(9.40 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Já musím říct, že pokud jsem se ptala pana pověřeného ředitele České pošty, jestli by mi mohl odpovědět - nebo pan ministr, jestli na to konečně dnes odpoví - o kolik se tedy bude navyšovat základní jmění České pošty a kam konkrétně ty finanční prostředky půjdou, protože nejdříve se hovořilo o tom, že transformace České pošty bude stát 8 miliard korun, teď podle těch informací, které máme, tak ta částka by měla být popřípadě 4,5 miliardy korun, ty finanční prostředky už jsou tedy někdy vázané, máte je domluvené s ministrem financí. A především by mě zajímal váš postoj, vy jste to tady tedy minule už řekl, že nepodpoříte ten náš pozměňovací návrh - a já si myslím, že je to špatně, že legislativně - a můžete hovořit mnohokrát, a říkala mi to některá média, že se k tomu vyjadřujete - že legislativně to nelze. Já nevidím důvod, proč by o navýšení základního jmění všech státních podniků rozhodovala Poslanecká sněmovna. Proč by Poslanecká sněmovna neměla vědět, proč se základní jmění navyšuje, z jakého důvodu a především, kam ty finanční prostředky půjdou?

Takže já jsem od ministra vnitra, který tedy s opozicí absolutně nekomunikuje, očekávala, že při projednávání tohoto zákona, který je tady právě z důvodu České pošty, tak že pan ministr vnitra vystoupí, popřípadě okomunikuje jednotlivé pozměňovací návrhy a bude se snažit nějakým způsobem opozici přesvědčit a odpovědět na ty jednotlivé otázky. A já nebudu tady pořád operovat tím, že jste mi, pane ministře, v březnu napsal, jak budete transformační plán od dubna do června komunikovat s opozicí, a já tedy žádné jednání a žádnou komunikaci jsem v žádném případě nezaznamenala. Mohu zaznamenat pouze tiskovou konferenci, kterou jste měli, a ta samozřejmě byla někde vysílána. Ale já to nepovažuji za korektní. Já si myslím, že byste s opozicí měl komunikovat úplně jinak.

Zároveň bych se chtěla zeptat - protože v tuto chvíli se k nám dostávají dotazy ohledně toho, že chcete rušit pobočky Úřadu práce, například v Karlovarském kraji teď od 1. července došlo ke zrušení ve městě Nejdek, kde tedy po tlaku to nakonec dopadlo tak, že tam ten úřad bude otevřený jeden den v týdnu. Zároveň jsou tady náznaky na to, že by se měla tedy třeba rušit popřípadě pobočka Úřadu práce v Horním Slavkově, bude to asi i v jiných krajích. A já bych se chtěla zeptat, protože v tom transformačním plánu tedy vidím, že vyřizování sociálních dávek nebo té agendy by se tedy měla popřípadě ujmout Česká pošta, máte to i v té prezentaci, tak jestli byste nám k tomu nemohl říct nějaké bližší informace. Protože já tady nebudu připomínat tu slavnou Drábkovu sociální reformu, kdy jste vzali sociální dávky městům a obcím. Byl to velmi špatný krok. Já jsem prostě přesvědčená o tom, že to na těch obcích a městech mělo zůstat. Přendali jste to na úřady práce a teď to budete z úřadů práce převádět na Českou poštu. No to je opravdu skvělé!

Tak já bych vám chtěla navrhnout, jestli byste to nevrátili na ta města a obce. Já si myslím, že by to bylo nejlepší a nejefektivnější a že by především starostové měli informace o svých občanech. Bohužel dneska, když za vámi někdo přijde na obec a říká vám, že má nějaké problémy v rámci právě třeba sociální oblasti, tak vy nemáte v žádném případě přístup k těm informacím, a myslím si, že ta reforma byla velmi špatná. A když se tedy teď dozvídám, že ještě se budou rušit úřady práce a půjde to na Českou poštu, tak si to tedy v žádném případě nedokážu představit. Tak jestli byste nám k tomu, pane ministře, nedal nějaké detailnější informace. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji. A s faktickou poznámkou chce zareagovat paní poslankyně Berenika Peštová. Pouze upozorním, že tím, že není nikdo další přihlášený, můžete, pokud byste měla zájem, reagovat i mimo faktickou. Chcete ve faktické, ano? (Ano.)

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo. Já jsem chtěla navázat tedy... nebo respektive na svoji předřečnici. Na hospodářském výboru jsem navrhovala usnesení, které samozřejmě bylo formulováno tak, že dokud nebude transformační plán, tak aby se tento zákon pozastavil do třetího čtení. Vidím svého ctěného kolegu Adamce, prostřednictvím paní předsedající, je to tak, bylo to zamítnuto, ale v každém případě byl tam pan vrchní ředitel Vokáč, který mě ubezpečil v to, že do konce června tento transformační plán bude hotový. Máme červenec, takže já předpokládám, že tento transformační plán, jak říkal pan vrchní ředitel Vokáč, je hotový. Nevím, zda šel do nějakého mezirezortního připomínkového řízení, nebo jakým kolečkem byl připomínkován, v každém případě podle jeho slov už by měl být v současné době na stole. Takže já bych požadovala od pana ministra, aby nás s tímto transformačním plánem seznámil, byť si uvědomuji, že není v plenkách, je asi někde na začátku toho připomínkového řízení, ale už by měl být hotov. Takže toto, říkám, volně navazuji na svoji předřečnici a žádám vás tímto o ten transformační plán, který nám byl slíben na hospodářském výboru. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji. A ještě se s přednostním právem hlásí paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. No, mě velmi znepokojuje pozměňovací návrh pana ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky, který ve druhém čtení načetl pozměňovací návrh, jehož cílem je - cituji - zmírnění dopadů aktuální novely zákona č. 218/2000 Sb., sněmovní tisk 369, účinnost od 1. července 2023. Ten zákon, to jsou rozpočtová pravidla, která zavedla povinnost státních podniků do devíti měsíců od nabytí účinnosti zrušit všechny své dosavadní účty u komerčních poskytovatelů platebních služeb a zřídit nové účty u České národní banky, na které mají být převedeny peněžní prostředky z dosavadních účtů. No to je přece v pořádku, ne?, ten zákon 218, který nabyl účinnosti 1. července 2023?

Proč jsme vybudovali Státní pokladnu za 7 miliard? Abychom měli přehled o cash flow - primárně státních podniků, primárně příspěvkových organizací, všech těch, které přejdou pod Státní pokladnu a budou mít účty u České národní banky, protože Ministerstvo financí tím pádem do jejich střev takzvaně vidí. Takže proč to nechceme? Co se komu nelíbí? Proč musíme toto téma tady teď najednou řešit a odkládat tuto povinnost pro státní podniky? Už jednou jsem to tady odvrátila, týkalo se to Budvaru. Už jednou tam byl načten pozměňovací návrh, ke kterému se zapomněl pan ministr přihlásit, a já jsem nesouhlasila s vrácením do druhého čtení.

Takže to tady máme zpátky. Co chceme? Aby do toho nevidělo Ministerstvo financí? Abychom se opět vrátili do netransparentního hospodaření? Já velmi apeluji na všechny poslance z pětikoalice, aby uvážili, zda pro tento pozměňovací návrh zvednou ruku. Je to trestuhodné. Vracíme se opět do neprůhledného hospodaření, a o snahy, které nechci radši ani domýšlet. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nevnímám už... dobře, hlásí se s faktickou poznámkou pan ministr Marek Výborný. Prosím.

 

Ministr zemědělství ČR Marek Výborný: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, pane premiére, vládo, já bych rád zareagoval jenom velmi stručně. My jsme si tu věc už řekli osobně - na paní předsedkyni, vaším prostřednictvím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP