(11.20 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Tak. Takže kromě toho, že to je od konce devadesátých let, jak jsem se rychle podívala na stránky ČSÚ, nejhorší výsledek, je to samozřejmě z té zvýšené základny za minulý rok, jinak se podívejte, kdy ta rekordní inflace byla, myslím, že před tím rokem 2017, ta 2 %. Takže je jasné, že nám stouply ceny od té rekordní inflace o dalších skoro 10 % a od roku 2021 nám tedy stouply o kolik? O 25 % v součtu? Takže teď se za to chválíme.

No, já ukončím toto svoje vystoupení jediným slovem. Tato vláda zvedne daně, sníží důchody, zpomalí valorizace, to je pro mě prostě snížení důchodů, a skončí. Skončí a trpně přečká ve Strakově akademii do voleb v roce 2025. Děkuji vám. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Eviduji dvě faktické poznámky. Nejprve vystoupí pan poslanec Patrik Nacher, připraví se pan poslanec Michael Kohajda. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, pane místopředsedo. Ještě poslední reakce na předsedu rozpočtového výboru. Tam jde, pane kolego, prostřednictvím pana místopředsedy, o cenovou elasticitu. Samozřejmě v momentě, kdy se něco zvyšuje, tak se to projevuje na těch cenách v zásadě hned. Dám vám jiné příklady, abyste si to mohl představit. Když se zvedá cena ropy, tak na benzinových pumpách to vidíme prakticky okamžitě. Když klesá, tak je to s určitým zpožděním. Vždycky to tak bylo a ta různá odůvodnění jsou, že tam ještě musí doprodávat zásoby a podobně. Stejně třeba u úrokových sazeb. Když se zvyšují úrokové sazby, tak to vidíte v zásadě okamžitě u úvěrů a s nějakým zpožděním u spořicích produktů. A opačně samozřejmě, když to klesá.

A stejné je to tady. Když se zvýší DPH nebo daň z příjmů, tak to samozřejmě všichni promítnou do těch cen, protože budou mít zdůvodnění v přímém přenose, když vy se tím tady vlastně chlubíte. Zatímco když je tam nepatrný pokles - a teď jsme u té elasticity - nepatrný pokles, třeba z 15 na 12 % u ceny potravin, tak samozřejmě - a já se jim nebudu divit, tak ty řetězce budou mít spoustu důvodů, proč to tam nepromítnout o ty 3 procentní body. Protože se jim třeba zvýší ta daň z příjmů, protože berou nepředvídatelné výdaje za ceny energie a podobně. To je to, o čem my se tady bavíme. A vy stále tohleto, co je několikrát dokázané, zpochybňujete. Takže vy jakoby na oko to snížíte a spoléháte, že skutečně všude klesnou ceny potravin o 3 procentní body. Já už jsem včera tady vyzval někoho, nevím koho, pojďme se vsadit. Pojďme se vsadit, jestli k tomu opravdu dojde. A já pak rád jakoby přiznám, že jsem se mýlil. A o tom to je, o té citlivosti cen na zdražení nebo zlevnění.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Další faktická poznámka pana poslance Michaela Kohajdy, poté pan poslanec Josef Cogan. Prosím.

 

Poslanec Michael Kohajda: Děkuji. Já si myslím, že bychom tady neměli používat to zjednodušování. Já jsem kolegyni Schillerovou, vaším prostřednictvím, pane předsedající, pečlivě poslouchal. Právě ona je mistryní v tom zjednodušení. Cituji: Když se zvýší daň, cena vzroste, když se sníží daň, cena nepoklesne. To řekla k dani z přidané hodnoty. Tak já se tady ptám, proč byl požadavek opozice, aby se snížila sazba daně z přidané hodnoty na potraviny na nula, když podle slov vážené kolegyně, když se sníží daň, cena nepoklesne? Je to to zjednodušování, které tady neustále se používá. Tady pan kolega Nacher, vaším prostřednictvím, to upřesňuje. Ale to sdělení, které tady zaznělo, a je jedno, jestli se budeme chytat za hlavu či ne, sdělení bylo: když se zvýší daň, cena vzroste, když se sníží daň, cena nepoklesne, daň z přidané hodnoty. V této logice je jasné, proč se žádalo snížení DPH: aby stát přišel o daňové výnosy a aby producenti potravin si to mohli nechat na maržích. A kteří producenti asi? (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jsou zde tři faktické poznámky. Jako první vystoupí pan poslanec Josef Cogan, pan poslanec Patrik Nacher, pan poslanec Milan Feranec. Prosím.

 

Poslanec Josef Cogan: Takže vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych se vrátil vlastně - bohužel kolegyně odešla - k tomu, jak předsedkyně klubu ANO tady mluvila o tom roku 2013. A zas nám tady jakoby na začátku říkala o těch báchorkách, jak vlastně v tom roce 2013, jak jste to otočili a jak vlastně jste jednali odpovědně. Já bych řekl, že v tom roce 2013 jste k tomu přišli jak slepý k houslím. Prostě v té chvíli se prostě změnila celková konjunktura a v podstatě jste vůbec nevyužili ten potenciál, který vycházel z toho, že předtím ten stát jednal odpovědně.

Například v Německu celou dobu od roku 2013 až do roku 2019 měli přebytky, po celou tu dobu, po celou tu dobu až do covidu. U vás byly dva přebytky jenom díky tomu, že přišly peníze z evropských dotací. Přitom Německo to platí právě, je čistým, kdo dává víc výdajů do Evropské unie, a ještě navíc se například postaralo o čerstvou krizi. Vy jste promrhali v té době ten potenciál, který jsme měli. Například Německo ten dluh snížilo o 23 %. Takže vlastně v té chvíli vy jste měli v podstatě jenom štěstí na to, že jste přišli v nějaký okamžik, kdy ta předchozí vláda, protože se snažila jednat odpovědně, připravila dobrou půdu. A vy jste to promrhali. A to je prostě realita, je to skutečnost. A v podstatě v roce 2020, když začal covid, když byl deficit 28 miliard, tak vás ten covid prakticky zachránil. Protože v té chvíli to hospodaření státu bylo skoro nejhorší ve všech těch dobách. A ten covid, který přišel, vám znova přinesl určité štěstí, které jste dostali podruhé. Protože vlastně v té chvíli on zakryl tu vaši nezodpovědnost, která v té chvíli už byla vidět a vrcholila. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Tak budeme pokračovat ve faktických poznámkách. Jako další pan poslanec Patrik Nacher, Milan Feranec, Jan Volný a další. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, pane místopředsedo. Já budu asi muset odejít z toho sálu, protože já když to slyším, pak musím reagovat. Nejprve na pana ctěného kolegu Cogana. Vy to vlastně tak popisujete... (Předsedající: Mým prostřednictvím.). Prosím? (Předsedající: Mým prostřednictvím.) Ano, samozřejmě, vaším prostřednictvím. Tak vy to popisujete tak, jako že kdykoliv je hnutí ANO ve vládě, tak má hrozně štěstí, zatímco kdykoliv jste tam vy, tak máte obrovskou smůlu. (Pobavení a potlesk poslanců hnutí ANO.) Působí to dost jako nevěrohodně, ale já vás při tom nechám.

Pokud jde o reakci na kolegu Kohajdu, prostřednictvím pana místopředsedy. No on je rozdíl, o jaký ten pokles jde. Já ho teď tady nevidím. Když je ten pokles o 15 procentních bodů, z 15 na 0 nebo 15 na 5, nebo něco takového, o 10 procentních bodů, tak to samozřejmě se to těžko těm prodejcům a těm řetězcům zakrývá. Ale když je to o 2, o 3 procentní body - já doufám, že se mnou pan ministr financí bude souhlasit - prostě když je to nepatrné, jsou to procentní body, tak se to velmi snadno skryje. Budiž pro vás přímý důkaz. Vy navrhujete v tom balíčku snížení DPH u knih z 10 na 0. To je o 10 procentních bodů. To už by se tedy zobrazit mělo. To už by se mělo, to je 10 procentních bodů. A oni přitom říkají, že ne. Vidíte. Takže jak potom se dá predikovat, že když to někomu snížíte z 15 na 12, že ty 3 procentní body do toho promítne? Za mě nepromítne, vy si myslíte, že ano. Pojďte se vsadit, uvidíme, kdo má pravdu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jako další pan poslanec Milan Feranec, pan poslanec Jan Volný, Ondřej Lochman a další. Prosím.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, pane předsedající. Páni ministři, dámy a pánové, budu reagovat na to, co říkal pan kolega Kohajda. Částečně už to vysvětlil vlastně, a to je o tom, jestli se promítne, nepromítne do cen, už to vysvětlil částečně kolega Nacher vlastně. Rozdíl 3 % nebo 15 %. Ale co je asi nejdůležitější, je něco jako veřejná kontrola. Kontrola zákazníků. A jak to vyřešili v Polsku? Povinné označování u cen potravin, cena před snížením DPH na nulu a potom. A tam to každý přece vidí. Těžko si může dovolit ten obchodník - protože pochopitelně má zájem, ať tam lidi k němu chodí. Takže to je jednoduchý příklad. Ta kontrola veřejnosti, toho zákazníka, a tam to skutečně uvidí a rozhodne se sám. Děkuji.***




Přihlásit/registrovat se do ISP