(13.40 hodin)

 

Poslanec Jiří Havránek: Děkuji za slovo. Děkuji panu předsedovi Okamurovi, prostřednictvím paní předsedající. Kolegyně, kolegové, po 26 - počítám správně? - skoro 27 hodinách spějeme snad postupně ke konci našeho jednání. Já těm z vás, kteří zde vystupovali věcně, ať už to bylo ze strany vlády, popřípadě ze strany opozice, děkuji. Za příklad bych dal třeba včerejší večerní diskusi mezi panem ministrem zdravotnictví a ctěnými kolegyněmi Mádlovou a Adámkovou ohledně celiakie a ohledně bezlepkových potravin.

Chtěl jsem říct na závěr - a já slibuji, že budu krátký a že následně si nebudu brát závěrečné slovo zpravodaje - co zde zaznělo. Zazněly zde následně i další podněty, například od pana kolegy Kotta, který dokonce už přinesl i pozměňovací návrh, který se týká právě situace ohledně včelařů. Zazněl podobný návrh od pana kolegy Munzara a dalších. Od paní kolegyně Mračkové Vildumetzové, prostřednictvím pana předsedajícího, zde zazněl pozměňovací návrh, který by byl možná přílepkem, protože bychom museli otevřít zákon o občanských průkazech, nicméně takhle podle mě ta debata má vypadat.

Zazněl zde také návrh jeden na zamítnutí, a to od pana předsedy Okamury z SPD, a návrhy na vrácení k přepracování, za prvé, nejprve od pana předsedy Okamury, a poté, věřím a doufám, že i ve správném pořadí, od paní kolegyně Pokorné Jermanové, Knechtové a včera nakonec od pana kolegy Juchelky.

Já si dovolím na závěr mít taky jeden návrh, a to v souladu s § 91 odst. 2 jednacího řádu si dovolím načíst zkrácení lhůty k projednávání mezi prvním a druhým čtením o 10 dní na 50 dní, což znamená, že bychom v té diskusi nad těmi návrhy a pozměňujícími návrhy, už věcnými, pokračovali na začátku září. Děkuji za vaši pozornost a děkuji za těch 27 hodin.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Taktéž děkuji. A nyní tedy s přednostním právem pan předseda Tomio Okamura. Návrh na zkrácení lhůt o 10 dní jsem samozřejmě zaevidovala. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, již třetí den tady projednáváme návrh Fialovy vlády na takzvaný konsolidační balíček a jsme tady svědky toho, že Fialova vláda předvádí totální aroganci moci vůči našim občanům, jelikož se jedná o plošné zvýšení daní pro všechny občany a firmy v České republice a není to žádný konsolidační a už vůbec ne ozdravný balíček, ale jedná se o rozsáhlou daňovou reformu, která zvýší daně všem bez rozdílu. Přitom nejen před volbami, ale dokonce ještě nedávno premiér Petr Fiala a Fialova vládní pětikoalice veřejně tvrdili, že daně zvyšovat nebudou.

Hnutí SPD je programově proti zvyšování daní českým občanům a firmám a všichni víme, že konsolidovat státní rozpočet lze i bez zvyšování daní českým občanům a firmám, pakliže by se skutečně škrtly zbytné výdaje, které nic nepřinášejí občanům České republiky. (Hluk v sále.)

V této souvislosti a z tohoto důvodu bych připomněl, že jsem tady podal jménem SPD návrh na zamítnutí tohoto vládního návrhu, o kterém by se tady hlasovalo jako první, a následně, pakliže by můj návrh na zamítnutí neprošel, tak navrhuji, aby se hlasovalo o druhém mém návrhu, a to je vrácení k dopracování předkladateli, což je Fialova vláda. (Otáčí se k předsedající.) Můžu jenom požádat o klid?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Ano, rozumím vám, je tady vskutku značný šum, tak poprosím o přenesení rozprav do předsálí. (Poslanci z lavic: Pššš! Pššš!) Děkuji za pomoc, kolegové a kolegyně. Prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Během toho třídenního projednávání v prvním čtení jsme se navíc dozvěděli další, řekl bych velmi znepokojující až otřesná fakta, a to že Fialova vláda ve skutečnosti ten svůj návrh nemá vůbec připravený, protože dovídáme se tady, že i strany vládní koalice tady vzájemně ještě jednají o tom a vzájemně tady vystřelují návrhy na úpravy toho vašeho - v uvozovkách - konsolidačního balíčku a nejste ani vy sami vzájemně dohodnuti na tom, které položky půjdou do jaké sazby DPH a tak podobně. (Hluk v sále neustává.) Takže my tady tři dny něco projednáváme, tři dny to tady obhajují ministr financí Zbyněk Stanjura a vládní poslanci... (Otáčí se k předsedající.) Můžu znovu požádat o klid?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Ano. (Poslanci z lavic: Pššš! Pššš!)

 

Poslanec Tomio Okamura: Takže my tady tři dny o něčem jednáme, předložili jste to do Poslanecké sněmovny a následně se v přímém přenosu tady všichni dovídáme, že vy to vůbec nemáte připraveno a že to není ze strany vlády vůbec finální verze. Takže je to totální chaos. A co tady vlastně vládní koalice tedy obhajuje a navrhuje, když sami vůbec nevíte, co ještě bude v jaké sazbě, a v podstatě vy tady úplně spotřebováváte veřejné peníze i na provoz Sněmovny, a přitom vůbec ten návrh není finální?

Vládní konsolidační balíček, jak už jsem říkal, je především rozsáhlým a plošným zvýšením daní. A jak jsem říkal, tak to doprovází i tady ve Sněmovně, kdy už to mělo být připraveno z vaší strany - a my s tím samozřejmě nesouhlasíme, s tím návrhem - tak to provází totální chaos. Totální chaos. Proto také se ukazuje, že byl prozřetelný ten můj návrh na zamítnutí, případně na dopracování, na přepracování, protože je to potřeba dopracovat, protože vy to sami nemáte hotové, což sami vládní poslanci uznali tady během tří dnů v přímém přenosu a proběhlo to, probíhá to i všemi médii. Totální chaos, totální v podstatě, řekl bych, zmatek.

Vládě se hroutí státní rozpočet a její neschopnost spravovat veřejné finance mají podle vládního návrhu zaplatit čeští občané a firmy. A jak jsem říkal, tak hnutí SPD je zásadně proti tomuto zvyšování daní. Jak už jsem říkal, tak ve skutečnosti se jedná o obsáhlou a plošnou daňovou reformu, která v případě přijetí bude mít negativní dopad prakticky na všechny naše občany a firmy. No, pravda, kromě těch nadnárodních korporací, v jejichž jménu vy tady jednáte a jejichž zájmy tady hájíte, které odtud vyvádí ty stamiliardy nezdaněných dividend do zahraničí.

Hnutí SPD tvrdí již od samého počátku, že státní rozpočet na letošní rok je postaven na nereálných číslech. A dnes se naše slova potvrzují. Na jednu stranu vláda Petra Fialy z ODS nabírá tisíce nových státních zaměstnanců a na druhé straně křičí, že je potřeba šetřit, a odmítá si přitom zamrazit platy. Jak víme, tak v letošním roce si sami poslanci Fialovy vládní koalice tady ve Sněmovně prohlasovali zvýšení platů politiků. SPD hlasovalo proti. A nejenom že jsme hlasovali proti jako SPD, navrhl jsem tady zamrazení platů politiků na celé volební období - a tento můj návrh jste mi tady zamítli.

Schodek letošního rozpočtu již dávno přesáhl 300 miliard korun a dále se prohlubuje. Problémem je propad na plánovaných příjmech a vysoké výdaje. Tady vidíme, a médii to probíhá a občané to čtou, je to tak, je to pravda, jak třeba ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, předseda Pirátů, má čtyři auta, čtyři auta používá, státní. Jak si objednávají tam občerstvení za miliony, luxusní catering na Ministerstvo pro místní rozvoj si Piráti objednávají z veřejných peněz, ta částka byla - teď to bylo v médiích - 20 milionů korun, a tak podobně. No to je nehoráznost! To je nehoráznost úplně v situaci - v jakékoliv situaci, ale zvláště v situaci, že chcete plošně zdražit životy všem občanům a sami chrochtáte u korýtek plnými doušky.

Občané šetří anebo jezdí nakupovat do Polska či Německa, kde je levněji, jelikož vláda neřeší ani drahé potraviny a tak dále, a proto již více než rok klesají tržby i v maloobchodě. Tím pádem vláda také vybere méně na DPH, než plánovala. Z důvodu Fialovou vládou nezvládnuté inflace vláda ani nepočítala s mimořádnou valorizací důchodů. Zásadním problémem jsou potom vládou příliš vysoko zastropované ceny energií u jejich distributorů. Očekávané příjmy zejména z dividend ČEZu a takzvané windfall tax jsou také hluboko pod očekáváním, pod vládním očekáváním, protože firmy optimalizovaly svá daňová přiznání.

Co se týče inflace, tak jsme tady byli i včera svědkem dalších lží ze strany premiéra Petra Fialy, který se tady prsí, že prý inflace ve výši 9,7 % je dobrá nebo že je to snad zásluhou Fialovy vlády. Samozřejmě renomovaní ekonomové to okamžitě vyvrátili, že to není ani dobrá inflace, že je samozřejmě nepřiměřeně vysoká, protože průměr inflace v Evropské unii je dnes 5,5 % podle odhadu Eurostatu, evropského statistického úřadu, a v České republice 9,7, to znamená jednou tak vysoká. Nevím, co je na tom na chválení. Je to opět další selhání Fialovy vlády! A tady bych rád připomněl, že nejnižší inflaci v Evropě má Švýcarsko a Lichtenštejnsko - 1,7 % - které nejsou v eurozóně. Nejsou v eurozóně! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP