(Jednání pokračovalo v 20.22 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, budeme pokračovat v rozpravě. Na řadě je pan poslanec Lubomír Wenzl. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Wenzl: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážená paní ministryně, vážené kolegyně, vážení kolegové, na programu této schůze je projednání vládního návrhu zákona o konsolidaci veřejných rozpočtů. Některé oblasti z tohoto projednávaného materiálu, na které jsem chtěl poukázat ve svém vystoupení, byly již některými kolegy zmíněny. Nechci opakovat jednou řečené, a proto tyto pasáže ve svém příspěvku již vynechám a svůj příspěvek zestručním. Vyjádřím se k oblastem, které v případě přijetí projednávaného materiálu budou mít negativní dopad na občany naší země.

První oblastí je otázka motivace mládeže v dnešní době k aktivnímu přístupu ke vzdělávání. V minulosti již prvním negativním zásahem této vlády bylo snížení slevy na jízdné pro studenty. Došlo ke skokovému vysokému zvýšení částky za dopravu, a tím zatížení jich i rodin studentů. Snížením slevy na jízdné to ale nekončí. Z předloženého materiálu vyplývá v případě jeho schválení, že dojde ke zrušení slevy na studenta, slevy, která má studentům alespoň částečně finančně ulevit. Ulevit studentům, kteří pracují po dobu svého studia.

Proč studenti v době studia pracují? Část z nich pracuje z důvodu, že toto berou jako součást přípravy na své budoucí povolání, prací v podobném oboru, na niž jim stačí kvalifikace. Proti tomu nemám námitek. Většinou ale tomu tak není a jejich hlavním cílem je získání finančních prostředků pro úhradu rychlého a vysokého růstu nákladů spojených s jejich studiem, studijní materiály a pomůcky, ubytování, strava a podobně, a nemohou se přitom spolehnout na podporu ze strany svých rodičů, anebo někdy i prarodičů. Takto pracujících studentů jsou tisíce.

Vrátím se zpět k tomu, jak jsem zmínil na začátku, a to, jak motivovat mladé k zájmu o studium, když jim jejich vlastní země prostřednictvím této vlády hází klacky pod nohy. Náš podíl vysokoškolsky vzdělaných v populaci patří k nejnižším v celé Evropské unii. Jsem přesvědčen, že zájmem každé zodpovědné vlády by mělo být motivovat mladé, aby studovali. Vzdělaní lidé mají zpravidla větší možnosti uplatnění na trhu práce, a nemluvě o lépe placených pracovních pozicích. Z jejich vyšších příjmů bude v budoucnu profitovat státní rozpočet ve formě odvodu z jejich mezd nebo platů. Pokládám si otázku, proč chce vláda tímto opatřením studenty poškodit, trestat?

Jako další vážný a touto vládou neřešený problém vidím v podpoře a motivaci mladých k zakládání rodin, který se v případě tohoto materiálu, pokud bude přijat, ještě více prohloubí. Dostupnost hypoték, zvyšování cen energií a zvyšování nákladů na život jako takový se dramaticky zvýšil a i nadále neúměrně zvyšuje. Zde mimo jiné jasně vyslaným signálem pro mladé, jak tato vláda chce tuto skupinu obyvatel naší země v uvozovkách podporovat, je zrušení státní podpory stavebního spoření. Vždyť již dnes možnost získání vlastního bydlení pro mladé je jako epizoda z nepovedeného sci-fi seriálu. Nedílnou součástí trendu života mladých v dnešní době mimo starostí o vlastní vzdělávání, bydlení a podobně jsou také samozřejmě obavy z další existence, což má v některých případech negativní vliv na jejich zdraví. Chci dodat, že problém s dostupností vlastního bydlení se netýká jen mladých lidí. Nedostupnost vlastního bydlení, jeho nedosažitelnost, se týká prakticky dnes i střední třídy a přijetím tohoto projednávaného materiálu se problém ještě více prohloubí.

Poslední, co bych chtěl zmínit ve svém příspěvku, jsou změny v oblasti daně z přidané hodnoty ve vztahu k výše uvedenému a jejich dopad na občany. Má dojít ke zrušení sazby DPH ve výši 10, 15 a 21 % a do budoucna mají být sazby opět tři, a to ve výši 0, 14 a 21 %. Tyto daňové změny vzhledem k novému rozdělení zboží a služeb do jednotlivých pásem výše daně z přidané hodnoty způsobí, že životní náklady nejen mladých lidí, studentů, ale velké většiny našich občanů stoupnou. Ze strany občanů dojde k omezení preventivních, zdraví prospěšných aktivit, využívání veřejných bazénů, saun, parních lázní. Dojde k omezení návštěv divadel, koncertů, kin, kulturních akcí, festivalů, návštěv sportovních akcí. Proč k tomu dojde? Odpověď je jednoduchá. Protože díky návrhu přesunu daně z přidané hodnoty z ceny vstupného ze stávající 10% sazby do sazby ve výši 21 %. Vykládám si tento záměr ze strany předkladatele a této vlády tak, že zdraví prospěšné aktivity a kulturní gramotnost občanů naší země jsou méně společensky hodnotné, a tak se zvýší jejich zdanění, rovná se zhoršení dostupnosti pro občany. Uvědomili jste si při přípravě tohoto návrhu zákona, že sekundárním dopadem tohoto opatření v oblasti DPH bude zhoršení hospodaření provozovatelů těchto zařízení vzhledem k poklesu tržeb? A zmíním zde krátce ještě jednou studenty vysokých škol. Jim se opět vzhledem ke změně sazby DPH směrem nahoru zvýší náklady na ubytování na vysokoškolských kolejích. Mimochodem tyto například na kolejích ČVUT za poslední rok byly zvýšeny nejprve o 16 a následně dalších 15 %.

Za vládu, vážená paní ministryně, vámi předložený návrh zákona o konsolidaci veřejných rozpočtů je výsledkem toho, že pod vaším vedením není schopen stát konsolidovat veřejné rozpočty v první řadě sám, to je šetřit na sobě. Z obsahu projednávaného materiálu, chystaných opatření vyplývá, že tento vládní návrh měl být předložen k projednání v Poslanecké sněmovně pod názvem "daňový balík směřující na firmy, živnostníky a všechny občany naší země", neboť to jsou ti, kteří ponesou veškerou zátěž k získání finančních prostředků ve prospěch státu. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní vystoupí paní poslankyně Jana Hanzlíková, připraví se pan poslanec Ryba. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, jsem ráda, že i já se můžu vyjádřit k projednávanému, jak my mu říkáme, daňovému balíčku, který negativně dopadne na mnoha úrovních téměř na všechny obyvatele České republiky. Pan ministr tady ve své úvodní řeči řekl: vláda se při tvorbě balíčku snažila o to, aby žádnou skupinu obyvatel sociální, věkovou nebo profesní nezasáhla příliš silně. S tím mohu jenom souhlasit, to je určitě dobrý úmysl. Ale je potřeba mít na paměti i to, že už teď v současné době máme zranitelné skupiny, které se už dlouhou dobu potýkají s různými problémy, jako byla vysoká inflace, skokový nárůst (cen) pohonných hmot, cen potravin a všech dalších věcí, a na tyto skupiny samozřejmě ty změny dopadnou mnohem tíživěji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP