(18.20 hodin)
(pokračuje Richard Brabec)

Tohle je ale přesně to, kdy jestliže ten občan vidí, že se přidávají tři ministerstva se vším, co s tím souvisí, tak tomu nutně nemůže věřit, že to ten stát, vláda myslí s tím zeštíhlováním vážně. Protože já si myslím, že tam za těmi lidmi chodíte také a není možné, abychom se potkávali s úplně jinými lidmi. Prostě těm lidem to vadí. Pokud skutečně i těm vašim voličům to nevadí, tak já jsem tedy překvapen, protože tohleto je přesně to, co je určitým způsobem papalášství.

Ono to je i, tady se o tom taky hodně hovořilo, o tom takzvaném kádrování. Když dneska vidím prostě tu situaci, jak zase tam přibývají samozřejmě i ti političtí náměstci a také ti poradci... Neříkám, že na všech rezortech, určitě jsou rezorty, které to neudělaly, ale každý to posuzujeme někde z toho svého rezortu. Mě skutečně mrzí, když vidím, že ti lidé, o kterých jsem přesvědčen, že byli apolitičtí, ale kvalitní, musí odcházet, protože tam přijdou lidi, kteří tam přicházejí se stranickou knížkou. Tohleto kritérium já jsem na ministerstvu nikdy neměl. Já jsem nebral lidi podle toho, jestli byli za ANO. On to tady dokonce říkal pan předseda Babiš, že být v ANO bylo pro ministry v zásadě blacklisted, pro ty lidi, kteří se hlásili na ta místa. To znamená, že to byla nevýhoda. To nebyla výhoda, to nebylo ani neutrální, to byla čistá nevýhoda. Prostě nikdy jsme nechtěli tuhle hru hrát. Pozor, já neříkám, že člověk ze stranickou knížkou nebo legitimací nemusí být odborník. Jasně, to je také možné. Ale vadí mi, že tam skutečně mám pocit, že někde je to to hlavní kritérium, a to je prostě špatně. To je prostě špatně!

To znamená, když se podívám na ten balíček, pro mě tedy daňový balíček, tak tam vidím z hlediska příjmů jasný apetit státu, jak si sáhnout na peníze daňových poplatníků různých kategorií, a to kobercově. Znovu říkám, naprosto v rozporu s tím, co bylo tvrzeno jak voličům, tak i nám, prostě všem, že tohleto je jakási svatá nebo posvátná kráva, na kterou tahle vláda nesáhne, a to i v situaci, kdy už věděla, že ty věci se nějak vyvíjejí. Takže tohleto je takzvaně jisté.

Na druhé straně tam vidím, aby se neřeklo, samozřejmě celou řadu představ - já tomu říkám představy - jak někde ty peníze získat dál. Ale tam to tak úplně jisté není. Tam je to tak jako nahozeno, že s tím něco uděláme a uvidíme. Samozřejmě tím, jak se vyvíjel teď státní rozpočet ty poslední měsíce, mám pocit, že to bylo vidět i dneska, že pan premiér Fiala i pan ministr financí ožili z těch posledních čísel, že tedy ten deficit se o něco snížil - no, já si nemyslím úplně, že je takzvaně vyhráno. Ale to uvidíme určitě v těch příštích měsících.

Těším se na tu debatu třeba v rozpočtovém výboru teď v úterý, protože skutečně jsem se na řadu věcí pana ministra financí Stanjury chtěl zeptat v minulých měsících, ale prostě jsem neměl možnost, protože on mi na ty otázky, které jsem měl, prostě neodpovídal. Takže teď jsem rád, že budu mít možnost na rozpočtovém výboru se na to zeptat. Ale tohleto klíčové prostě je a to je pro mě ten základní důvod, že nevěřím tomu balíčku.

A znovu opakuji - teď tady u toho je ještě pan ministr financí - takže já to ještě jednou zopakuji. I kdybych s tím souzněl principiálně, tedy politicky, že to je cesta k ozdravení, v zásadním, pro mě kobercovém, zvýšení daní se zásadními dopady na miliony lidí v této situaci, a já s tím nesouzním, tak i kdybych nakrásně měl tuhletu linii, tedy věřil, že tohle je cesta, tak prostě nemůžu bohužel z těch mých zkušeností ohledně sestavení rozpočtu, státního rozpočtu, minimálně na letošní rok věřit těm číslům. A s tím mám problém.

Dovolte mi na závěr tedy stručně uvést své hodnocení některých návrhů ve vašem balíčku. Takže popořádku. Ne, určitě ne. No tohle už vůbec ne. Proboha, co to je za blbost? To jste se zbláznili? Koho to napadlo? Tohle asi jo, ale potřebovalo by to upravit. Balíček to podle mě není ozdravný, ale otravný. Připadá mi to, jako když pět pejsků a kočiček vařilo dort a do toho dali vše, co na první pohled vypadá celkem lákavě, ale dohromady z toho asi moc dobře lidem nebude. Zdůrazňuju ne vládě, ale tady prostě spíš občanům.

Takže já bych řekl, sbalte si ten balíček, zkuste to znovu a lépe, anebo už radši spolu nic nevařte. Děkuji za pozornost. (Potlesk z levé strany sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Maříková. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, kolegové a vážení dva páni ministři - vládo říct nemůžu, protože dva ministři nejsou celá vláda. Je nám zde předkládán konsolidační balíček, který má vést ke zlepšení salda státního rozpočtu. Jeho výsledkem však bude zdražení života všem občanům. Vláda nám tady předkládá konsolidační balíček, kterému říká ozdravný. Kdyby však státní finance neonemocněly díky neschopnosti a rozhazovačnosti této vlády, protože je rozfrcala, tak by se nemusely léčit. Je však léčení a léčení a není lékař jako lékař.

Hlavní lékař ministr financí Zbyněk Stanjura už při sestavování státního rozpočtu prokázal, že to není zrovna jeho parketa. Bohužel ne si to přiznat a zabalit to. To je bohužel názor i řady renomovaných ekonomů. Místo soudnosti tato vláda předvádí takové veletoče, že i Kecal z Prodané nevěsty je proti ní břídil. Premiér Petr Fiala sliboval, že nebude zvyšovat daně, že nebude posouvat věk odchodu do důchodu a snižovat valorizaci důchodů, sliboval, že stát nebude zadlužovat. A mohla bych pokračovat. Přitom dělá naprostý a totální opak, a to v naprosto zásadních věcech.

Pětikoalice před volbami do Sněmovny v roce 2021 na billboardech slibovala, že nebude zvyšovat daně. Žádné zvyšování daní, stát musí šetřit na sobě, ne na lidech, uvedla například na sociální síti KDU-ČSL 20. května 2021. Ke svému příspěvku ještě doplnila, že Česko se musí vrátit k tradici odpovědného hospodaření a vyrovnaných rozpočtů. Zpřísníme rozpočtová pravidla a rozpočet už nebude trhacím kalendářem, který vláda nebere vážně. Vystavíme stopku zvyšování vládních výdajů, stálo v příspěvku lidovců.

Podobně se vyjadřovala i ODS. Pro společnost, ekonomiku i stát je lepší, když peníze mají k dispozici lidé a firmy. Věříme, že právě lidé a firmy vědí nejlépe, jak své peníze utratit, hlásala 10. května 2022 ODS na Facebooku. Vedle toho sám premiér Petr Fiala loni v říjnu v pořadu Napřímo pronesl, že jeho vláda nebude zvyšovat daně domácnostem. Nebudeme zvyšovat daně, tečka, zdůraznil tehdy v pořadu.

Na začátku roku 2021 současný ministr financí Zbyněk Stanjura na sociální síti zdůraznil, že nápad na zvýšení daně z nemovitosti je opravdu nebezpečný. Nechápu, proč by měl stát trestat někoho za to, že si pořídil bydlení. Kromě toho se vyšší zdanění promítne do ceny nájmů a jediní, kdo na to doplatí, jsou právě nájemníci. To není správná cesta. My naopak chceme digitalizaci, zjednodušení stavebního řízení a nízké daně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP