(9.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já vám děkuji. A s faktickou poznámku chce reagovat na průběh rozpravy pan poslanec Sadovský, pokud to není nějaký omyl. Stahuje. A nyní se hlásí pan poslanec Karel Sládeček do rozpravy. Prosím, pane poslanče, ujměte se slova.

 

Poslanec Karel Sládeček: Děkuji. Vážená paní předsedající, milé dámy, pánové, cena nafty je dnes na nižší úrovni, než byla před konfliktem na Ukrajině, a je to právě díky tomu, že se snížila spotřební daň z nafty. Je skvělé, že se nám konečně podařilo srovnat úroveň sazby této spotřební daně s okolními státy. Mezinárodní dopravci dokonce zahrnuli do tankovacích plánů i Českou republiku, která, jak všichni víme, je tranzitní zemí, a jejich kamiony začaly tankovat i u nás.

Domnívám se, že než zvyšovat spotřební daň z nafty, bylo by pro náš stát určitě lepší, kdyby se vláda raději postarala o to, aby ty kamiony nejezdily přetížené, dodržovaly zde předpisy, a kdyby raději dbala na důsledné postihování a vybírání pokut, tak jak je tomu v okolních státech. Byla by to lepší cesta než nyní opět zvýšit spotřební daň z nafty. Za SPD zde mohu říci, že rozhodně nechceme spotřební daň zvyšovat. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A pan poslanec byl poslední přihlášený do rozpravy, takže pokud se již nikdo nehlásí - a není tomu tak - tak rozpravu končím. Je zájem o závěrečná slova? Není.

Já tedy poprosím paní zpravodajku, protože přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích, aby nás seznámila s procedurou hlasování, aby poté přednášela jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělila stanovisko. Prosím, paní zpravodajko.

 

Poslankyně Hana Naiclerová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dobré ráno všem. Dovolte mi, abych vás seznámila s hlasovací procedurou. Návrh na zamítnutí nebyl podán, legislativně technické úpravy také nebyly předneseny. Máme tři pozměňovací návrhy v pořadí A, B a C. Pozměňovací návrh A předkládá pan poslanec Hrnčíř a Sládeček, B pan poslanec Kolovratník a C paní poslankyně Alena Schillerová. Pokud bude schválen pozměňovací návrh A, pozměňovací návrh B je nehlasovatelný. A na závěr bychom hlasovali o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za přednesení návrhu procedury a pokud není žádný protinávrh k ní - nevnímám - tak zahajuji hlasování o návrhu procedury.

Kdo je pro, nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 145 bylo přihlášeno 176 poslankyň a poslanců, pro 168, proti 0. Návrh procedury byl schválen. Prosím, paní zpravodajko.

 

Poslankyně Hana Naiclerová: Takže teď budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu A pana poslance Hrnčíře a Sládečka. Stanovisko je nedoporučující.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: A stanovisko pana ministra? (Nesouhlas.) Děkuji.

Zahajuji hlasování o tomto pozměňovacím návrhu. Kdo je pro, nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 146 hlasovalo 178 poslanců a poslankyň, pro 79, proti 95. Tento návrh nebyl přijat. Prosím.

 

Poslankyně Hana Naiclerová: Teď budeme hlasovat pozměňovací návrh B pana poslance Kolovratníka. Stanovisko je nedoporučující. (Ministr: Nesouhlas.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Ještě jsem vnímala žádost o odhlášení, takže vás všechny odhlásím a prosím, přihlaste se opět svými kartami. Jenom ještě prosím, paní zpravodajko, jenom připomeňte, hlasujeme tedy jaký návrh?

 

Poslankyně Hana Naiclerová: Návrh B pana poslance Kolovratníka.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Stanoviska již zazněla.

Já tedy zahajuji hlasování. Kdo je pro, nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 147 bylo přihlášeno 174 poslankyň a poslanců, pro 79, proti 94. Ani tento návrh nebyl přijat. Prosím.

 

Poslankyně Hana Naiclerová: Teď budeme hlasovat pozměňovací návrh C paní poslankyně Schillerové. Stanovisko je nedoporučující.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Pan ministr? (Nesouhlas.) Děkuji.

Zahajuji hlasování o tomto návrhu. Kdo je pro, nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 148 se účastnilo 176 poslankyň a poslanců, pro 79, proti 97. Taktéž tento návrh byl zamítnut.

 

Tím jsme se vypořádali se všemi pozměňovacími návrhy. Je tomu tak?

 

Poslankyně Hana Naiclerová: Je tomu tak, teď budeme hlasovat o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 286/2022 Sb., kterým se mění zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 444, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou.

Zahajuji hlasování o tomto usnesení. Kdo je pro, nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 149 se účastnilo 176 poslankyň a poslanců, pro 97, proti 78. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji paní zpravodajce a končím projednávání tohoto bodu.

 

Otevírám bod 104. Je jím

 

104.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 77/1997 Sb.,
o státním podniku, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 437/ - třetí čtení

Opět děkuji, že už místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele pan místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan. Ještě požádám zpravodaje garančního výboru pana poslance Jana Bauera, aby také zaujal své místo u stolku zpravodajů. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 437/3, který byl doručen dne 21. června 2023. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 437/4.

Já se nyní táži pana ministra, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy? Nikoli. (V sále je velký hluk.)

Otevírám rozpravu, do které se hlásí paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová. Prosím, ujměte se slova. A já kolegy a kolegyně poprosím o klid v sále, ještě než zahájíte svůj projev. Poprosím i pana ministra. Prosím na pravé straně sálu o ztišení. Děkuji. Paní poslankyně, můžete se ujmout slova.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, já jsem očekávala, že ministr vnitra vystoupí a že bude mluvit k tomuto sněmovnímu tisku, o kterém víme, že je sem předložen z jednoho prostého důvodu, a to je kvůli České poště, kdy tedy ministr vnitra minulý týden na vládě, nebo nevím přesně to datum, nechal konečně schválit transformační plán České pošty, ale nám jako opozici ho nepředstavil. Nebylo žádné jednání, které avizoval, které sliboval, že se s opozicí sejde, že představí opozici transformační plán a veškeré kroky, které budou následovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP