práva. Ty základnější se například týkají adopcí, společného jmění, registrovaní partneři nemají právo na vdovský a vdovecký důchod. Dotýká se to také bydlení: když si partner koupí družstevní byt, může být členem družstva jen jeden z nich. Jsou tam ale i detailnější rozdíly. Když je například někdo členem bezpečnostních sborů, ať už voják, nebo policista, jsou tu rozdíly ještě větší. Jejich manželé a manželky totiž dostávají v takzvaném heterosexuálním vztahu výsluhy, u registrovaných partnerů toto vůbec není.

A pak je tady to slovo manželství. Pro nás jako konzervativní stranu KDU-ČSL je manželství symbol a důležitý význam. Ano, máme tady gay svatby. Už v Mezopotámii měly církve stejné požehnání pro sňatky muže a ženy, tak to samé pro oba dva partnery, tedy dva muže. Bohužel, nebo bohudík ale s jiným názvem, nikdy to nebylo manželství. Pravoslavná církev taktéž povolovala dvěma mužům zvláštní církevní obřady, ale opět to nebylo manželství, ale bylo to takzvané sbratření.

Proto mi dovolte, abych konstatoval, že KDU-ČSL jako konzervativní strana nemůže hlasovat pro dnes projednávaný zákon. Několikrát tady v tomto sále zaznělo, a nejen z řad KDU-ČSL, že problém je pro nás název, tedy manželství. Druhý bod, proč nemůžeme hlasovat, je otázka širokého rozkročení v oblasti dětí. KDU-ČSL však není zkostnatělou stranou, o které by se mohli někteří domnívat - my si uvědomujeme i díky tomu, že ve svém středu máme několik gayů a lesbiček, jsou našimi členy, nejsou vyřazeni z naší komunity, z naší strany, proto jsme dnes podali sněmovní návrh, sněmovní dokument pod číslem 2829. Chceme narovnat práva, která se netýkají dětí, která se ale týkají těch, kteří jsou dnes v registrovaném partnerství či do něj chtějí vstoupit.

Naším úkolem je však jako jedna z nejdůležitějších věcí tento zákon zcela přejmenovat. Registrujme auta, registrujme se jako sportovci, registrujme se v politických stranách a hnutích, ale neregistrujme lidi a jejich svazek. Proto jako hlavní nosič tohoto zákona máme čistě partnerství. Formální a byrokratické vyznění názvu registrované odmítáme.

Dále. Každý z vás v této Poslanecké sněmovně, kdo vstoupil do manželství, si prožil svůj den D, svůj krásný den D, svůj svatební den. Ano, i my toto chceme umožnit. Možná, že někteří nevíte, ale když se dnes chtějí registrovat partneři, musí dojet na čtrnáct vyjmenovaných matrik. Tady děkuju - prostřednictvím, a vlastně nemusím (obrací se na ministra Rakušana) - panu ministrovi, že alespoň to už v prvním kroku děláme. Proč mám jezdit na čtrnáct vyjmenovaných matrik do čtrnácti krajských měst, abych přistoupil pouze před matrikářku a podepsal tam pouhopouhý papír o tom, že chci do něčeho vstoupit? My požadujeme a chceme v našem zákoně jako KDU-ČSL, aby to byl obřad plnohodnotný, to znamená před starostou, místostarostou či pověřeným členem daného úřadu za účasti matrikářky a v neposlední řadě taktéž svědků.

Víte o tom, že se vám udělá špatně v cizině, víte o tom, že jste na lodi a můžete uzavřít manželství v ohrožení života? Já s partnerem, kdybych byl na lodi a něco se mělo stát, tak v zákoně se na to úplně zapomnělo. Já to registrované partnerství, v našem případě partnerství, nemohu uzavřít, protože jsme řekli pouze čtrnáct matrik a nikde v cizině.

Co je další důležité? V registrovaném partnerství, když do něj vstoupíte, tak si oba ponecháváte své příjmení, protože ta volba tam není. A pokud bych chtěl ne stejné příjmení, musím si za to zaplatit. Proč neplatí manželé? I toto upravujeme v dalším našem prohlášení.

Vzali jsme se spolu, uzavřeli jsme partnerství - ale proč nemáme společné jmění? I toto je přece špatně. I na toto se už sedmnáct let mohlo dávno sáhnout.

Vy všichni, kteří jste uzavřeli manželství, jste si také rozšířili svou rodinu. Je to zákon, je to otázka takzvaného švagrovství. Ano, i toto my chceme pro partnery, kteří uzavřou vztah, uzavřou své partnerství. Jsou tady další věci - o pozůstalosti, jsou tu další věci - o vdovských důchodech. A mohl bych mluvit mnoho a mnoho hodin o tom, co je v našem návrhu.

Já vás všechny prosím, zauvažujte dnes, a to už za okamžik, nad svým hlasováním. Pokud jste rozhodnuti o tom, že chcete podpořit dnešní návrh, který tady je, hlasujte prosím pro jeho posunutí. Pokud však někdo z vás to hraje jenom tak, aby se tady jednalo, a ve třetím čtení uvažujete o tom, že byste tento zákon chtěli shodit pod stůl, prosím, udělejte to hned. Já vás o to prosím, protože je to zbytečné natahování času a mohli bychom projednat to, co je velmi důležité. Děkuji. (Potlesk poslanců vládní koalice.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP