(16.50 hodin)
(pokračuje Aleš Juchelka)

Ano, i ministři, kteří by asi měli vědět, když sedí v té první řadě a podporují tady tento konsolidační balíček na té velké tiskové konferenci, tak prostě koukali s otevřenou pusou. Natož bychom pak neměli koukat my nejen v opozičních lavicích, ale také podnikatelé, odbory anebo samozřejmě i občané, kterým by to mělo všechno být prezentováno jasně, transparentně a předvídatelně. Což se ale pravděpodobně nestalo, protože tomu neporozuměli ani ti samotní ministři. No a mě by zajímalo v tuto chvíli a chtěl bych se těch dotčených ministrů zeptat, zdali se něco změnilo. Zdali skutečně podporují to, co tam bylo předneseno? Zdali pan Lipavský, pan Bartoš, paní Langšádlová a další podporují tady tyto své škrty, které souvisí samozřejmě s tím konsolidačním balíčkem. Protože my sami nevíme, co jeho obsahem bude, když tu se bude měnit daň z nemovitosti, tu se bude měnit dépéháčko třeba u kojenecké vody a možná dalších x věcí. Takže o čem vlastně my dneska tady v prvním čtení jednáme? Můžeme se o tom bavit skutečně jenom obecně.

Koaliční partnery zaskočil i návrh například, aby byly rybníky užívané k chovu ryb vyjmuty z povinnosti platit daň z nemovitosti. Není to můj návrh, nevím, odkud přišel, řekl pan ministr zemědělství Marek Výborný dneska. Dnes, kdy už druhý den probíráme ten konsolidační balíček.

Ministr Bek, pozor, na to ale vyzrál. Ministr školství Mikuláš Bek v úterý představil několik priorit na zkvalitnění a zlepšení dostupnosti vzdělávání - cituji - které se neobejdou bez značných investic. Ty hodlá sanovat ze zamýšlené půjčky od Evropské unie ve výši 45 miliard korun, přátelé. Půjčovat si chce ministr v době, kdy má Česká republika historicky nejvyšší deficit státního rozpočtu a vláda škrtá dotace, zvyšuje daně a hledá úspory na všech stranách.

To není všechno. Všichni koukali na tu tiskovou konferenci, na ten konsolidační balíček, co by se v něm mělo stát. Například tady máme pana šéfa rozpočtového výboru, pana Bernarda, který 23. 6. říká - pan Bernard poprvé o navázání intenzivnější spolupráce hovořil pro server Seznam Zprávy. Cituji: "Pan Stanjura to má jistě těžké, ale já už se rozhodl, že nebudeme spoléhat na expertní aparát Ministerstva financí, v nějž nemám důvěru," řekl pan Bernard, který je šéfem sněmovního rozpočtového výboru. Cituji dál: "Dohodl jsem se proto s panem Mojmírem Hamplem, šéfem Národní rozpočtové rady, že si od nich vždy nechám vyhodnotit rizika na příjmech a výdajích, než uděláme jakékoliv závazné hlasování." Konec citace pro Seznam Zprávy.

Už k tomu došlo, pane Bernarde, prostřednictvím pana předsedajícího? Můžete nám představit ta vyhodnocená rizika, když jsme v tom prvním čtení, která vyhodnotila Národní rozpočtová rada? Protože závazné hlasování se blíží. Pokud tedy dáte na názory a doporučení Národní rozpočtové rady, tak nechápu tedy, že jste je neuposlechli, když vám v rozpočtu chybělo u mimořádné valorizace penzí 19 miliard korun. Co se změnilo? Co se stalo, že najednou je to pro vás jako pro předsedu vlivného rozpočtového výboru důležitý poradní orgán, který je ale při přípravě nebo o kterých jste při přípravě na návrh rozpočtu 2023 kvůli mimořádným valorizacím neuposlechli? (?) A to je jenom minimální výňatek a důkaz toho, abych nezdržoval, jak tristně komunikuje tato vláda nejen dovnitř vůči svým vlastním ministrům, ale komunikuje špatně i navenek.

Takže všichni po představení balíčku na té bombastické tiskové konferenci celé vlády koukali jak opaření, co se to vlastně děje. Odbory koukaly jako zjara. Neuvěřitelně tento přístup potom zkritizovaly i podnikatelské svazy, například Svaz průmyslu a dopravy. Cituji: "Konsolidační balíček vznikl bez diskuse s byznysem. Odnesou jej firmy a jejich konkurenceschopnost."

Ta komunikace opravdu této vlády je příšerná. A nejen tou tříhodinovou konferencí, kde jsme se dozvěděli velmi málo, ale i potom. Tento daňový balíček je prostě nekoncepční slátanina různých opatření, která nejsou vůbec komunikována s těmi, kterých se to týká. A to nemluvím o katastrofální komunikaci směrem k občanům. Můžeme přejít jednotlivé komunikační lapsy, určitě, ty se stanou, ale otevřeně mystifikovat občany? Takže já tedy můžu začít.

Takže sociální sítě, pan Zbyněk Stanjura 10. 8. 2021, cituji: Zvyšování daní z nemovitostí je jedno z témat, která s vámi opakovaně řeším na svých cestách napříč Českou republikou. Spousta z vás má strach, že levice daně zvýší. Rozumím tomu, když se nám konečně podařilo daně snížit a nechat lidem více peněz v jejich peněženkách, socialisté opět vyhlašují útok na peněženky. Tak to být nemá. Stát by měl dát lidem prostor, aby mohli uspět, ale nemá trestat aktivitu a pracovitost. Zvyšování daně z nemovitostí nepomůže nikomu a nejvíce na to doplatí nájemníci, kterým se nájem zvýší a bydlení bude ještě nedostupnější.

Další, pan Zbyněk Stanjura, cituji: Nemám radost z toho, že snižování deficitu minulé vlády bude kvůli válce na Ukrajině pomalejší, Navzdory inflačním a válečným výdajům musí být příští schodek rozpočtu pod 280 miliard. Určitě to ale nebude na úkor penzí, zvyšování daní z příjmu našich občanů ani zavádění poplatků v nemocnicích.

Další tady máme: Mít kde bydlet, není luxus. Odmítáme vyšší zdanění nemovitostí. (Ukazuje vytištěné.)

Další: Stát nesmí trestat lidi za to, že si koupí byt nebo dům nebo provozovnu, kde podnikají, aby uživili sebe a rodinu. Zvyšování daně z nemovitosti nepřipustíme.

A pan premiér Petr Fiala: Nechystáme se zvyšovat daně lidem, přestože je po tom poptávka. Slíbili jsme, že nebudeme zvyšovat daně, a nechceme je zvyšovat. Považujeme za lepší, když mají lidé více peněz v peněženkách. Naše vláda daně nezvýší. My daně nezvedneme. Úspory místo daňových experimentů. Nenasytný stát potřebuje dietu, ne vyšší daně. Spolu nezvýšíme žádné daně.

Bohužel opak je pravdou. Daně se zvyšovat budou, peněženky daňových poplatníků přijdou o 73 miliard korun na různých frontách. Prozatím jako ještě nevíme kde, protože se toho spousta ještě změní. Takže jsme sice v prvním čtení, tohoto konsolidačního balíčku, ale ještě pořád nevíme. Některým občanům dejme tomu můžete namluvit, že jsme v nějaké situaci a ta si žádá nějaká opatření. Ale jak vám můžeme věřit, když nejste schopni začít ani u sebe? Vy o tom opravdu jenom skvěle mluvíte, ale zákon o státní službě je jasným důkazem toho, že to nemyslíte vážně. Stejně jako s počtem ministerstev, protože to je pouhé politikaření, prebendy. U sebe rozhodně nezačínáte. Jsou to jen a jen skvělá místa pro vás, pro vaše kamarády a neúspěšné kandidáty do Sněmovny.

Jeden příklad za všechny. Ministerstvo práce a sociálních věcí má dva politické náměstky: paní Jelínkovou z KDU-ČSL a paní, o které neví vůbec nikdo ani z výboru pro sociální politiku, která se jmenuje Zuzana Freitas Lopesová. Je to v minulém volebním období osobní asistentka paní poslankyně Richterové a v tuto chvíli je náměstkyní člena vlády pana Mariana Jurečky. Pirátka, která je náměstkyní od začátku volebního období. Kolikrát byla na výboru pro sociální politiku? Nulakrát. Možná tam seděla v obecenstvu, ale nikdy nic neobhajovala. Neznáme vůbec její názory, nikdy nebyla s panem Marianem Jurečkou třeba obhajovat něco, co se děje na úřadech práce, s důchody, s Českou správou sociálního zabezpečení. Takže já tady vyzývám pana ministra Jurečku, aby mi řekl, jaké kompetence má tato náměstkyně, která má sekretariát, plat, řidiče s autem, ale kterou jsme prostě třeba na výboru pro sociální politiku neviděli nikdy.

Vy říkáte, že začínáte u sebe. No možná když tady přijde pan premiér, moudře se zatváří a dobře položeným hlasem řekne: šetříme u sebe. Ale ta fakta hovoří o něčem jiném. Takže znovu cituji - 29. června se odehrálo toto: Vláda ve středu vedle legislativní podoby úsporného balíčku poněkud nenápadně - se píše v tisku - schválila i návrh úpravy počtu pracovních míst ve státní správě. Kabinet v něm navzdory někdejším slibům o snižování stavu plánuje navýšit celkový počet pozic asi o 160. Někde sice míst ubude, na naprosté většině úřadů se ale má nabírat a náklady na platy tam mají vzrůst i o desítky miliard korun. Změny by měly platit už od července. Konec citace z veřejných zdrojů. (Ministrova reakce mimo mikrofon.) Desítky milionů, ano. Desítky miliard to nejsou, promiňte. Jsou to desítky milionů pro těch 160 nových pozic.***




Přihlásit/registrovat se do ISP