(11.10 hodin)

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Bohužel, já jdu primárně reagovat na pana premiéra. Čekala jsem trpělivě, protože mně dvě minuty určitě nebudou stačit, a on tady mezitím není, to mě tedy velmi mrzí, tak snad třeba to uslyší nebo si to přečte ve stenozáznamu. Není tady ani pan ministr financí, to mě mrzí obzvlášť. Já zareaguju ještě tady na tu debatu o DPH. Žádní podvodníci, nepodvodníci, to sem nepatří.

Je to klasický, a říkám to jako letitý daňař, klasický jev. Když zvýšíte daň, a to platí pro tu spotřební, kterou jste tady včera si odmávli, že ji zvýšíte - když zvýšíte daň, tak se to projeví na ceně, a když ji prostě snížíte, tak se to neprojeví na ceně. Tak to prostě je a tak to bude. To znamená, tam, kde to DPH zvýšíte, tam to všichni pocítí, a ta 3 % si ponechají řetězce. A neuhlídáte to, to nemáte šanci v těch tisících, desetitisících, statisících položek zkontrolovat. A tak to bude a poznáte to až na tom inkasu. Takže děláte něco, co je nesmyslné, co prodraží lidem život ve většině položek. A ještě fiskálně to je úplně tedy pro mě mimo mísu. To doufám, že je zdvořilé... (Otáčí se.), pane místopředsedo, že ještě fiskálně na státním rozpočtu proděláte přes 4 miliardy, ale na veřejných rozpočtech přes 6. Takže to je úplně pro mě absolutně nepochopitelné.

A teď prosím k vystoupení pana premiéra. Možná je dobře, že vystupuji teď, i když mě mrzí, že tu není, to mě velmi mrzí, protože bych byla ráda, kdyby třeba si to poslechl. Já jsem se mezitím uklidnila, i když jsem v podstatě klidný člověk, ale ten tlak se mi trošku zdvihl během té série faktických poznámek, protože to bylo neuvěřitelné, neuvěřitelné, co tady z úst pana premiéra padá bez jakéhokoliv zardění, zardění, přesvědčivě... dědictví - já jsem si dělala poznámky - dědictví socialistického myšlení.

Já si vzpomínám, jak to zadlužení bylo skoro, blížilo se k 45 % HDP, když se Andrej Babiš stal ministrem financí a vstoupil poprvé do vlády. Jak se snižovalo, to všechno je dohledatelné, když on byl ministrem financí. My jsme tady nezdědili žádnou nezadluženou zem, naopak brutálně zadluženou. Po brutálním zvýšení daní vašich vlád ODS, včetně dalších koaličních partnerů, TOP 09 a podobně.

Důsledek populistických vlád. Než nastoupil covid, tak jsme měli vyrovnaný státní rozpočet. Tak to asi nebylo moc populistické. A pak přišel covid a my jsme investovali do lidí, do firem, kompenzovali. Byli jste proti tomu? Nezvedali jste pro to ruce? Nevolali jste po tom, jak vám připomněl včera můj kolega Patrik Nacher, aby ty kompenzace ještě byly větší? To byl ten populismus? Ano? Tak to řekněte lidem. Řekněte to živnostníkům, firmám, že jsme jim neměli dát ani korunu a měli jsme je tady nechat pokrachovat jednoho, druhého. A ostatní poslat na dávky. To by asi podle vás nestálo nic. Nebo když jsme tady společně s ODS zvedli ruku pro zrušení daně z nabytí nemovitých věcí? To bylo populistické? Když z úst pana premiéra... Nebo když jsme tady společně s ODS zvedli ruku pro zrušení superhrubé mzdy? To bylo taky populistické? Samozřejmě to něco stálo ty rozpočty. Takže jsme asi společně dělali ty populistické kroky, jak říká pan premiér.

No a teď k tomu plnění slibů. Já jsem si to rychle jenom vyhledala, nemám určitě všechno... Méně daní místo... méně daní, více svobody - hesla ODS jsem si rychle vyhledala. Nezvýšíme daně. Daňové prázdniny pro rodiče. Zvýšení daně z nemovitostí je pro nás nepřijatelné. Nemůžeme tady platit daň, to není žádná daň z luxusu. Není prostor pro to zvýšit daně. - Pan premiér před volbami. - Ani DPH nezvýšíte? - Ani DPH. - Ani daň z příjmu fyzických osob? - Ani daň z příjmů fyzických osob. - Ani daň tu, ani daň tu, ani daň... ani tu, ani tu, žádnou daň nezvýšíme.

Kde jsou ty sliby ODS? Té je pravicové, konzervativní strany. Kde jsou ty sliby?

No a půjdu dál. Budeme spořit na výdajové straně. 120 miliard byla první částka. Pak to bylo 100. Pak 80. V novoročním projevu v roce 2023 premiér mluvil o 70 miliardách na výdajové straně. Tak se na to podívejme. Kdyby vláda splnila svůj závazek a opakované přísliby o poměru konsolidace jedna ku dvěma ve prospěch výdajové strany, měla by být s ohledem na záměr zvýšit daně o 73 miliard připravena uspořit na výdajové straně rozpočtu 146 miliard. To jsou jasné počty. Říkají jedna ku dvěma, tak 146. A to by určitě bylo možné považovat za dostatečné tempo konsolidace. Pak bychom k tomu podpořili zvýšení spotřebních daní ze závislostí, zvýšení hazardu, výjimky nesociálního charakteru, přidali bychom tam důsledné zdanění firem globálního charakteru. Samozřejmě my kdybychom vládli, tak k tomu přidáme ještě řádný výběr daní, a ne rezignaci na vytváření se nové šedé ekonomiky, a máme to v kapse, ne? Tak kde jsou ty úspory? Kde je těch aspoň 54? Jinak mezi námi - jedna ku dvěma, ale na transparentu nebo na té ploše na Úřadě vlády při té bombastické květnové konferenci svítilo padesát na padesát. Jedna ku dvěma máme ve všech materiálech, slibech, ale padesát na padesát svítilo tam. Ani ty nemáme.

Kde je těch 54,4 miliardy na dotacích? Já se s vámi tady nebudu uhadovat o nějakém dotačním byznysu. Nebudu, jestli ano, nebo ne. Položte to na stůl. Ukažte ta čísla. Jak je možné, že váš ministr financí z ODS říká veřejně: vím to, ale neřeknu to. Co to je? Co to je? Jak se chováte k Parlamentu, kterému se máte zpovídat ze své práce a ze své činnosti? Jak se chováte k veřejnosti, kde hospodaříte s penězi, které jste od nich vybrali? To tady budete tajit? No já vám řeknu, jak to je, jako bývalá ministryně financí. A ukážu vám to položku na položce, až konečně odtajníte rozpočet na rok 2024, který také je zahalen mlhou. Nemáte nic! Nemáte nic, udělali jste bombastickou tiskovou konferenci, a pak budete se snažit, abyste to potichu zametli pod koberec, tu výdajovou stranu. Nemáte vůbec nic. Jenom prázdné sliby.

Mohla bych tady mluvit hodiny o vašem rozpočtu na rok 2023. Úplně mě vytočilo... ale to si nechám, až se pan ministr vrátí. Já mu to ještě určitě v těch následujících dnech řeknu, až tady budeme sedět a povídat si o konsolidačním balíčku, o tom, že se dozvídám od novináře Seznamu, jak to je s rozpočtem. Neuvěřitelné. Já jsem místopředsedkyně rozpočtového výboru a já to nevím! Já to prostě nevím, ale ví to novinář Seznamu, který o tom už píše články, jak je to výborné, jak se to zlepšilo. Co to je? Co to je za svět, který vy jste sem zase přivedli?! To je ta nová doba? To je to zlepšení? To jsou ty budoucí nové zítřky? Ne, pro mě nejsou. Rozpočet roku 2024, aby řekl premiér - schodek bude 235 až 271 miliard. Je to normální? Vy máte mít rámce do konce června předepsané kapitolám! Ty mají na tom rozpočtu pracovat! Nic z toho se neděje.

Takže měla bych toho moc na srdci, moc na srdci, co bych tady chtěla říct. Potřebovala bych, aby tady seděl pan premiér, abychom si to řekli tak nějak z očí do očí.

A úplně tedy pecka dnešního dne. Já tady slyším už rok, co nám tady brutálně roste inflace, že to má řešit Česká národní banka a že vlastně vláda nic a vláda za to nemůže a tak dále, prostě samé výmluvy. Dnes, když nám - a to není samozřejmě žádný výsledek na šampaňské, já to teď půjdu komentovat do České televize, hned jak tady skončím, a řeknu tam, co si o tom myslím, o té inflaci dnešní, která poprvé je po 10 %, ale to není na žádné šampaňské. Takže vlastně dnes, když je 9,7 %, tak pan premiér to jde osobně oznamovat. Předtím se k tomu neznal, k těm 19 %. To já nic, to nic prostě, to je věc... nemůžeme za to, co tady prostě ta Česká národní banka, která to nedělá dobře, a tak dále. No a ve výsledku dneska to jde oznámit osobně. Vždyť to je úplně absurdní! Úplně absurdní. Kromě toho, že tedy mu děkuji za přiznání, že konečně uznal, že když teď je to výsledek dobré činnosti vlády, tak těch 19 % bylo taky výsledkem špatné činnosti vlády, ne? To se asi shodneme. Tak nemůžeme jednou tvrdit, že to je výsledkem práce vlády, a jednou tvrdit, že to výsledkem práce vlády není. Nebo ne? (Potlesk části poslanců.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP