(18.30 hodin)
(pokračuje Karla Maříková)

Ještě v listopadu loňského roku sliboval premiér Petr Fiala "my se nechystáme zvyšovat daně", s tím, že jedinou výjimkou bude daň z mimořádných zisků uvalená na energetiku, rafinérie a banky. Tak vláda přesto po několika měsících otočila jako korouhvička a oznámila prostřednictvím konsolidačního balíčku zvýšení všech přímých daní, jako je daň z příjmu firem a části fyzických osob, daň z nemovitosti nebo odvodů živnostníků na sociální pojištění a další. Vláda s oznámením konsolidačního balíčku ale pěkně počkala, až proběhnou prezidentské volby, a do poslední chvíle celému národu lhala. A jen co se na Hrad usadil jejich kůň, tak kde jsou sliby, kterými obelhala nejen své voliče, ale celý národ?

Premiér Fiala po oznámení takzvaného konsolidačního balíčku se ospravedlňoval ze svých lží: My jsme slíbili, že nebudeme zvyšovat celkové daňové zatížení, a to nebudeme. Nejsem si vědom nějakého slibu, který jsem nedodržel, jen se změnily okolnosti. Když jsme nastoupili do vlády, nikdo nečekal, že přijde válka na Ukrajině, která do naší ekonomiky zasáhne tak fatálním způsobem, odpovídal premiér na otázku moderátora, zda by nebylo moudré se veřejnosti omluvit za porušení volebního slibu. Plníme to, co jsme slíbili, nezvyšujeme celkové daňové zatížení, dodal Petr Fiala. Tady vidíte, jak sliby pro premiéra Petra Fialu vůbec nic neznamenají.

Ještě větší korunu tomu dodal ministr spravedlnosti Blažek, který vysvětloval, jak to bylo s nesplněnými předvolebními sliby, a to slovy: Fiala nelhal, jen říkal něco, co nemohl udělat, vysvětlil ministr Blažek. Tak co potom je, když říkáte něco, co nemůžete splnit? Za mě to je tedy lež.

Ještě lepší argument na klamavou předvolební reklamu pětikoalice měl ministr financí Zbyněk Stanjura: Naše předvolební heslo o daních bylo jen billboardovou zkratkou. Zajímalo by mě, na co se vymluví pan ministr, když přes své sliby přichází se zvýšením daně z nemovitých věcí až na dvojnásobek. Že by pan ministr chtěl najednou trestat někoho za to, že si pořídil bydlení, a nevadí mu, že na to doplatí nájemníci? To je mi sakra hodně rychlá velká otočka!

Pamatujete na předvolební slib pětikoalice "usnadníme život živnostníkům a malým a středním firmám a vytvoříme atraktivní prostředí pro klíčové partnery"? Vedle zaměstnanců se vyšší daně dotknou i právnických osob, kromě některé čeká zvýšení z příjmů, a to z dosavadních 19 % na 21. Kromě toho se zvýší odvod OSVČ, v letech 2024 až 2026 by se měl minimální vyměřovací základ pojistného na sociální pojištění osob samostatně výdělečně činných zvýšit z 25 na 40 % průměrné mzdy.

Změny, které balíček přináší, se dotýkají oblasti daňové, rozpočtové, sociálního zabezpečení, dopravy a řady dalších a dopadají na bezbranné občany. Koho se však nic nedotkne, jsou nadnárodní korporace. 350 miliard odchází do zahraničí a vláda na to tiše kouká. Je načase, aby se i velké korporáty podílely férovým dílem na chodu tohoto státu. Ale tato vláda - ale abych jí nekřivdila, i ty předcházející - hájí více zahraniční zájmy než občanů České republiky. Bezbranné občany, kteří mají hluboko do peněženky, klidně vláda zkásne, ale kolem zahraničních gigantů budeme chodit po špičkách.

Pojďme se podívat na programové prohlášení vlády a na změny z původního na to zrevidované tak, aby honem rychle korespondovalo právě s vládním konsolidačním balíčkem a důchodovou reformou. Jen podotknu, že žádná z polistopadových vlád během svého vládnutí své programové prohlášení nezměnila.

V původním programovém prohlášení z ledna 2022 pětikoalice slibovala, že roky, které student stráví studiem, se mu budou započítávat do důchodu. A co se nestalo? Tento slib ze zrevidovaného programového prohlášení je pryč. V praxi to znamená, že lidé, kteří studovali po roce 2009 anebo nyní studují, nebudou mít toto studium započítané jako náhradní dobu do důchodu.

V původním programovém prohlášení taky pětikoalice slibovala, že podpoří částečné úvazky snížením odvodů sociálního pojištění. Cituji: Podmínky daňových slev a odpočtů nastavíme motivačně s rozumnými mezními daňovými sazbami. - A co se stalo? Věta o daňových slevách je pryč ze zrevidovaného programového prohlášení, naopak se ruší v konsolidačním balíčku daňové výjimky, jako je snížení slevy na dani na manželku, zrušení takzvaného školkovného, zrušení slevy na dani na studenta, zrušení osvobození nepeněžních benefitů zaměstnancům.

Úsporná opatření vlády budou sociálně citlivá zejména s ohledem na priority v oblasti vzdělávání, zdravotnictví, sociální péče a s cílem udržet stávající valorizační mechanismus důchodů, slibovala v původním programu pětikoalice. Ale v nové verzi programového prohlášení už není zmínka ohledně valorizace důchodů. Proč asi? Vládě by to nepasovalo do důchodové reformy. Penze by se měly nově totiž valorizovat o třetinu růstu reálných mezd, zatímco doposud to bylo o polovinu. A jen tak za zmínku stojí - pamatujete, jak premiér Petr Fiala 11. listopadu 2022 tvrdil v médiích, že se nebude měnit věk odchodu do důchodu nebo valorizace penzí? No tak to byla další lež. Délka průměrného důchodu bude stanovena na 21,5 roku a odchod do penze se posune každý rok podle průměrné délky dožití.

Pan premiér tvrdí, že prostě nemůžeme žít na dluh, s tím se asi dá souhlasit, ale zároveň nás tato vláda rekordně zadlužuje. Česká republika totiž vede žebříček zemí Evropské unie, které se nejrychleji zadlužují. Jinde šetřili - a co dělala naše vláda? Rozhazovala. Co takhle provést audit výdajů? Doposavad ho vláda neudělala. Stálo by za to vidět, kam se všude rozkutálely finanční prostředky. Podrobit kontrole extrémní výdaje na obranu a výdaje na podporu Ukrajiny, která je jednou z nejzkorumpovanějších zemí, a předpokládám, že nikdo neví ani, kde finanční prostředky, které jsme tam poslali, a zbraně skončily.

Tato vláda dostala od obyvatel Česka nejhorší hodnocení od kabinetu Petra Nečase. Lidé jí nevěří a oni, místo aby to zabalili, tak dělají kroky, které nikomu nic nepřinesou, akorát zvýší daně. A s tím, jak hospodaří, tak stejně to, co vyberou, se dá předpokládat, že zase někde prošustrují a budou se vymlouvat na válku na Ukrajině. Nejenže je tato vláda asociální a nehospodárná, ale ona je hlavně prolhaná a její hlavní šéf, premiér Petr Fiala, který každou chvíli říká něco jiného podle potřeby, ani nepřipustí, že lhali nejen v předvolební kampani, ale lžou až do poslední chvíle. Slib, který nejen on, ale celá pětikoalice dali občanům, berou jenom jako plácnutí do vody. Každý soudný člověk, kdyby viděl katastrofální následky a neschopnost svého počínání, by to zabalil. Ale tahle vláda se asi nezastaví před ničím a všanc dá i bezpečnost našich občanů. Protože tohle snad nemá s láskou ke své zemi a k jejím občanům nic společného. Ale možná, kdyby se jednalo o Ukrajinu, tak by vláda přistupovala trochu jinak. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. A nyní je na řadě pan poslanec Zborovský. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Zborovský: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, na konsolidační balíček se můžeme dívat z více úhlů pohledu, nicméně je jisté, že bez reformy veřejných financí se náš stát za pár let může ocitnout ve velmi složité situaci. Pokusím se být věcný a ne jen nereagovat emotivně na základě dojmů. Proto mi dovolte, abych uvedl několik bodů k tomu, proč si myslím, že je nutné, abychom navrhovaný konsolidační balíček schválili.

Za prvé - náklady na obsluhu dluhu. Je samozřejmě možné uvádět mnoho různých ukazatelů, jako je absolutní výše dluhu, úroveň zadlužení a podobně. Nejdůležitější ale je reálný dopad našeho zadlužení na státní rozpočet, jinými slovy to, co my všichni musíme každoročně platit jako úrok ze státního dluhu. Dlouhodobě se tento úrok pohyboval kolem 40 miliard korun ročně, nicméně s raketově rostoucím dluhem roste také úrok z něj. Jestliže bude letošní úrokový náklad již asi 70 miliard korun, tak příští rok dosáhne tato částka úrovně 90 miliard korun. Proto je nutné se zadlužováním země začít něco dělat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP