(13.50 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Dále je potřeba si říci, že ten vládou předložený materiál, ten váš v uvozovkách konsolidační balíček, já tomu přezdívám okrádací balíček, tak tento materiál v žádném případě není prostě souborem opatření na konsolidaci veřejných financí a snižování hrozivého rozpočtového deficitu a státního dluhu, který jste způsobili, protože neobsahuje žádné návrhy na snižování výdajů státu. Ve své podstatě jde pouze o balík daňových zákonů, jak jsem říkal, který obsahuje v podstatě zvýšení daní všech typů - fyzickým i právnickým osobám, českým občanům i firmám. Konkrétně jde o plošné zvýšení DPH, to znamená, dotkne se to skutečně všech občanů. Dále o razantní zvýšení daně z nemovitostí, přestože ministr financí Zbyněk Stanjura tvrdil ještě nedávno, že ODS nebude zvyšovat daň z nemovitostí. Dále se jedná o zdražování vlastnického i nájemního bydlení, protože samozřejmě co se týče daně z nemovitostí, tak ještě navíc na základě vašeho návrhu prostřednictvím inflačního koeficientu má ta daň pravidelně ještě každoročně růst. Dále navrhujete zvýšení daně z příjmů právnických osob a rozšíření daňové progrese u fyzických osob, a tak dále. Navrhovaná opatření, a to bych chtěl zdůraznit, naprosto zásadně poškodí pracující rodiny s předškolními dětmi, kterým se zrušením školkovného a omezením daňové slevy na pracující manželku či manžela pečující o děti snížíte čistý roční příjem o více než 40 000 korun, což je opravdu velká částka. To je opravdu velká částka, protože to, že vaše vláda okrade pracující rodiny s malými dětmi o více než 40 000 korun ročně, to je opravdu neuvěřitelné.

Hnutí SPD tento balíček nepodpoří, jak jsem již říkal, a představíme řadu pozměňovacích návrhů. Vládní pětikoalice hasí požár ve formě současného, vládou špatně sestaveného státního rozpočtu. A musím říci, že ten katastrofální stav vývoje státního rozpočtu s tím pětikoalicí schváleným státním rozpočtem, ten je opravdu hrozivý. Co se týče toho deficitu, který jste si tady prohlasovali v té astronomické výši pro letošní rok minus 295 miliard korun, tak ten byl za první pololetí již z 97 % vyčerpán i po započítání pololetního jednorázového příjmu z EU a záloh na dani z příjmu právnických osob. A přesně se potvrzuje to, co tady hnutí SPD říká už od začátku, že letošní státní rozpočet je nereálný a je postaven na nereálný příjmech a výdajích. Navíc současná ODS - to znamená hlavní vládní strana, premiér Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura a další - obelhala voliče slibem, že nikdy žádné daně nezvýší. Takže na jedné straně Fialova vládní pětikoalice nepřiměřeně podporuje Ukrajinu a na druhé straně pětikoaliční vláda občanům naordinuje úsporný balíček. A jak jsem říkal, tak předložený návrh navíc vůbec nenavrhuje smysluplné škrty ve výdajích.

Rád bych také upozornil na to, že vy na jednu stranu mluvíte o nějakém úsporném balíčku, mluvíte o tom, že chcete řešit veřejné finance, ale zároveň si chcete vzít půjčku od Evropské unie ve výši 135 miliard korun. Takže to je jasný protimluv. To je neuvěřitelné prostě, co tady Fialova vláda předvádí! To znamená, vy naopak jdete ještě více zadlužovat Českou republiku. To znamená, vy naordinujete občanům zdražování, utažení opasků, a to všem včetně důchodců, včetně rodin s malými dětmi, včetně invalidů a tak dále, zdravotně postižených spoluobčanů, ale zároveň posíláte desítky miliard do zahraničí, no, stovky miliard z hlediska toho výhledu, a zároveň si ještě berete půjčku od EU na 30 let. Takže to je opravdu, musím říct, mimořádně závažná situace, že vy doslova ničíte Českou republiku na desítky let dopředu. Prostě po vás bude spálená zem.

A tady bych jenom upozornil na to, na co tady upozorňuju už od loňského roku, že za dobu vládnutí Fialovy vlády, pakliže vydržíte ty čtyři roky, tak ten dluh stoupne o víc než bilion korun. O astronomický bilion korun stoupne dluh České republiky! A jak víme, tak samozřejmě vy jste zaznamenali ještě další rekord, protože vládní dluh v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně stoupl o 415,3 miliardy korun na rekordních - a překonal skutečně magickou hranici 3 bilionů korun. To jsou neuvěřitelná hausnumera, s kterými tady pracuje Fialova vláda, kterými prostě vy astronomicky a strmě zadlužujete všechny občany České republiky! V podstatě to už jsou takové megačástky, z kterých se opravdu budeme vylízávat desítky let.

Míra zadlužení se zvýšila na 44,5 % HDP. Uvedl to Český statický úřad. Jenom tento ukazatel by měl podle mého názoru stačit na okamžitou demisi Fialovy vlády. A ty argumenty, které slýchávám, že Česká republika má míru zadlužení 44,5 % HDP, a slyšel jsem i tedy v minulém volebním období tenhle poměr zadlužení, s ním často operoval bývalý premiér Andrej Babiš, tak to si opravdu snad děláte legraci všichni! To znamená říkat, že jsme zadlužení ještě málo ve srovnání s jinými zeměmi, proto se můžeme zadlužovat více, to si snad děláte legraci! Takhle snad hospodaříte ve svých domácnostech? Že dlužíte málo, tak se ještě zadlužíte více, že je to v pohodě, protože soused dluží ještě víc? To snad nemyslíte vážně! Obhajovat tuhletu neuvěřitelně, řekl bych, špatnou fiskální politiku těmito argumenty, to se mi snad jenom zdá! Cílem by přece měl být vyrovnaný rozpočet a český občan a Česká republika na prvním místě - a to je program SPD.

Samozřejmě se podívejme také, co se tady děje za vaší vlády s reálnými mzdami, protože pokles reálných mezd v České republice je nejvyšší ze všech členských zemí OECD, která sdružuje v podstatě všechny, nebo drtivou většinu vyspělých zemí, nebo těch rozvinutých zemí, rozvinutějších zemí světa. Takže zcela objektivně je Fialova vláda dokonce nejhorší, nejhorší na světě se dá říct, pakliže mluvíme o těch rozvinutějších zemích. Nemluvím o Africe a tak dále, protože vy byste nás tam možná chtěli postupně dostat, ale už nás tam také dostáváte svým aktivismem a tím, že máte klapky na očích. Ale SPD se chce srovnávat s těmi nejvyspělejšími zeměmi světa. Tam chceme táhnout Českou republiku - nahoru.

A další údaj, že se svými příjmy má aktuálně problém již vyjít 55 % českých zaměstnanců, jsou to data provozovatele našich největších pracovních portálů, společnosti LMC, přičemž výrazné obtíže má 20 % z našich zaměstnanců. To znamená... Můžu poprosit ještě o klid?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Ano. Opravdu také poprosím. Vnímám tady na pravé straně sálu hlasitější hovory. Děkuji za přesunutí do předsálí a prosím, pokračujte.

 

Poslanec Tomio Okamura: Takže vy jste v první fázi sáhli letos na jaře na 3 miliony příjemců důchodů. Vy jste v první fázi okradli v průměru o 1 000 korun měsíčně, letos od června, kdy měla být ta zákonná valorizace, 3 miliony příjemců starobních, invalidních, vdovských a sirotčích důchodů. SPD hlasitě protestovalo. My jsme tady proti tomu bojovali, bránili jsme tomu, ale je nás 20 poslanců z 200. Dělali jsme, co jsme mohli. Přehlasovali jste nás. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP