(12.50 hodin)
(pokračuje Vladimíra Lesenská)

Máme červenec, projednáváme změnu 63 zákonů s neurčitým výsledkem. A proč konstatuji s neurčitým výsledkem? Včera jsme se tady na plénu dozvěděli, že mimo Sněmovnu, mimo naše jednání tady na plénu, probíhají další koaliční jednání, která vlastně ve výsledku budou měnit nám předložený materiál, a že výsledně budeme schvalovat něco úplně jiného. Budou probíhat jednání s tripartitou kromě jiného. Předpokládala jsem, že ta již proběhla před projednáváním balíčku tady na plénu. My v SPD určitě vládní balíček schvalovat nebudeme. Bude ho schvalovat 108 vládních poslanců. Asi bych měla říct 109. Ale pan premiér tu prohlásil, prosadíme, schválíme ozdravný balíček. Může nám tedy pan premiér vysvětlit, který to vlastně, s jakým obsahem?

Dovolte mi komentovat příjmy - a začneme tím nejzřetelnějším. Navýšení daně z příjmů právnických osob. Jak můžeme předpokládat, že budou naše firmy konkurenceschopné, když ztěžujeme jejich podnikání, zvyšujeme daně, zvyšujeme energetické vstupy, zhoršujeme investiční prostředí? Neodradíme tak potenciální investory, kteří by mohli pomoci stimulovat náš ekonomický růst? Zároveň podle mého povede toto zvýšení ke zvýšení cen, které zaplatíme my všichni, občané této země.

Další opatření, které si zaslouží mou kritiku, je zrušení či snížení některých daňových úlev pro fyzické osoby. Mám na mysli daňové odečty a slevy na školkovném, na studenta, na nepracujícího manžela či manželku. Nedotknou se tyto změny náhodou právě rodin, jejich disponibilní příjem se sníží a jejich životní úroveň se tak zhorší?

Pan ministr Jurečka tady při projednávání změny zákona o důchodovém pojištění konstatoval, že v tomto okamžiku nepředstavuje důchodovou reformu, ale pouze snížení tempa růstu důchodů a ztížení odchodu do předčasného důchodu. Důchodovou reformu jako takovou ctěné Sněmovně představí na podzim letošního roku. Mimo jiné toto potvrdil i ministr financí, pan Zbyněk Stanjura. Jen pan premiér nás přesvědčoval ve svém vystoupení o něčem jiném. To se v rámci vlády neumíte dohodnout? Pan ministr Jurečka naznačil, že by v rámci důchodové reformy rád podpořil právě rodiny s dětmi a vůbec mladé, aby rodiny zakládali. Děkuji, že se přiklonil k našemu názoru, který tady prezentuje SPD dlouhodobě, a tím je podpora pracujících rodin s dětmi. Jenže jak s tímto koresponduje váš vládní takzvaný ozdravný balíček, který snižuje disponibilní příjem rodin, které chcete tak mohutně podporovat? Je někde spočítáno, o kolik se případně navýší počet žadatelů o nepojistné sociální dávky? Máte jasno o dopadech svých opatření na výdajové straně vašeho rozpočtu?

Vláda se také zaměřuje na OSVČ, u kterých hodlá zvýšit minimální vyměřovací základ pro odvody z 25 na 40 % průměrné mzdy do roku 2026. Jaký signál tímto vysíláte našim podnikatelům? Na jedné straně chceme, aby naši občané byli podnikaví, inovativní, ale zároveň je trestáte za to, že si chtějí sami vydělávat na živobytí. Jasně, korporát potřebuje levnou pracovní sílu. Co vlastně koaliční partneři v zákulisí, možná na tajňačku, řešili s panem ministrem Stanjurou na včerejších mimosněmovních jednáních? Nebo ještě i na dnešních? Dozvěděli jsme se to od novinářů, na jednání nesly strany seznam dvou desítek dodatečných návrhů k balíčku. Od novinářů jsme se dále dozvěděli, že velká část se týká DPH. Ti nechtějí daň z rybníků, nebo vlastně chtějí? Ti chtějí, nebo nechtějí nulovou daň z vína? Minerálky, léčivé vody do nižší sazby, nebo vlastně do které? Pleny, kojenecká voda, kam že s nimi? Časopisy, noviny, knihy a tak dále. Daň z nemovitostí celá obcím, nebo to vlastně bude jinak? A co rozpočtové určení daní? Jaké vlastně bude?

A co jsme tedy konstatovali a kritizovali my otevřeně tady na plénu? Já bych se chtěla zmínit o části 34 konsolidačního balíčku, kde se v platném znění části zákona č. 440/2004(2003?) Sb., o nakládání se surovými diamanty, o (podmínkách) jejich dovozu, vývozu a tranzitu a o změně některých zákonů, s vyznačením navrhovaných změn a doplnění k 1. červenci 2025, dočteme, že se v § 2 pod písm. d) v odst. 4 a pod písm. f) za slova "určeným úřadem, Celní úřad Ruzyně" doplňují slova "v Praze". Jak mi toto doplnění toho "v Praze" zvýší příjem státního rozpočtu? Proč toto řešíme v konsolidačním balíčku a kolik takovýchto diamantů a perel propašujete do dalších čtení konsolidačního balíčku ze zákulisních pětikoaličních jednání?

Vážení kolegové a kolegyně, tento balíček není správný způsob, jak vyřešit naše problémy. Potřebujeme realistická a proaktivní opatření, která podporují růst, sociální soudržnost, a nikoliv, že by trestala naše občany, rodiny a firmy.

Opozice se při projednávání nelepila ke sněmovnímu pultíku ani nepřednášela sáhodlouhé projevy, které by se netýkaly financí. Ano, mnoho z nás si řeklo, co si o ozdravném, tedy vlastně daňovém balíčku myslíme. To samé udělal pan premiér a další ministři a jasně nám dali najevo, že balíček projde. Vláda má většinu 108 hlasů a uvidíme, jaké dohody a překvapení se na nás ze zákulisí vynoří. Je přece otevřeno 63 zákonů.

A co dál? Nejrůznější opatření, inflace, vysoké ceny kde čeho již velkou část úspor a rezerv našich občanů zredukovaly mnohdy na nulu. Střední třída se víc a víc propadá do čísel nízkopříjmových, živnostníci a firmy by se měli připravovat na příští rok a výhledově na další roky. Ale zatím nevědí, co je vlastně čeká. Kdy budeme znát alespoň rámec státního rozpočtu na příští rok? Pan ministr Stanjura se chlubí, že se rozpočet v červnu vylepšil - z rekordního květnového schodku na druhý nejhorší výsledek v historii Česka. A to z 271 miliard klesl o 56 miliard korun. Přišly firemní daně a další plusy nesly toky z evropských fondů. U zdanění fyzických osob a u pojistného dynamika výběru ale dál klesá, takže strukturální problém přetrvává. Hm, to je čím se chlubit! Když započítáme super dividendu, kterou si stát vzal - nebo vezme od ČEZu, vlastně bych tady dodala nebo upřesnila, že díky bezkonkurenčně vysokým cenám energie od nás od všech, a připočteme možná nějaké úspory v chodu ministerstev, stále tedy budeme mít na konci roku schodek vyšší, než který Ministerstvo financí původně předpokládalo a poslanci vládní koalice schválili.

Kdy tedy konečně přestane vláda dotovat kdeco podle toho, jak je která lobby silná nebo slabá? Kdy přestaneme dotovat nepotřebné neziskovky? Kdy konečně dojde k redukci a zjednodušení státních agend, o kterém mluvili představitelé vládní koalice již před volbami a které je nutné pro tolik propagovanou digitalizaci? Kdy zdaníte finanční prostředky, které odcházejí bez jakéhokoliv zdanění do zahraničí? Kdy internetové giganty? A kdy vládní koalice konečně na rovinu přizná, že bez zvyšování daní to zkrátka nepůjde? Zvyšování daní přece už ozdravným balíčkem nastalo. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. A další vystoupí pan poslanec Wenzl, připraví se pan poslanec Nový. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP