(9.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže se vrátím k tomu summitu. Morawiecki s Orbánem bojují za zájmy svých občanů. No a pan premiér samozřejmě, jak jinak, jenom dělá z Babiše pitomce. Jaká je v tom logika, že když to Chovanec schválil stejně jako Rakušan, že my jsme to zvrátili? Já jsem to zvrátil. A to jsem nebyl ani premiér, to jsem byl ještě ministr financí, ale jako koaliční partner jsem to zvrátil. My jsme nedovolili, když já jsem byl premiér, aby Evropská komise předložila tu legislativu. Tu podvodnou legislativu. Tu pozvánku ilegálních pašeráků a migrantů do Evropy. Ano. Takže za Ukrajince nedostaneme nic, podporujeme, a to je obrovské nebezpečí, to je obrovské nebezpečí pro nás všechny. A já nevím, jestli pan premiér nečte titulky. Mezi ilegálními migranty přibývá dětí, na nebezpečnou cestu do Evropy se vydávají samy. Například titulek. Nová dohoda EU o migraci zvýší utrpení na hranicích. Nezletilí migranti platí za přechod hranice mezi Itálií a Francií sexem, tvrdí organizace. To je skandál, ano? V Itálii se nezletilí migranti uchylují k prostituci, aby se bezpečně dostali do Francie. Ale kdo vlastně tady vytváří tu atmosféru? Kdo tady vytváří tu atmosféru?

Já jsem se ptal, ještě jsem vlastně zapomněl minule, jak jsem tady vystupoval, proč Fiala má nízkou porodnost? Tady je Janulík, ten má 3 500 klientek, ne? A on mi říká, náš poslanec, že každý rok tam měl 100 porodů. Dneska má 80. A proč? Protože lidi se bojí, protože tady je vláda, která je straší, která je neschopná, která nebojuje za české zájmy. Ano? Takže toto se teď děje. A kdo za to může? No samozřejmě vybraná média, ta aktivistická média.

Minulý týden jsme řešili tu ponorku. Tedy já ne. Oni to řešili. A to, že se utopilo 200 lidí, ilegálních migrantů, to nebyly titulky? Titulky byla nějaká ponorka, kde tři miliardáři se vydali někam dolů. No tak samozřejmě je mi to líto. Ale takhle to tu funguje. V Německu taky se o tom nemluví, co se tam děje, ta kriminalita. A to je největší ohrožení Evropy! Zkrátka tady se o tom nemluví.

Takže pan premiér je úplně mimo, vůbec nechápe, co se děje. A když se dostanu k tomu bodu NCOZ, tak vám budu číst, co se u nás děje z hlediska převaděčů, z hlediska ilegálních migrantů. A to, že teď jdou všichni do Německa? Ale Německo, jsem vám to tady četl, už je plno, za chvíli bude zavřeno. Tak přijdou i do České republiky. Možná jim Jurečka otevře ten úřad práce, jak teď bude otvírat v sobotu. Pro české občany není otevřeno. Ale k tomu se také ještě dostanu.

Takže prosím vás, za prvé by bylo dobré - já vím, že tato vláda neustále lže a ti ministři lžou. A pokud někdo nerozumí Evropské unii a se tomu vyhýbal, tak je pan premiér. Vždyť on mě nechal ještě 16. prosince 2021 bojovat proti emisním povolenkám! Sedmnáctého přišel do úřadu. Na první Radu šel 17. února. Celé francouzské předsednictví v roce 2022, první pololetí, odflákl, neměl ani na Macrona čas. Je úplně ztracený. On nechápe, že je to boj! Ano, tam za zavřenými dveřmi se dělá taky byznys! Něco za něco. Ano, solidarita, to jsme si samozřejmě zažili i s vakcínami a tak dále. Takže bylo by dobré, aby pan premiér konečně pochopil, že do Bruselu se nechodí na ty snídaně a na obědy, ale že se tam chodí bojovat za zájmy jednotlivých zemí. Bohužel pan premiér to nepochopil. A je to v rozporu s programem STANu a PirSTAN a SPOLU a tak dále.

A ta rafinovaná lež v tom je to, že ano, my jsme říkali, budeme to bránit na vnějších hranicích, ale nikdy, a já jsem to tu znovu opakoval, že je potřeba vracet ty lodě, nesmí vyplout. Je to organizované, neziskovky, zločinecké neziskovky, některé, jak říkal Morawiecki, to je to řešení. Tak ale pan premiér si nedá říct a bylo by dobré, kdyby si přečetl, já se k tomu za chvíli dostanu, tu zprávu NCOZ.

Takže já navrhuji ten bod vlastně stejný jako minule, aby nám pan premiér tady podal zprávu z Evropské rady, pokud nezmění dnes stanovisko a nepřidá se na stranu Morawieckého a Orbána. Není pravda, že ta Evropská rada to nemůže zvrátit. A aby zkrátka ten ostudný, nebezpečný pakt, migrační pakt proti občanům, zvrátil. Ano, takže to je jeden návrh.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Omlouvám se, pane předsedo, můžete mi jenom upřesnit, jak zní ten bod prosím?

 

Poslanec Andrej Babiš: Ten bod zní: Informace premiéra Fialy z Evropské rady a vysvětlení jeho pozice ohledně migračního paktu. To je jedna věc.

Včera mě zaujala interpelace paní kolegyně Malé, která tady vystoupila a ptala se pana ministra Stanjury, že proč nebyl na té tiskovce? No, a teď vlastně strategie... (Rozhlíží se po sále.) Hledám nějakého ministra, není tu ministr, to nevadí. Je tu nějaký ministr? Není. No to nevadí. Tak pamatujete si, jak na nás -

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Máme tady pana ministra, je tady pan ministr, a já si ho dovolím přivítat.

 

Poslanec Andrej Babiš: Je tam ministr, výborně. Ne, v pohodě, dobře. Vítám pana ministra zemědělství. Pamatujete, jak tady na nás křičel Kalousek a Stanjura, že Sněmovna je suverén? Nemohli jsme se jít ani vyčůrat, museli jsme tady všichni sedět, celá vláda. Křičeli, uráželi nás. Teď mají služby. Vždycky přijde jeden ministr, tady je nový ministr, každý den má někdo nějakou službu, a tím jenom vyjadřují to, že v podstatě na nás kašlou. Dokonce Stanjura říkal, že on se nebude zpovídat té Malé. No, co je ta Malá? No to je ten poslanec. Tak už to není suverén, už to není principál. My jsme tady vlastně na nic. A takhle se k nám chovají. Kdyby Babiš jako ministr financí nešel na tiskovku a šel na shakespearovské slavnosti, tak mě už dávno zabili. Ale dobře víte, že ta média jsou jejich a ta média lžou. Teď jedou tu lež o tom, že ta pozice České republiky, že byla naše. Je to sprostá lež. Opakovaně jsem ukazoval tu pozici, není to pravda, četl jsem to, ale oni budou stále lhát a opisovat! Buď to dělají naschvál, nebo jsou úplně hloupí. Takže já nevím, něco si vyberte. To jen tak na okraj.

To, že to je vláda, která permanentně lže, a ještě nedávno vlastně křičeli, jak oni budou snižovat místa na úřadech, ne? A samozřejmě média zase lhala, že my jsme neudělali nic. Přitom si pamatuju, jak paní Schillerová jako ministryně financí snížila o 4 500. A vy dobře víte, že já jsem žádné spolustraníky nikde nebral ani za poradce, víceméně být členem ANO bylo blacklisted. Jediná výjimka byl Brabec, protože toho to znám dlouho, a kromě Faltýnka byl to druhý člověk, který tedy... Jinak nikdo. Schillerová, Havlíček nebyli členové, přišli až v říjnu.

Takže oni nám říkají, jak oni budou šetřit. Tak co máme teď na stole? Titulek: Vláda naplánovala nová místa na úřadech za desítky milionů. Jde to z EU, hájí se. No to je neuvěřitelné. Chápete to? Chápete ten titulek - jde to z EU? Takže kdo neví, že peníze z EU jsou plnění českého rozpočtu... tak si dělají srandu, ne? Vlastně vláda nám říká, to je EU, to vlastně je takové něco mimo. Co to je? Co to je za argument, že to je z EU? Všechny peníze z EU jdou do rozpočtu samozřejmě. Takže oni říkají, no to vlastně ani není, to jsou takové peníze nějaké. No totální blbost!***




Přihlásit/registrovat se do ISP