(18.50 hodin)
(pokračuje Ondřej Kolář)

Současné znění té části Listiny základních práv a svobod, která je navržena změnit, zní - je to tedy čl. 32 odst. 1 věta první: "Rodičovství a rodina jsou pod ochranou zákona." Navrhovaná změna pak má nahradit spojku "a" čárkou a za slovo "rodina" vložit slova "a manželství jako svazek muže a ženy". Nové znění by tak bylo: "Rodičovství, rodina a manželství jako svazek muže a ženy jsou pod ochranou zákona." Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A já tímto otevírám obecnou rozpravu, do které se přihlásili v tuto chvíli tři. Poprosím paní poslankyni Šebelovou. Nevidím ji zde nikde. Jedu další, dávám zatím nakonec. Poprosím paní poslankyni Lesenskou. Paní poslankyně Lesenská je zde, vidím ji. Máte slovo.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Děkuji, vážený pane předsedající. Vážené kolegyně, kolegové, podle článku 32 Listiny základních práv a svobod jsou rodičovství a rodina pod ochranou zákona. Dále je zaručena i ochrana dětí a mladistvých. Rodiče, kteří pečují o děti, pak mají právo na pomoc státu. Článek 32 Mezinárodního paktu o občanských a politických právech uvádí, že rodina je přirozenou a základní jednotkou společnosti a má právo na ochranu společnosti a státu. Dle článku 10 Mezinárodního paktu o hospodářských, sociálních a kulturních právech se požaduje poskytnout jí nejvyšší možnou ochranu a pomoc zvláště k jejímu založení a po dobu, kdy odpovídá za péči a výchovu nezletilých dětí. Do této oblasti je zahrnována i ochrana dětí garantovaná i Úmluvou o právech dítěte. Ochrana rodiny vychází z vnímání rodiny jako základní a přirozené jednotky společnosti. Rodina sama není nositelem základních práv, je však institutem, jehož prostřednictvím jsou chráněna.

Cílem předkládaného návrhu novely Listiny základních práv a svobod je doplnit ochranu rodiny na úrovni ústavního pořádku zakotvenou článkem 32 hlavy čtvrté Listiny základních práv a svobod o ochranu jednoho ze základních stavebních prvků úplné rodiny, jímž je manželství muže a ženy. Sociologická encyklopedie konstatuje, že manželství je relativně trvalé, emocionální, intelektuální a sexuální soužití a společné hospodaření muže a ženy stvrzované dosud určitou institucí - církví, státem. Společenským účelem manželství je založení rodiny. To je nejobecnější charakteristika manželství, kterou jsem dohledala. Je možné vymezit manželství přesněji tím, že poukážeme na jeho společenskou funkci, na bližší určení vztahů mezi manželi, na jeho fungování v rámci platných právních norem a podobně. Je tedy možná definice manželství ze zorného úhlu sociologie, práva, ale i etiky a sexuologie a dalších věd.

SPD dlouhodobě klade důraz na podporu tradiční rodiny, a tím i manželství, neboť je to právě rodina, kdo poskytuje ideální formu pro výchovu dětí a je z hlediska ústavy formou chráněnou. Ústavní ochranu manželství znal již český ústavní pořádek v roce 1920. Byla obsažena již v ustanovení § 126 ústavní listiny Československé republiky z tohoto roku. Ale tato ochrana je známa i v dalších státech, hlavně středoevropského prostoru, ale nejenom v něm.

Pro mě i pro SPD je rodina základem a středobodem veškerého dění. Je základem, základním kamenem společnosti, ve které funguje jednotlivec, rodina, společnost. Žijeme v prostoru, chcete-li v civilizačním okruhu, ve kterém je manželství a rodina daná historicky a pevně přítomna několik tisíc let. Všeobecná deklarace lidských práv v článku 16 odstavce 3 konstatuje, že rodina je přirozenou a základní jednotkou společnosti a má nárok na ochranu ze strany společnosti a státu.

Naprosto se ztotožňuji s důvodovou zprávou k tomuto tisku, ve které se dočteme: "Je posláním státu, aby zároveň respektoval autonomii a vnitřní život rodiny a současně rodinu uznával, poskytoval jí ochranu, napomáhal jí v nesnázích a přitom zejména všestranně podporoval dosažení takové její podoby, která nejlépe odpovídá osvědčenému a zažitému ideálu funkční rodiny naplňující přirozenou cestou všechny její soukromé i společenské úlohy. Jádrem takové rodiny je manželský svazek muže a ženy." V návrhu ústavního zákona je stanovená účinnost od 1. 1. 2023. Předpokládám, že se jedná o překlep, nicméně je nutné účinnost v průběhu dalšího projednávání tisku změnit.

SPD podporuje ochranu manželství jako svazku muže a ženy v rámci Listiny základních práv a svobod. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, paní poslankyně. A prosím paní poslankyni Kláru Kocmanovou. Máte slovo.

 

Poslankyně Klára Kocmanová: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, tento návrh má za cíl ukotvit v ústavním pořádku manželství jako svazek muže a ženy. Za Piráty považujeme takovou právní úpravu za nadbytečnou, protože nijak náš právní řád nezlepší, nikomu nepomůže, nijak nevyřeší žádný palčivý společenský problém. Taková právní úprava navíc neznamená ani potvrzení současné situace, naopak celou situaci a postavení stejnopohlavních párů může ještě zhoršit. Bylo by to poprvé od vzniku České republiky, kdy dojde v oblasti práv stejnopohlavních párů k negativnímu vývoji. Byl by to velmi špatný signál vůči mladým lidem, pro které stále na mnoha místech naší země není jednoduché být sám sebou. Ostatně podle posledního průzkumu CVVM se téměř polovina naší společnosti domnívá, že přiznání k homosexualitě způsobí problémy se soužitím v jejich obci nebo městě.

Zakotvení manželství jako (svazku) muže a ženy nemá v ústavě žádná ze západních zemí. Všechny země na západ od nás, s výjimkou Itálie, mají ve skutečnosti již uzákoněno manželství pro stejnopohlavní páry. Naopak se ukazuje, že země, které k ústavnímu zakotvení manželství jako svazku muže a ženy přistoupily, jako je Slovensko, Maďarsko nebo Rusko, se u toho nezastavily. Vede to k dalším konzervativním návrhům, jako je zásadní omezování práv na umělé přerušení těhotenství nebo úplný zákaz změny pohlaví u dospělých osob s lékařskou diagnózou nesouladu těla. Já věřím a doufám, že touto cestou se v Česku vydat nechceme.

Rozumím tomu, že někteří z vás jsou proti manželství pro všechny. Ve výborech se budeme bavit o konkrétních parametrech zákona, který jsme před chvílí posunuli do druhého čtení. Pokud bude i váš názor po tom projednání negativní, tak prostě hlasujte jako u každého jiného zákona proti. Není kvůli tomu ale důvod měnit českou ústavu. Proto vás prosím, zamítněme navrhovanou změnu tak zásadního dokumentu, jako je Listina základních práv a svobod, neboť jak jsem již zmínila, tato změna nikomu nepomůže a naopak může životy mnoha lidí ještě zhoršit. Proto dávám návrh na zamítnutí sněmovního tisku 276 již v prvním čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poznamenávám si návrh na zamítnutí. A nyní poprosím, aby vystoupila paní poslankyně Michaela Šebelová. Byla tam faktická, ta mi naskočila s nějakým zpožděním ale, tak se omlouvám, protože přesně v momentě, kdy jsem říkal, tak naskočila. Já se omlouvám. Pan poslanec Haas.

 

Poslanec Karel Haas: Děkuju mnohokrát za slovo. Já teď opravdu zareaguju faktickou, tak jak se má, na svoji předřečnici, ctěnou kolegyni Kláru Kocmanovou, prostřednictvím pana předsedajícího. Mě mrzí odkaz na tři ústavy, které zjevně zase trošičku naznačují, jak kdyby ten návrh, který nyní projednáváme, byl řekněme nedemokratický nebo konzervativně národovecký nebo něco takového. Vy jste, paní kolegyně, použila odkaz na slovenskou úpravu, maďarskou úpravu a ruskou úpravu. Pokud si přečtete hned úvod důvodové zprávy, tak si myslím, že mezi zeměmi, které mají podobnou úpravu, a bylo by férové je jmenovat, je celá řada naprosto demokratických států, Německo, Polsko, Itálie, některé pobaltské země a tak dále. Tak mě jenom mrzí, když tady opravdu do této hodnotové věci v České republice vnášíme takový ten prvek pohledu na východ, kdy ten, kdo řekněme podporuje tento návrh, byl proti návrhu manželství pro všechny, je opravdu nálepkován směrem k východu. Tak to není a myslím, že je férové, aby tady zazněly případně všechny ty ústavní... nebo všechny ty ústavy všech zemí, všech demokratických zemí, které jsou v důvodové zprávy zmíněny. Děkuju. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP