(17.10 hodin)

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Když někdo, pane poslanče Juchelko, čte záložky knih a nečte ty knihy, tak sice může vypadat velmi vzdělaně a zasvěceně, ale o těch knihách, o té literatuře, neví nic. Stejně tak může dopadnout někdo, kdo čte jenom mediální titulky a nezajímá se o ten skutečný obsah, a to jste tady v mnohém předvedl, stejně jako jste se pustil do kádrování, že někdo pro někoho pracoval, tak nemá dostatečnou kompetenci na to být náměstek a podobně a podobně. Ale to já všechno vynechám a nebudu vám vracet stejnou měrou. Váš projev má nepochybně určitou atraktivitu, kde jste využil svého předcházejícího působení v médiích. To já nikterak nepopírám. Ale obsah - obsah tam skutečně chyběl.

Ale chci vyjasnit jednu věc, kterou jste řekl a která by mohla možná někoho zmást, že my nevíme, co je v konsolidačním balíčku, že ho chceme měnit, a všechny ty nejasnosti. Toho efektu jste dosahoval tím, že jste smíchal hrušky s jablky, že jste vlastně popletl dohromady přípravu státního rozpočtu a konsolidační balíček. Ať ten rozpočet bude vypadat jakkoliv, konsolidační balíček, díky němu ušetříme 94 miliard korun. Snížíme o to deficit bez ohledu na to, jaký budeme sestavovat rozpočet. Jiná debata je, jaký sestavujeme rozpočet na příští rok. K tomu se třeba někdo i vyjadřoval.

My jsme připravili konsolidační balíček, který jsme představili veřejnosti. Žádnou změnu jsme v něm neudělali a žádnou změnu jsme ani dosud neohlásili. Máme ale první čtení jako u každého zákona a druhé čtení. A na co je druhé čtení? Druhé čtení je na to, abychom opravili věci, které se třeba nepodařily, abychom vyslechli argumenty a popřípadě přijali nějaký pozměňovací návrh, a to chceme dělat i u tohoto zákona. To je politika poctivá, to je politika správná a to je politika, za kterou se nestydíme. Žádný zmatek tu není, celá koalice stojí za konsolidačním balíčkem a budeme tak postupovat i v dalších dnech.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Dále pan ministr financí.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Až si v klidu najdeme čas s panem poslancem Juchelkou, tak si přičteme stenozáznam a spočítáme počty urážek. My máme spolu docela dobré vztahy. Pan poslanec Juchelka vždycky říká, veďme korektní debatu, ale to vystoupení bylo prošpikováno množstvím osobních urážek a osobních útoků a také nepřesných informací. Nebudu používat silná slova.

Pan poslanec Juchelka řekl, letos, nebo kdy - dosáhli jste nejvyššího deficitu rozpočtu v dějinách České republiky. Ne. Jak jste na to přišel? Který rok to bylo? S čím to porovnáváte? Není to pravda.

Poměrně inovativní přístup k projednávání sněmovního tisku. Pokud se shodneme, že zrušíme druhé čtení a že budeme vždycky hlasovat v prvním čtení, že nesmí být žádné změny, já budu pro. Takhle jsem pochopil vystoupení pana poslance Juchelky. Co pak si můžete dovolit navrhnout nějaký pozměňující návrh? Co kdybychom náhodou schválili nějaký pozměňovací návrh z opozice? Jak je to možné? O čem dneska vlastně debatujeme? Jak víme, jak ten zákon bude vypadat, když my neznáme pozměňovací návrhy opozice? Co když ho schválíme? Nesmíme ho schválit! Budeme kritizováni, že jsme v prvním čtení projednávali něco jiného. Já to vůbec nechápu. Jak hezké je přečíst titulky z médií. Prvních 10 minut bylo autorství mnoha vládních poslanců, to je třeba říct, či citace z různých období, z různých sociálních sítí. Proč ne, nic proti tomu, ale vlastní vhled tam vlastně chyběl.

A jaké jsou protinávrhy hnutí ANO? Konsolidujeme pomaleji. Pomaleji. To znamená, když loni byl deficit 360, jaký by měl být letos výsledek rozpočtu podle hnutí ANO, abychom nekonsolidovali příliš rychle? Kolik by to mělo být? 320, 330 nebo 295, jak jsme navrhli my? Tak si vyberte, jestli to má být vyšší, nebo nižší číslo! Vy nás kritizujete za obojí dohromady. Je to moc a je to současně málo. Je to moc a je to málo. Jsem pro i proti. Odpověz - ano, nebo ne? Ano i ne.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím paní poslankyni Balaštíkovou.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý den, kolegyně a kolegové. Já bych se chtěla vyjádřit k svému předřečníkovi, panu kolegovi Juchelkovi, prostřednictvím vás, pane předsedající, k těm politickým náměstkům kolegy. Na Ministerstvu zemědělství vím o dvou. Jeden je za TOP 09 a jeden je za Piráty. Páni náměstkové chodí, mluví, lépe řečeno čtou. Čtou to, co je napsáno na papíře. Když dojdou slova na papíře, nastane ticho. Když začnou odborné dotazy, je ticho anebo se pan náměstek zvedne, podívá na hodinky a říká, už musím jít. Uvědomte si prosím, že není nic trapnějšího, když tohle ukazujeme lidem, kteří tam sedí, protože ty výbory jsou veřejné. Všem tam dochází to, že je to opravdu jenom trafika. Je to trapné nám, mělo by být i vám. A já si myslím, že bychom s tímto měli skončit. A věřte mi, že i my oceníme, když tyto trafiky skončí, protože skončí trapnost pro nás pro všechny a v konečné fázi možná i pro ty náměstky, protože oni po odborné stránce nemají co říct. Já se jim osobně divím. Možná ten plat je tak velký, možná by je nikdo nezaměstnal, ale tak ať jdou na místa, kde to není tolik vidět. Něco vymyslete. Ale opravdu uvědomte si, že to jsou ty první škrty, které budou vidět, za které vám budou vděční i ti lidé a možná nakonec i ty strany, protože je to jejich trapnost. Za nás političtí náměstci - naši - opravdu nebyli. A není nic trapnějšího, když vy sám víte, že pokládat jakýkoliv dotaz je zbytečné. Zbytečné, protože ten člověk mnohdy neví, o čem mluví, a nedostala bych z něho nic. Dělat tam z nich hlupáky, to je také zbytečné. Nikdo z nás si přece nepotřebuje toto dokazovat. Takže prosím, začněte na té stránce tady tímto, a můžeme se aspoň v některých bodech shodnout. A určitě mi dáte prosím za pravdu, že to je přece pravda a že tak to je. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Já jsem nechal asi pět sekund navíc, ale nechal jsem i předřečníkům. Poprosím tedy paní poslankyni Peštovou.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Chtěla bych zareagovat na pana premiéra. Vy jste tady říkal, jak je krásná vzácná shoda, krásně jste si to vydiskutovali. Tohleto jsou připomínky z mezirezortního připomínkového řízení a toto je Svaz průmyslu a Hospodářská komora (ukazuje podklady). Mě by zajímalo, samozřejmě jak už jsem řekla předtím, pan ministr Stanjura mě slyšel, šli jste s rozpory 218 zásadních připomínek. Dvě stě osmnáct! Můžete mi, pane premiére, říct, co jste s tou tripartitou udělal, že se takhle ohnula? Co jste s tou tripartitou udělal? Já když jsem vypořádala připomínky, tak ti tam ječeli! Co jste udělal s odbory, které jsou ve stávkové pohotovosti? Kde jsou ty připomínky, které byly vznášeny v rámci mezirezortu, a najednou všichni mlčí! Co se děje? Ministerstva, která dala zásadní připomínky, sklapla paty, vysvětleno, neakceptováno a oni mlčí? Toto je mezirezortní připomínkové řízení? Takhle vy vypořádáváte? Já vám tedy děkuju!

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a prosím s faktickou poznámkou pana poslance Juchelku.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc, pane předsedající. Nevím, koho jsem tedy urážel v tomto projevu, tomu opravdu nerozumím, protože naopak i přesto, že jsem byl možná o něco důraznější, tak jsem jenom popisoval, jakým způsobem vláda komunikuje o tomto konsolidačním balíčku. To, že to je tristní, to vědí úplně všichni. Političtí komentátoři, ekonomičtí experti, všichni o té komunikaci říkají, jak je příšerná.

Odpovím panu premiérovi Fialovi slovy pana ministra Stanjury. Pokud se nebudou měnit ty daně z nemovitostí a kojenecká voda, tak o tom mluvili tady vaši koaliční poslanci - někteří. A můžete si poslechnout záznam mezi 16.15 až 16.40. Ve stenozáznamu to je. Takže pokud se něco takového bude dít u takovýchto zásadních věcí, kdy my o dani z nemovitostí hovoříme několik měsíců, a vy pořád říkáte, že ještě možná se to změní, tak samozřejmě já říkám naopak, že to není připraveno tak, aby to šlo do prvního čtení. Proto v tuto chvíli také navrhuji, aby tento tisk byl vrácen zpátky vládě k přepracování. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP