(9.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže ve středu vláda vedle podoby toho daňového balíčku, nenápadně - to píšou tedy novináři - poněkud nenápadně schválila i návrh úpravy počtu pracovních míst ve státní správě! Kabinet v něm navzdory někdejším slibům o snižování stavu plánuje navýšit celkový počet pozic asi o 160. No, tak nešetří. A víte, proč nešetří? No protože potřebují ta místa pro svoje kámoše, pro svoje kolegy. No tak se podívejme, kde vlastně... a to jsou úplně neuvěřitelné věci. Když se podíváte na Ministerstvo práce a sociálních věcí, tak tam se navyšuje počet úředníků o 40. A úřady práce se snižuje počet o 33! Rozumíte tomu? Já tomu nerozumím. Navíc tomu nerozumím, když tady mám titulek: Úřady práce budou o svátcích a o víkendu v pohotovosti kvůli změně podpory uprchlíkům. Jo, takže bude otevřeno pro Ukrajince.

Mimochodem já jsem strašně zvědav na to, jak to dopadne s tím bydlením. A pokud komunál, obce, města a stát najde byty pro Ukrajince, tak by bylo fajn najít byty i pro naše samoživitelky a pro naše lidi.

Takže pan Jurečka si navrhuje 40 lidí plus, nevím proč, a na Úřad práce, který měl posílit, tak tam bere (ubírá?) 33. Ministerstvo životního prostředí zvyšuje o 55 lidí, Nechápu vůbec, proč zvyšuje o 55 lidí! Ministerstvo pro místní rozvoj plus 38 lidí. Nechápu. Fakt nechápu. Ministerstvo průmyslu a obchodu 23 plus. Ministerstvo dopravy plus 10. Nevím, na co tam potřebují víc lidí, když celá doprava je ŘSD a Správa železnic většinou. A Ministerstvo zemědělství snižuje o 15, tak fajn, Ministerstvo školství zvyšuje o 25.

Já jsem už opakovaně říkal, že když chtějí šetřit, tak by měli propustit všechny členy svých stran pětikoalice. Protože samozřejmě tam nalezlo tolik lidí. Tak můžeme se podívat na MMR, kolik tam má pan ministr Bartoš Pirátů, poradců, kteří neuspěli ve volbách. Disponuje údajně, podle tisku má čtyři auta, a tak dále. Tahle vláda chce od lidí, aby šetřili, bere jim peníze, a sama vůbec nešetří.

A samozřejmě to je materiál, který má 115 stran, a jsou tam různé úřady, které samozřejmě možná jsou zbytečné. Vždyť ta vláda slibovala, že některé úřady zruší. No tak pan bývalý ministr zemědělství měl takový úsměvný pokus, že přesune SZIF do Brna myslím, nebo kam, tak akorát, že mu řekli všichni, že tam nikdo nepůjde, takže by ten úřad asi skončil.

Ale já nevím, co na té vládě řešíte? Evidentně nic. Protože pan premiér to neřídí. Já kdybych byl premiér, tak vám řeknu: ukažte všechny nájmy ministerstev a institucí s cizími subjekty. To byl jeden z úkolů, které, který měla řešit paní Arajmu na Úřadě pro zastupování státu ve věcech majetkových. A pokud si to pamatuji, tak někdy to bylo 600 milionů! A proč sídlíte v cizích budovách? To je například téma. A ty úřady. A majetek, kolik máte majetku? Strašně moc. Takže tím se nikdo nezabývá, protože samozřejmě když si vezmeme jenom Úřad vlády, tak ten má 612 lidí. Ušetřili dva. Já kdybych tam byl, tak ušetřím minimálně 200 nebo 300. Taky jsem za mé působení snížil o 267. Jenom pan Bartoš tam má údajně 50 lidí. Co tam dělají? To nechápu.

Takže vy jste zase potichu, i když jste křičeli, jak budete šetřit, tak si normálně navyšujete, pracovní místa a úplně tam, kde samozřejmě není potřeba jako MPSV, místo toho, abyste ty úřady práce možná posílili a ne snižovali. Takže já si myslím, že by nám to měl tady někdo vysvětlit, proč ty jednotlivé agendy navrhují navýšení? Co vlastně některé ty instituce dělají? Nevím. Tady mám Zeměměřický a katastrální inspektorát v Pardubicích, různé inspektoráty. A mimochodem hygiena. Takže hygieně tam zase, pokud jsem to dobře četl, tak jim berete peníze. Hygieně. To byla jedna z věcí, které pan ministr hned, místo toho, aby pokračoval v tom, jak my jsme to dali do pořádku, protože hygiena je samozřejmě velice důležitý úřad, tak bere tam místa.

Takže ten další bod by měla být informace o nové systemizaci 1. 7. To znamená návrh na změnu systemizace služebních a pracovních míst s účinností od 1. července, který byl schválen na vládě a navyšuje podle mého názoru zbytečně místa.

My se vám snažíme pomáhat. A vlastně vy žijete z našeho dědictví. Bylo by dobré, kdybyste i například pozdravoval, pane ministře, pana ministra kultury Baxu, aby ten projekt, který vlastně jsem vymyslel díky ministru Hermanovi, a byli jsme spolu v té věznici v Uherském Hradišti 2016, a potom jsem rok přesvědčoval všechny ty orgány, aby se to převedlo pod ÚZSVM. Ano, Muzeum totality. Muzeum totality. Bylo to připravené, tak to začněte realizovat. Nová scéna, taky jsme vám připravili. Národní galerie. Vyměňte tam už tu ředitelku, vždyť ona je úplně ztracená. Takže zkuste s tím něco udělat.

A proč o tom mluvím, že jste to od nás zdědili? No protože OKD, které vytuneloval Bakala, a on to vytuneloval tak, že nejdřív vzal vlečku, energetiku, všechno vzal, a jeho pisálkové provládní stále píšou... Tak já jsem to OKD zachránil. Já jsem ho koupil za 70 milionů korun. Pro stát. Pro stát. Pro stát. Kdybych nebyl v politice, tak možná bych si ho koupil pro sebe. A OKD loni vytvořila zisk 5,1 miliardy korun, představte si! A pan Stanjura si vezme - 1,8 miliardy získá stát ve formě dividendy. Takže děkujeme, vážená vládo, že nám děkujete, že jsme vám nechali ještě tady peníze, OKD. Bakala tam vytáhl asi 130 miliard a samozřejmě ty pisálkové mají zákaz o tom psát. Ti píšou jenom proti Babišovi.

Úřady práce budou o svátcích a o víkendu v pohotovosti kvůli změně podpory. No tak to je zajímavé samozřejmě. Takže bereme lidi. Peníze jste nenavýšili. No, tak bylo by možná dobré, aby - vždyť mluvili o digitalizaci, tak nevím.

Další téma je výroční zpráva NCOZ. A z toho jde děs. Ruskojazyčné - to je strana 30 - a postsovětské zločinecké struktury. V roce 2022 začalo docházet k významným změnám ve struktuře a v charakteru ruskojazyčných kriminálních organizací. Hlavním impulsem této změny byla ruská agrese proti Ukrajině. - Protože oni se u nás cítí bezpeční, ti mafiáni, ne? Vůbec nechápu, proč nejsou na frontě, většina těch, které tady potkávám, jako muži. - Hlavním impulsem této změny byla ruská agrese proti Ukrajině, v jejímž důsledku stoupl v roce 2022 počet Ukrajinců žijících v České republice z dlouhodobých 200 000 na 615 000, píše NCOZ - 615 000, to je další nové číslo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP