(19.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A nyní už tedy paní poslankyně Šebelová. Jsme v obecné rozpravě. Máte slovo.

 

Poslankyně Michaela Šebelová: Děkuji vám za slovo, vážený pane předsedající. Vážení členové vlády, vážené kolegyně a kolegové, já svůj projev opravdu velice zkrátím vzhledem k tomu, že mám radost, že předchozí bod byl poslán do dalšího čtení, a za to vám velice děkuji. Přesto mám potřebu říct při projednávání ústavního zakotvení manželství jako svazku muže a ženy, že považuji za velmi důležité připomenout základní principy, na kterých celý náš ústavní pořádek stojí.

Už samotná preambule ústavy, našeho základního zákona, proklamuje, že jsme jako občané odhodláni budovat, chránit a rozvíjet Českou republiku v duchu nedotknutelných hodnot lidské důstojnosti a svobody jako vlast rovnoprávných a svobodných občanů. A hned první článek Listiny deklaruje, že lidé jsou svobodní a rovní v důstojnosti i v právech. Rovnost je tedy jedna ze základních hodnot, na základě kterých celá naše společnost funguje. Podle principu rovnosti by se všemi jednotlivci bez ohledu na jejich rasu, pohlaví, sexuální orientaci nebo jakoukoliv jinou charakteristiku mělo být zacházeno s důstojností a respektem. Proto, přestože chápu, že mnozí z vás máte problém s tím, aby manželství byl svazek někoho jiného než jenom muže a ženy, tak ano, ale pojďme to vyřešit v jiném zákoně než v ústavě. Prosím, pamatujte na to, že lidská práva jsou nezadatelná, nezcizitelná, nepromlčitelná a nezrušitelná, nepodléhají všeobecnému mínění, náboženské doktríně ani společenským normám. Odepření práva na sňatek párů stejného pohlaví a jejich odsouvání do nižšího postavení, což by zavedení do ústavy za mě způsobilo, by nejen byl hrubě nekoncepční krok, ale byl by to krok podkopávající samotné základní principy našeho ústavního pořádku. Prosím, velmi to zvažte při svém hlasování.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, paní poslankyně. A poprosím paní poslankyni Ninu Novákovou. A ještě jenom poprosím potom pana navrhovatele Aleše Dufka, jestli by mohl v rámci rozpravy přednést návrh na prodloužení lhůty o 60 dnů. Musí to jít v rozpravě. Děkuji.

 

Poslankyně Nina Nováková: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, mám dvě poznámky.

Ta první poznámka. Jsou tady mezi námi kolegyně a kolegové, kteří si nedovedou představit společnost jinak než ve vertikálním modelu. To znamená, neexistuje pro ně představa, že jiný - jiné neznamená, že něco je lepší a horší. A opět tady zaznělo to klišé, že jestliže jsme proti tomu, aby homosexuální páry uzavíraly manželství, říkáme tím, že jsou níže. My se celou dobu snažíme vysvětlit, že to je kvalitativní odlišnost.

A druhá poznámka. Já jsem tady ve svém příspěvku dopoledne říkala, že pociťuju výraznou skepsi k těm dojemným výstupům, které tady proběhly, jak některých členů vedení Sněmovny a dalších kolegyň a kolegů, kteří říkali, že jim opravdu nejde o destrukci instituce manželství, respektive o naplnění slova manželství jiným obsahem. Teď jasně vidíme, jak vážně to mysleli.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, paní poslankyně. A vidím zde faktickou... A vy jste, pane předsedo, chtěl faktickou? (K poslanci Bendovi.) Nemáte už. Tak prosím paní poslankyni Romanu Bělohlávkovou. A poté s faktickou ještě pan poslanec Dufek. Prosím.

 

Poslankyně Romana Bělohlávková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já vím, že už jste všichni unavení a možná trošku vyčerpaní a diskuse předešlá byla hodně dlouhá, někdo je zklamaný, někdo se raduje. Ale vzhledem k relativizaci hodnot, kterou zažíváme v této době, považuji opravdu za velice důležité, aby manželství jako svazek muže a ženy opravdu bylo zakotveno v ústavě. (Odmlčuje se pro hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Poprosím všechny přítomné, jestli by se mohli ztišit. Ještě jednou prosím. Děkuji.

 

Poslankyně Romana Bělohlávková: Protože jak vidíme, tak měnit zákony není úplně snadné, ale přesto to jde, měnit ústavu už je mnohem horší a vážnější. A protože ta doba je opravdu velice složitá, těžká, nepřehledná a začíná mást pojmy a hodnoty, na kterých opravdu dlouhá staletí Evropa stála, tak v rámci zachování duševního zdraví budoucích generací bych byla opravdu velmi ráda, kdyby institut manželství zůstal v té podobě, v jaké zde ta staletí existoval, a aby to byla jistota, na kterou se jen tak snadno nesáhne, ať v téhle Sněmovně bude sedět pravice, levice nebo hnutí, která ještě ani nevznikla. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S další faktickou poznámkou pan poslanec Dufek. Mezitím ještě přečtu rychle omluvy. Ondřej Lochman od 18 do 19.30 z pracovních důvodů, pan poslanec Dvořák od 18 z pracovních důvodů - nikoliv pan poslanec, ale pan ministr. Máte slovo.

 

Poslanec Aleš Dufek: Tak ona to snad není ani faktická poznámka. Já znovu opakuji - navrhuji prodloužení lhůty o 60 dnů pro projednání tohoto zákona.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, děkuji. Já jsem vás jenom vyzval, abyste to právě řekl v rámci rozpravy.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, nevidím již nikoho, kdo by se hlásil do rozpravy. Je zde někdo? (Poslanec Haas se hlásí.) Ano? Zase mi to zde nenaskočilo. Ale to nevadí, pojďte. Dnes mně to nenaskakuje. (S úsměvem.) Je to faktická? (Poslanec Haas ukazuje na světelnou tabuli a dodává, že řádná.) Teď už vidím, ano.

 

Poslanec Karel Haas: Děkuju mnohokrát, vážený pane předsedající. Nijak vás nezdržím, já bych se asi vešel do faktické, ale nemyslím si, že by k tomu byla určena. Já jsem se přihlásil do rozpravy proto, že patřím k těm, kteří tento návrh podepsali, tak by mně přišlo hrozně alibistické se k němu nepřihlásit. Takže to je ten důvod, proč jsem využil řádnou přihlášku. Čili k tomu návrhu se hlásím, podporuju ho a uvedu v zásadě tři jednoduché důvody. (Hluk v sále.)

Ty důvody pro mě jsou, ony hodně rezonovaly už při projednání předchozího bodu, že institut manželství -

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já vás přeruším a poprosím levou stranu sálu. Jsme ve finále zřejmě, prosím, ještě vydržme a případně si vydiskutujme vše před sálem. Prosím ještě jednou. Děkuji.

 

Poslanec Karel Haas: Že institut manželství má v českém právním prostoru, v evropském kontinentálním prostoru ustálený obsah, význam, práva, povinnosti několik tisíc let. A ty pojmy bychom neměli měnit. Tady bych se odvolal na to, jaký příměr použil zpravodaj Aleš Dufek, že je-li něco papírem, tak z toho pod ústavním právem nedělejme něco jiného. To je ten důvod.

A proč posunutý do roviny ústavního práva? Já mám opravdu obavu z toho, že českými prostými zákony, to znamená pod ústavním právem, dojde v budoucnu k erozi institutu manželství. To je jeden důvod. A druhý důvod, tam je to právně složitější, že samozřejmě rovina podzákonného práva je mnohem náchylnější k erozi nejen s českými zákony, ale s mezinárodními právními dokumenty, ať už mezinárodními smlouvami, rozsudky různých mezinárodních soudů, ať už SLP, Soudního dvora Evropské unie a tak dále. Takže z důvodu toho, aby opravdu českým podústavním právem nebo mezinárodním právem nedocházelo k erozi pojmu manželství, to jsou pro mě ty stěžejní důvody, proč se hlásím jako jeden z podporovatelů k tomuto návrhu. Děkuju mnohokrát.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Hayato Okamura. Máte slovo.

 

Poslanec Hayato Okamura: Vážený pane předsedající, vážení pánové ministři, vážené a milé kolegyně, vážení a milí kolegové, chci jenom na závěr asi možná už téhle debaty připomenout, že žijeme ve velice těžké době. Jako člen zahraničního výboru chci připomenout, že je válka na Ukrajině. Celosvětová situace je velmi těžká. Tak abychom nezapomněli na to, že vedle té otázky manželství Evropa a svět čeká také na to, že Česká republika bude politicky stabilní, že její koaliční vláda v konstruktivní spolupráci s opozicí také zůstane stabilní. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP