(17.00 hodin)
(pokračuje Aleš Juchelka)

Doteď, a to říkal i ve svém projevu pan ministr Stanjura, nevíme nic o výdajové stránce rozpočtu, o škrtech na ministerstvech, třeba o rušení ministerstev, tam se samozřejmě o tom vůbec nemluví. Nevíme, v jakých dotacích se bude škrtat, poněvadž tímto mlčením my se bráníme tomu, abychom nebyli pod presem lobbistických skupin. Nikdo vlastně dohromady nic neví.

Takže bych se chtěl zeptat, zdali vážení ministři, kterých se to týká, tady tyto škrty ve výdajích, kteří to kritizovali, jako paní ministryně Langšádlová, pan ministr Lipavský, pan ministr Bartoš, pan ministr Bek na školství, který si kvůli tomu musí vzít 45 miliard půjčku, už sklapli podpatky a souhlasí s tím, anebo mají také nějaké jiné názory a jiné výzvy, které by potřebovali zafinancovat ze státního rozpočtu, nebo si prostě na to jednoduše jako pan Bek půjčí, anebo budou jednoduše mlčet, anebo si řeknou o. k., tak já ještě půjdu do jednání třeba s panem ministrem? Prozatím to vypadá tak, že se mlčí. Všichni sklapli podpatky. A ta dvě slova nechci říct.

Prozatím jediný, kdo ale řeší ve vládě úspory a myslí to skutečně vážně s úsporami, je pan ministr Jurečka. Každý důchodce totiž díky němu dal do státního rozpočtu 7 000 korun průměrně, když se změnily navzdory legitimnímu očekávání u všech seniorů valorizace, což bude řešit Ústavní soud. Prozatím je to jediná skupina, která sice nedobrovolně, ale dala peníze na oltář státnímu rozpočtu. Vy jako vláda svými výdaji rozhodně ne. Máte pořád 18 ministerstev, máte více úředníků, máte více kamarádů v pozicích placených náměstků.

Já mám tady to programové prohlášení vlády, které se změnilo. Mám tady leden 2022, březen 2023. (Ukazuje.) To se změnilo a ani poté nepředstoupila vláda před Sněmovnu, abychom nějakým způsobem mohli hlasovat o tom, zdali to programové prohlášení vlády, to refrešované, zdali souhlasíme s tím, že vláda skutečně má naši důvěru. A tady se píše jedna věta - já jsem si vzal tu sociální a rodinnou politiku. Tady se píše: Prostřednictvím daňových nástrojů a zjednodušeným systémem sociálních dávek zajistíme, aby práce a náklady spojené s výchovou dětí a péčí o blízké osoby neznamenaly propad životní úrovně. Už se stalo. Už se stalo. Například jenom pro rodiny s dětmi se reálná výše rodičovského příspěvku snížila o 75 000 korun. Doteď nevíme, pro koho bude to avizované navýšení rodičovské, jestli to bude od 1. 1. 2024, nebo to bude pro všechny. Uvidíme, jakým způsobem se k tomu vláda postaví. Ale víme jednu věc, že to bude o 50 000 korun, což rozhodně ten reálný propad samozřejmě nevyrovná.

Doteď jsme to nevěděli, ale co se týká rodin, tak samozřejmě ty už o nějaké finance přijdou i nadále kromě toho, že se jim samozřejmě všechno nějakým způsobem zdražilo. Očekává se navýšení cen dálničních známek. To potřebuje drtivá většina rodin. Zruší se školkovné. O tom jsme se už bavili. Faktické zrušení stavebního spoření ještě tady představí Patrik Nacher ve druhém čtení, jak říkal. Navýšení daně z nemovitostí také nebude malá položka pro všechny rodiny s dětmi. Do vyššího DPH, což ovlivní rozpočty rodin, se řadí sběr, přeprava, skládkování komunálního odpadu, palivové dřevo a další. Zvýšení DPH dokonce čeká rodiny například u bezlepkové stravy, obecně u stravovacích služeb, vodného, stočného, tepla, vstupenek na kulturní akce a sport. To vše bude zásah do rodinných rozpočtů, nevyjímaje například slevu na dani pro manžele a tak dále. Do vyšší sazby jde i třeba kojenecká voda, která ale nakonec pravděpodobně, jak říkala paní poslankyně, má ctěná kolegyně Bělohlávková, bude v jiné sazbě, vaším prostřednictvím, pane předsedající.

A chci tady tedy říct, že prorodinná politika a podpora rodin i v rámci rozpočtu je velmi důležitá, poněvadž nám meziročně klesl počet dětí o 10 000. To je špatná zpráva. Velmi špatná zpráva. Těmito opatřeními dáváte, nebo spíše nedáváte lidem motivaci ty děti mít. A to je například klíčové taktéž pro důchody, když máme průběžně důchodový systém. To vědí všichni.

Když už jsme tedy u důchodců a u důchodů, tak spojovat penzijní reformu s konsolidačním balíčkem je opravdu velmi necitlivé směrem k seniorům a vede to jen k rozdělování společnosti. Ta vina, kterou jste přehodili na seniory, že nám z našich rozpočtů ujídají, že díky nim nebude na důchody do budoucna, se podepíše na české společnosti na dlouhá léta dopředu. Tím, že jste vůbec tuto diskusi připustili, jste rozdělili společnost a prohloubili už tak křehkou neúctu (?) ke stáří a k seniorům. Začíná se chrastit zbraněmi. Výčitky vůči seniorům od lidí na sociálních sítích, přes informace v médiích, že nám de facto projídají budoucnost, že se mají určitě dobře, nevěstí nic dobrého pro budoucí sociální smír. Stačí si přečíst jakoukoliv diskusi pod články anebo zajít do hospody. Ani vám jako vládě, ani vám jako koaličním poslancům vlastně nevadí, že byl porušen zákon o mimořádných valorizacích, protože je po tom společenská poptávka, kterou jste ale vy sami vytvořili. Najednou všichni rozumí důchodům. Po sociálních sítích běhají různé grafy, které vysvětlují, jak jsou na tom vlastně dobře, jak jim jako jediným byla dorovnána inflace. A říkají to bez kontextu, bez znalosti věcí, ve zkratce, stejně jako my tady u tohoto pultíku, mnohdy v médiích, protože to nevysvětlujeme prostě dostatečně. Nejen se seniory, ale s celou naší společností hraje tato vláda nebezpečnou hru. Pořád mluvíte o spojování, ale svou politikou rozdělujete.

Daňovým balíčkem budete zdražovat život i seniorům. Vám to nevadí, protože jsou pro vás, a to jste dokázali několikrát, pouze jenom nějakou položkou v excelovské tabulce. Takže řeknete, pokud na to nebudou mít, pokud budou se svým příjmem na hraně, tak tady máme skvělý - jupí! - sociální systém jako příspěvek na bydlení. Tam si můžou přijít na úřad práce a požádat si. Taková ostuda pro všechny ty, kteří pracovali celý život, jít na úřad práce! To byste nezažili, jak ti senioři musejí přežvýkávat ve svých domácnostech, když ty peníze nemají, aby se poníženě šli prosit o nějakou dávku na úřad práce. Konsolidační balíček, který zdraží život nám všem, a takzvaná penzijní reforma, která již teď snížila seniorům důchody, je mírně řečeno necitlivým koktejlem, který citelně zasáhne jejich rodinné rozpočty. Nesouvisí to spolu. A moc dobře to víte.

Jste pro občany netransparentní a nepředvídatelní. U daňového balíčku a změny penzijních parametrů rozhodně nikdo neví, co z toho nakonec bude, na co se má připravit. To, co tady předvádíte, je chaos! Budete zdražovat a zvyšovat lidem daně. Nikomu nic nevysvětlujete, protože asi ani sami nevíte, co se tam ještě objeví, anebo ne. A důkazem toho je, že tady jednotliví poslanci vystupují k jednotlivým daním a říkají, to možná ještě bude jinak, ještě o tom jednáme, jako u daně z nemovitostí, jako u kojenecké vody, jako u rybníků, u včelařů, u dalších daní. Pan ministr zemědělství neví, že to tam takhle je. Překvapujete všechny občany i sami sebe v koalici. Prohlubujete nedůvěru mezi občany, rozdělujete společnost a štvete jednotlivé lidi proti sobě, jednotlivé skupiny lidí.

Na závěr chci jenom říct, že budu bedlivě poslouchat to, co se tady bude odehrávat nejen během prvního, druhého, ale hlavně třetího čtení. Ve druhém čtení budeme dávat pozměňovací návrhy. Ale nesouhlasíme s tímto projednáváním takovýmto způsobem. My máme připraven konsolidační plán a máme ho poněkud jiný. Myslím si, že tato vláda dluží nám všem odpovědi, jakým způsobem bude šetřit ona sama i na výdajové stránce rozpočtu na svých ministerstvech. Děkuji za pozornost. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče. A máme zde tři faktické poznámky. Jako první pan premiér Fiala, poté pan ministr Stanjura. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP