(11.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní pan poslanec Jan Volný, pan poslanec Ondřej Lochman, Michael Kohajda a další. Prosím.

 

Poslanec Jan Volný: Děkuji za slovo, pane předsedající. Tady to má hrozně rychlý spád, a když se dostanu ve faktické poznámce ke slovu, tak kolegové už částečně všecko řeknou. Vůbec nebudu reagovat na to vystoupení pana předsedy klubu STAN, protože je vidět, že tomu absolutně nerozumí a že neví, o čem mluvil, co to je ekonomika, co to je ta makroekonomika. Ale dotknu se toho, co říká pan kolega Kohajda. Tam je vidět, že je prostě úplně mimo mísu, protože mluví o tom, že zase ten Babiš vydělá na tom, že se sníží DPH. Prosím vás, pokud se sníží DPH a neprojeví se to do cen, tak je to především marže a zisk obchodních řetězců a sítí a obchodníků, nikoliv výrobců kuřat, párků a mléka. Takže to nemůže zůstat panu Babišovi, ale zůstane to u obchodníků. Je to zase vaše zaslepenost a boj proti jedinému, co vlastně pro vás je adekvátní, a to je boj proti Babišovi. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan poslanec Ondřej Lochman, Michael Kohajda, Petr Letocha a další. Prosím.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Děkuji, pane předsedající. Vážení kolegové, vážené kolegyně, já budu mluvit velmi krátce, jenom, prostřednictvím pana předsedajícího, na pana Volného. Zatímco vy, pane Volný, jste v tu chvíli ve Sněmovně nebyl, tak pan předseda Josef Cogan v té Sněmovně byl a pracoval na tom s tou vládou, aby ty úspory byly.

Když si pamatuju, jak jsem se stal starostou v roce 2014, tak tenkrát jsem byl poměrně mladý starosta, který přišel zcela nově do samosprávy, dřív jsem v samosprávě nebyl. Byla tam jedna paní, vedoucí finančního odboru, které bylo nějakých 60, a říká: Od minulého roku to s naší ekonomikou vypadá dobře, od roku 2012, 2013, díky těm úsporám a všemu, co tu bylo. Teď ty roky 2014 a dál to vypadá s Českou republikou velmi dobře, protože jsme na té dobré trajektorii. To tedy potvrzuje to, že ta vláda, která tady byla - ty dvě vlády měly velmi dobrý moment. Takže republice se prostě dařilo, dařilo se i celoevropsky. Byly příjmy, byly vysoké příjmy. Jaký byl výsledek? Naše země nic neušetřila. A nakonec jste to zabili tím, že jsme tady měli největší schodky v historii tohoto státu. To je ten výsledek.

Pak ještě jedna manipulace, která tady neustále zaznívá, nebo jedno faktum, které je potřeba možná napravit. Neustále se tu omílá, že máme nyní nejrychlejší zadlužování našeho státu v Evropě. Máme, a v lednu minulého roku, když jsme zdědili státní rozpočet, tak jsme ho měli. Několikrát jsme to říkali a v diskusích, ve kterých jsem byl, mi většinou představitelé ANO říkali: No ale celkový dluh není tak veliký. To, že se nyní tak rychle zadlužujeme, to je jiná věc. To my jsme od vás zdědili. A všichni víme, co tu sedíme - tady si něco můžeme říkat před pultíkem, ale když se bavíme společně velmi racionálně v kuloárech, tak všichni víme, že otočit to kormidlo vždycky trvá dva tři roky. Víme to, tak si tady nelžeme do kapsy a buďme v té věci racionální. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Také vám děkuji. Nyní pan poslanec Michael Kohajda, pan poslanec Petr Letocha, Oldřich Černý a další. Prosím.

 

Poslanec Michael Kohajda: Děkuji. Mě mrzí, že se tady neposloucháme. Já jsem citoval paní předsedkyni Schillerovou, která tady aktuálně není, její vystoupení. Když se zvýší daň, cena vzroste, když se sníží daň, cena nepoklesne. Takto komentovala vliv u DPH. Já jsem řekl, že je to zjednodušující, že to není pravda. Po mně vystoupí tady zde přítomný kolega, vaším prostřednictvím, vážený kolega Patrik Nacher, a řekne to stejné. Řekne, že to není pravda. Tak já nevím, kde jsme ve sporu. Já jsem řekl, že vystoupení vaší předsedkyně nebylo správné, nebylo pravdivé, bylo zjednodušující, a po mně vlastně vystoupí kolega, kteří řekne to stejné jinými slovy - a vznikne tady nějaký spor? Prosím, poslouchejme se.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jako další pan poslanec Petr Letocha, Oldřich Černý, Josef Bernard a další. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Letocha: Děkuji, pane předsedající. Vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych se také rád zapojil do této debaty. Měl jsem to sice připraveno až na řádné přihlášení, ale snad alespoň z rychlíku stihnu reagovat na to, co se tady před pár slovy dělo. Já tady mám připravený takový graf, který jistě všichni znáte. Je to v podstatě upravený graf, řekl bych aktualizovaný o něco, na co jste vlastně doposavad nikdo neupozornil. (Ukazuje.) Je to, že v podstatě v roce 2021 tady byl covid, v roce 2020 také. Ale kromě toho v roce 2022 jsme se poté potýkali s válkou, s energetickou krizí. I přesto, že hnutí ANO nemohlo vědět, že válka a energetická krize tady bude, i tak se snažilo navrhnout státní rozpočet tak, že v rámci dluhu sektoru vládních institucí bylo v poměru HDP zadlužení 46,2. Naše vláda to udělala za 42,8. Zároveň v rozpočtovém výhledu jsme se bavili o tom, že to zadlužení v HDP mělo být 49,2, a v roce 2024 dokonce 51,8. Tohle je v podstatě rozpočtový výhled rozpočtu. (Poslanec Nacher namítá, že graf je upravený.) Ano, já tady ten graf jsem jenom upravil, Patriku. Jenom jsem ho upravil. Protože jste vlastně skončili tím - pardon, prostřednictvím pana předsedajícího - upravil jsem ho v tom smyslu, že to tady vypadá, že ten graf jde za naší vlády nahoru. Ale jak by šel za vlády Andreje Babiše? Jak jste si to predikovali vy? Já si myslím si, že dneska se tady bavíme o opatřeních, která nejsou populární, která mohou někoho bolet. Ale obávám se, že kdyby tady zůstala vláda Andreje Babiše, že ta opatření by dneska musela být podstatně horší. Děkuju. (Potlesk z pravé strany.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan poslanec Oldřich Černý, Josef Bernard, Stanislav Fridrich a další. Prosím.

 

Poslanec Oldřich Černý: Děkuji za slovo, pane předsedající. Bohužel, vážené kolegyně a kolegové, žasnu. Žasnu nad tou komedií, která se tady odehrává. Já bych se chtěl vyjádřit, prostřednictvím pana předsedajícího, k několika lidem, kteří tady hovořili ohledně potravin, ohledně zvyšování nebo snižování. Samozřejmě že lidé, kteří vám říkají, že když cena roste, tak každý rád tu cenu navýší, když se má snížit, tak s tím nikdo nechce jít velice rychle dolů. Ale já bych vás chtěl vrátit trošku na zem. Pojďme - a já půjdu rád s vámi - pojďme do toho obchodu, tam, kde jsou ti lidé. Pojďme vystoupit tady z těch nesmyslných grafů a pouček, které tady čtete, a citujete nesmysly, kterým lidé nerozumí. Pojďte se podívat.

Ty ceny rostou pořád. Budou růst do prosince a potom v prosinci - bohužel to musím říct panu kolegovi Nacherovi, vaším prostřednictvím, jestli se chce s někým vsadit, tak tu sázku bohužel prohraje - protože v té chvíli, jak jsem řekl, že do prosince porostou ty ceny, tak potom vyndají takové cedule, jako tady byla teď přede mnou, a až navýší ty ceny na 200, 250 %, tak řeknou - my dneska snižujeme o 3 %. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Kolegyně, kolegové, budeme pokračovat. Tohle je pro všechny diskutující žádost. Nepropagujte zde hazard a nesázejte se, ale diskutujte.

Nyní pan poslanec Josef Bernard, Richard Brabec, Karel Havlíček a další. Všechno faktické poznámky. Prosím.

 

Poslanec Josef Bernard: Já jsem vás chtěl, kolegyně, kolegové, poprosit o jednu věc. Nabízím mír. Pojďme se už nebavit o tom, co kdo zavinil, protože my se na tom nikdy nedohodneme. I my v koalici máme třeba jiný názor na zrušení superhrubé mzdy. Přiznávám to, že i my v koalici se třeba lišíme v pohledu na superhrubou mzdu. Já jsem vám chtěl nabídnout jednu věc. Řešíme tu nějaká konsolidační opatření, pojďme se věcně vrátit k těm jednotlivým opatřením. Já si skutečně nedělám s kolegy patent na rozum a říkám, že tam něco může být špatně nastaveno, že některé vaše návrhy můžou být skutečně racionální. Akorát vás upozorňuji, že my považujeme ten stav veřejných financí za natolik problematický, že chceme po těch dvou letech konsolidaci 150 miliard korun.

Pak je nechci poučovat, ale elasticita je stav ceny a poptávky. Byla tu nesprávně použita v nějakém jiném příkladu. Ale nechci fakt jakoby akademicky tady poučovat. Nabízím, pojďte s jednotlivými návrhy, my si je rádi projednáme. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP