(14.00 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Takže vy jste nejdřív vzali peníze 3 milionům příjemců důchodů, a podepsal to ještě prezident Petr Pavel, vás v tom podpořil, který je s vámi na jedné lodi. A teď jste sáhli na pracující lidi. Což já považuji za velký ekonomický problém, protože ti lidé, kteří jsou v produktivním věku, a z jejich odvodů jsou placené i samozřejmě důchody, protože máme průběžně financovaný důchodový systém, tak ti, kteří... vlastně na nich stojí ekonomika, tak i ty jste zařízli vaší nekompetentností. Takže už nejenom 3 miliony příjemců důchodů jste okradli o peníze a více než milion z nich podle těch oficiálních statistik různých, co máme ty statistiky, co to probíhá i mediálním mainstreamem, tak už je na nebo pod hranicí chudoby, tak teď jste sáhli i na pracující občany. A samozřejmě to ekonomicky nevěstí tím pádem vůbec nic dobrého.

Když to podtrhnu a shrnu, tak ekonomové jasně říkají, například ekonom Libor Dušek, že ten váš vládní balíček, daňový balíček, bude průměrného Čecha stát 15 000 korun ročně. Z toho 7 000 odvede státu na daních a o zbytek přijde na škrtech úlev a odpočtů. To znamená, vy teď vlastně každého občana České republiky připravíte o 15 000 korun čistého ročně, což je opravdu monstrózní částka.

My samozřejmě s tímhletím absolutně nemůžeme souhlasit. A znovu zopakuji, že hnutí SPD je zásadně proti, protože ty úspory lze dělat jinde a jinak, a už jsem to tady podrobně představil v mnoha svých vystoupeních.

A znova jenom připomenu, že jsem podal jménem SPD návrh na zamítnutí, který by se hlasoval jako první. A pakliže bude tento můj návrh odmítnut, tak navrhuji navrácení k dopracování, což určitě by měla alespoň tento návrh koalice podle mého názoru akceptovat, protože sami jste přiznali během tohoto týdne, že to dopracováno nemáte, protože se sami v koalici přehadujete o tom, jaké položky budou v jaké sazbě, a nejste sami ještě dohodnutí. Problémem je, že rukojmím té vaší nekompetentnosti a toho chaosu jsou všichni občané České republiky a české firmy. Takže to znova vzbuzuje tu nejistotu, znova jsou další problémy. A samozřejmě nejistota v ekonomice, nejistota mezi občany, to už je potom řetězový problém a nevěstí to vůbec nic dobrého. Děkuju za pozornost. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji. A další přihlášenou s přednostním právem je paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, pane premiére, páni ministři, říká se, že existují dva druhy podvodů. Věřit v něco, co není pravda, nebo nevěřit něčemu, co pravda je. Já jsem přesvědčena, že po těch několika dlouhých dnech, kdy jsme se tady podrobně věnovali daňovému balíčku, v této Sněmovně nemohl zůstat jediný poslanec, který by snad jen v koutku mysli věřil tomu, že ministr financí Zbyněk Stanjura dodržel svůj slib a většinu slíbených úspor nalezl na výdajové straně rozpočtu. Že v této Sněmovně není ani jeden poslanec, který by nevěděl, že tento daňový balíček znamená nejvyšší zvýšení daní v novodobé historii naší země. Což je od vlády, která se ještě v zimě zaklínala, že žádné daně zvedat nebude, zradou nejen na voličích, na programovém prohlášení, na Sněmovně, ale především zradou sama sebe.

Ministr financí je profláknutý šibal. Na dopravní investice si za tučný úrok půjčuje od těch, kteří se narodí v roce 2040, hlavně aby to nebylo vidět v deficitu letošního rozpočtu. Hodiny a hodiny dokáže hovořit o desítkách miliard ušetřených na dotacích, ale když se ho zeptáte, jaké dotace má konkrétně na mysli, odvede řeč jinam - na státní rozpočet. Ano, na ten státní rozpočet, který jako vůbec první ministr financí na světě plánuje v otevřených intervalech. A daňový balíček není samozřejmě ničím jiným než mistrovským dílem tohoto šibala. Šibala, který s naléhavostí devadesátkového prodavače hrnců chce Poslanecké sněmovně prodat za 150 miliard směnku, kterou zavážeme české domácnosti ke každoroční platbě desítek tisíc korun na účty Ministerstva financí u České národní banky. A to jenom proto, že nenašel dostatek času, odvahy a pokory k tomu, aby odpovídajícím způsobem vybíral především daně stávající a slíbené úspory realizoval tam, kde slíbil. Tedy na výdajové straně státního rozpočtu.

Vážené dámy, vážení pánové, zlatým pravidlem obrany proti nekalým nabídkám je nikdy neříkat "ano" ani "souhlasím". Neříkejte proto prosím ano ani souhlasím daňovému balíčku, a to minimálně dokud vláda nepřestane mlžit ohledně úspor na výdajové straně rozpočtu. Předejdete tak kocovině, až zjistíte, že tou jedinou úsporou, kterou vláda podporovaná většinou z vás našla, bylo zvýšení daní českým rodinám, živnostníkům, majitelům nemovitostí a firmám. Nikdo z vás dnes už opravdu nemůže říct, že s daňovým balíčkem a jeho škodlivostí nebyl seznámen. Věnovali jsme se tady podrobně každé z novelizací 63 zákonů a většině z 229 nevypořádaných rozporů. Neocitli jste se v časové tísni ani pod tlakem. Takže se nebudete moci jednou vymlouvat, že jste byli ministrem financí oklamáni.

V příbalovém letáku, neboli důvodové zprávě, kterou máte každý k dispozici, je stále na straně 21 černé na bílém uvedeno varování sepsané odvážnými odborníky Ministerstva financí, že tato předloha způsobí pokles hospodářského výkonu Česka, růst nezaměstnanosti, negativní sociální dopady, ztrátu kredibility - a já dodávám, i vašeho vlastního politického kapitálu. I vašeho vlastního politického kapitálu. Ale to je vaše věc. Ano, samozřejmě, letití úředníci Ministerstva financí mají totiž historickou paměť a nejlépe vědí, jaké chyby na národním hospodářství jsou vládní koalice v zaslepenosti svých ideologií schopny udělat. Dobře si pamatují, co s naší ekonomikou udělaly tupé škrty a zvyšování daní poslední vlády ODS. Varovali svůj parlament i tehdy, stejně jako varují nyní nás.

Každý z vás má v těchto dnech možnost poučit se z chyb svých předchůdců. Nebojte se postavit tomu, čemu nevěříte, i kdybyste měli pocit, že budete stát sami. Nejste sami. Stojí za vámi 89 % obyvatel České republiky, kteří si myslí, že by se úspory měly hledat na straně výdajů. Stojí za vámi dvě třetiny Čechů, které jsou přesvědčeny, že daňový balíček Zbyňka Stanjury je špatný vtip. A stojí za vámi 69 % národa, která podle aktuálního výzkumu Akademie věd nesouhlasí s prací kabinetu Petra Fialy.

Poslední přání, které nyní proto mám. Vzpomeňte si prosím na svůj poslanecký slib, který zněl: "Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí." V zájmu všeho lidu, podle nejlepšího vědomí a svědomí. A nyní se prosím ještě jednou podívejte do předkládací zprávy k daňovému balíčku. Ano, zpráva RIA na straně 21. Tam, kde je nekompromisní doznání Ministerstva financí, že projednávaný zákon pošle tuto zemi do recese a mnoho lidí do chudoby. Myslete prosím na to. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců hnutí ANO.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP