(19.20 hodin)
(pokračuje Jan Síla)

Tak si na závěr přečtěme definici vlastizrady z trestního zákoníku. Vlastizrada je trestný čin podle § 309 trestního zákoníku, který spáchá ten občan České republiky, který ve spojení s cizí mocí nebo s cizím činitelem... osoba, která sice není oprávněná jednat jménem cizího státu, ale má na politické dění v něm významný vliv, spáchá trestný čin rozvracení republiky podle § 310, 311, 312 a 314. Za takový čin zákon stanovuje trest odnětí svobody na patnáct až dvacet let nebo výjimečný trest, popřípadě vedle toho též propadnutí majetku.

Jsem informovaný optimista, ale přesto si nemyslím, že tato vládní parta odejde od vesla stejně pokojně jako bývalí komunisté v roce 1989. Proč si to nemyslím? Protože si pětikoalice stoosmičkou co nevidět protlačí smlouvu o dělání pořádku v této zemi vojsky, Spojenými státy. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji, pane poslanče. Vaše vystoupení vyvolalo jednu faktickou poznámku, přihlásil se pan poslanec Bělobrádek. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji, paní místopředsedající. Vážené kolegyně, kolegové, paní ministryně, já jenom technickou, skutečně. Členové Evropského parlamentu jsou voleni ve volbách. Členové Evropské komise při těch jednotlivých případech v těch zemích dostávají nominace, takže je schvaluje vláda. Potom procházejí v rámci Evropského parlamentu takzvaným grilováním. Může se také stát, že je Evropský parlament odmítne, například Emilio (správně: Rocco) Buttiglione. A co se týká Evropské rady, tak tam zase to jsou předsedové vlád, popřípadě u ministerských rad ministři, kteří samozřejmě nemusejí mít důvěru svých parlamentů, sněmoven, to se stává, i tady jsme to měli. Ale říct o nich, že jsou nikým nevoleni, prostě není správné ani věcně, a myslím si, že to není ani formálně správně. Takže z tohohle hlediska hovořit o orgánech Evropské unie jako o nevolených lidech není pravda.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. A s přednostním právem je přihlášená paní místopředsedkyně Decroix. Prosím.

 

Poslankyně Eva Decroix: Děkuji, paní předsedkyně. Já bych jenom na základě dohody koaličních klubů a i po dohodě s opozicí chtěla požádat o hodinovou přestávku. To znamená od 19.22 prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Dobře. Takže vyhlašuji přestávku na jednu hodinu, to znamená, sejdeme se zde opět ve 20.22 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 19.22 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP