(12.10 hodin)
(pokračuje Oldřich Černý)

A nyní si dovolím vám představit nejdůležitější složku života na Zemi - a to je voda. (Na řečnický pult postavil naplněnou 1,5litrovou lahev s nápisem H2O.) Bez vody to prostě nejde. Jak tady na mikrofon říkal váš kolega pan Michálek, vaším prostřednictvím, voda je voda. Zaznělo to tady z toho pultu, kde teď stojím já, a já s ním plně souhlasím. Apeluji také na vás, kolegové, kteří nechcete, aby stolní víno, hlavně to zahraniční, bylo levnější než voda, a také na ty z vás, ctění kolegové, kteří si teď přemýšlíte, a tyto informace silně prosakují opravdu ven z koalice do veřejného prostoru, o ponechání kojenecké vody ve snížené sazbě. Ano, budu se opakovat. Voda je prostě voda. S kohoutkovou nemáte problém ve snížené sazbě a s tou již takhle, musím to říct, drahou vodou v obalu, ať už je v jakémkoliv, zamýšlíte ve vidině zisků pro státní kasu udělat dražší produkt, než bude stolní víno? Ano, přijde totiž další úprava, což si mnozí z vás ještě asi neuvědomují. Tou úpravou budou zálohované plastové lahve. Nechci toto téma rozebírat, rád se potom do toho připojím, ale je to úplně jiné téma z jiné oblasti, ale chci poznamenat, že tu plastovou lahev zdraží o tři až o pět korun. Ne všichni totiž budou ty obaly vracet.

Ale nejdůležitějším významem vody při především její velké prospěšnosti lidskému organismu je její příjem. Senioři už teď mají pitný režim, který je horší, než jaký by měli mít. A to cenová politika i při této velké inflaci je zatím jakžtakž v únosné míře. A co děti a mládež? Budete riskovat konec pitného režimu i u téhle skupiny? Víte, že mléko do škol se moc nechytlo.

A zde bych měl zásadní otázku na toho nejpovolanějšího. Co vy na to, pane ministře, Válku? Vysvětlil jste již svým kolegům, co bude znamenat úbytek tekutin v organismu člověka? Kolik to způsobí zdravotních komplikací a hlavně kolik to ten náš stát bude stát? Dnes ráno jedna televize dávala reportáž s panem doktorem, který se celoživotně touto problematikou zabývá. On vysvětloval, co to je v současné době v těch vedrech třeba nepít nebo pít málo. Zajisté ty peníze, které to bude stát, bude jich daleko více, než vyberete na přesunu nealkoholických nápojů do základní sazby. Ano, teď jsem řekl slovo nápojů. Totiž to, co bylo normální, potraviny a nealkoholické nápoje ve snížené sazbě, se nově v rámci vašeho ozdravného balíčku vaší vlády zcela nesmyslně rozdělují. Použiji to oblíbené rčení: vytvoříte opět kočkopsa.

Takže znovu se pokusím vysvětlit, voda je prostě voda. Ano, pane Michálku, prostřednictvím pana předsedajícího, zde máte plnou podporu SPD. Kojenecká, minerální, stolní, pitná, pramenitá. Je jedno, co je na ní přece napsáno. Studená, teplá, převařená, perlivá, ochucená, neochucená, s citronem, s mátou, s okurkou, s cukrem, se sladidly, studený čaj, teplý čaj, káva, melta, dále káva s mlékem, více mléka, méně mléka. Tady se mně to vůbec nechce rozebírat. Který expert vám tohle, prosím vás, milá vládo, poradil? Tady vytváříte docela zajímavý paradox. Všechny přísady, ať už tu vodu lehce ochucují, anebo třeba i přidaný silný koncentrát, je součástí, jejichž pomocí se ta voda upravuje, budou zcela logicky jako potraviny ve snížené sazbě. A vy z té vody, která je pořád jen tou vodou, jak už jsem několikrát řekl, samozřejmě pokud vezmu tu kohoutkovou, kterou necháváte ve snížené sazbě, použitím těch potravinových přísad tu vodu ochucující, například ovoce, zelenina, cukr, sladidla, bylinky, koření, čaj, kávu, meltu, ve snížené sazbě vytvoříte nápoj v sazbě základní. Proto mnou výše uvedené důvody ponechání nealkoholických nápojů ve snížené sazbě by pro nás mělo být samozřejmostí a věřím, že selský rozum zvítězí.

Někde jsem zaslechl, že ten hlavní důvod změny sazby jsou slazené nápoje. Ano, souhlasíme s vámi s regulací cukru v rámci ochrany zdraví občanů. A proto mám návrh - pojďte za účasti odborníků stanovit maximální hranice povolených přísad těchto cukrů a dalších složek a věřím, že každý z výrobců si poté dokáže lehce ty hodnoty ve svých produktech přizpůsobit, a ty výrobky, které tyto hodnoty překročí, přeřaďte do základní sazby. Za hnutí SPD vám mohu zaručit, že takovouhle úpravu ke snížení zdravotních rizik občanů rádi podpoříme.

A závěrem prosím na toto moje dnešní obyčejné povídání o vodě, která znamená život bez rozdílu pro ty majetné i chudé, i když na ty chudé to dopadne daleko víc, prosím vás, nenechávejte si na to dělat studie a grafy, kterými se tady u pultíku pořád oháníte. Zaslechl jsem, že nebudete? Skvělé! Já vám tleskám. Právě jste ušetřili 10 milionů do rozpočtu! Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní vystoupí v pořadí pan poslanec Kolovratník, připraví se pan poslanec Jáč.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Dobrý den, dobré páteční odpoledne už, kolegyně, kolegové. Jsem rád, že jsem se také teď dostal ke slovu v pořadí tady v tom tématu, které diskutujeme celý týden, a nebudu se lišit od některých předřečníků, od některých svých kolegů, kteří také své vystoupení trochu modifikovali na základě toho, co zaznělo od předřečníků, ať ze strany opozice, nebo od vás z koalice, když jste hájili ten daňový balíček a když jste hájili své kroky, a to nejenom tady ve Sněmovně, ale také v médiích. Pečlivě jsem poslouchal většinu těch vystoupení ať naživo, nebo ze záznamu, nebo online přes internet, a už na úvod, co chci povědět, co mě zaujalo, jsou veřejná vystoupení, která vnímám jako poměrně silný protimluv vlastně dvou hlavních osob, dvou hlavních person, kterých se tady to téma týká, a to pana premiéra Fialy a pana ministra Stanjury.

Pan premiér Fiala, bylo to včera, během včerejšího dne tady na mikrofonu říkal: přicházíme a máme tu sadu pečlivě projednaných opatření, pečlivě projednaných, to několikrát zdůraznil, která jsme vymysleli, která jsme mezi sebou vydiskutovali a připravili. Ale pak vnímám v médiích vyjádření pana ministra Stanjury, který říká: budeme je měnit, budeme o tom ještě do srpna jednat, budeme je upravovat, budeme vycházet vstříc poslancům, nejen tedy opozičním, ale i koaličním. A milí přátelé, pro mě je tohle oxymóron. Buď to tedy máte projednané - pečlivě, jak řekl pan premiér, máte to vydiskutované a máte jasno, anebo nemáte a budete to měnit a budete o tom ještě dál diskutovat. To zkrátka je protimluv a mně to prostě ukazuje na to, co má vaše pětikoalice v DNA, že navenek ukazujete jakousi jednotu, slovy pana premiéra, pečlivě projednaná opatření, soubor pečlivě projednaných opatření, ale ta realita je jiná. Ta realita je naprosto odlišná. A když do toho vnímání vašich vystoupení přidám to, co slyšíme už vlastně od konce května, od června v médiích, a to, co tady zaznělo už stokrát ve Sněmovně, nulovou DPH na knihy, jinou DPH na časopisy, na noviny, tichá vína a tak dál, a tak dál, nemá cenu, abych nás všechny zdržoval a opakoval to, tak mně to, přátelé, připomíná dvě pohádkové postavy. Mám je rád od dětství a vaše milá pětikoalice mi to dětství připomněla. Tak vám je připomenu. Ukážu je tady. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP