(14.10 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji. A protože už nyní nemám nikoho přihlášeného, tak tuto obecnou rozpravu končím a požádám o závěrečná slova. Závěrečné slovo pana ministra financí Zbyňka Stanjury. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Hezké odpoledne. Ptal jsem se kolegů, jestli chtějí jet domů, nebo mám všechny lži, které tady zazněly, vyvracet.

Vážený pane premiére, vážené kolegyně, vážení kolegové, milí kolegové z vlády, děkuji za tu debatu, která trvá 27 hodin. Už to číslo znamená, že byla dlouhá, tím pádem byla důkladná, někdy obecná, někdy detailní. Snažil jsem se, co mi síly stačily, odpovídat na vaše dotazy, které jste v průběhu rozpravy kladli. Kdo nemá argumenty, tak se uchyluje k osobním urážkám. Tak jen zdvořilost mi nedovolí na mikrofon říct, jak ti odvážní profesionální úředníci Ministerstva financí mluví o období, kdy na Ministerstvu financí byla ministryní Alena Schillerová. Já se k osobním urážkám uchylovat nebudu, protože nakonec, jak rád říkám, rozhodnou čísla a fakta.

V té debatě, já se vrátím úplně na začátek, když jsme začínali ve středu ve 14 hodin, jsem položil dvě otázky. První, zda potřebujeme konsolidovat veřejné finance. Odpověděl jsem, že ano, a i mnozí členové opozice odpověděli, že ano. Druhá otázka, kterou jsem položil, zda máme veřejné rozpočty v dobré kondici, a odpověděl jsem, že ne. Tady se už s opozicí neshodujeme. A jsou tady - a i ti, kteří vedou opozici, kteří tvrdí, nedělejte nic. Ti, kteří říkají, že máme konsolidovat, se s námi v tom základním shodují. A budeme se přít ještě ve druhém a ve třetím čtení o to, které nástroje, které cesty, jak rychle nebo jak pomalu k té konsolidaci přispět.

Já jsem ve svém úvodním slově řekl, že předkládaný materiál, předkládaný návrh zákona, který mění více než 60 jiných zákonů, je dobrým politickým kompromisem. A kompromis není sprosté slovo. Ano, je nás pět vládních stran. Stejně tak jako dvě opoziční strany máme své programy, máme své voliče a v rámci nalezení shody jsme každý z nás udělali nějaký kompromis. Stejně tak jsem říkal, že kdyby takový konsolidační ozdravný balíček připravovala kterákoliv z vládních stran - ale to samé platí o kterékoli z opozičních stran - sama, tak by ten balíček logicky vypadal jinak a byl by tam promítnut plně jejich politický program.

Ten balíček potřebujeme. Já myslím, že bude dobré, pokud ho dneska propustíme prvním čtením, pošleme do výborů. My jsme navrhli takové zkrácení lhůty, tak abychom mohli druhé čtení mít ve standardně naplánovaném týdnu jednání Poslanecké sněmovny, to znamená v tom týdnu, který začíná, pokud se nepletu, 4. září. Já jsem nebyl ten, který si stěžoval v průběhu těch tří dnů na to, že ještě nejsou pozměňovací návrhy, protože jsem říkal, že na pozměňovací návrhy je ještě čas. Stejně tak jsem dvakrát na mikrofon slíbil, že po druhém čtení pečlivě posoudíme všechny pozměňovací návrhy, které padnou, bez ohledu na to, kdo bude jejich autorem.

Mnohokrát jsem slyšel, jak je možné, že se to bude ještě měnit? Kdybyste nám to řekli dopředu, tak jsme to sem dali v devadesátce, vy byste nám to nevetovali a všichni by měli jistotu, o čem jednají a o čem budou po těch třech dnech hlasovat. My jsme ovšem předpokládali, že i vy budete chtít předkládat své návrhy, své protinávrhy, dále to předpokládáme, proto mi přijde normální, že každý z poslanců může využít svého ústavního práva a i v tomto případě podat nějaký pozměňovací návrh. Uvidíme, kolik jich bude, a uvidíme, na kolika se Poslanecká sněmovna svou většinou shodne.

Na závěr bych vás chtěl jménem vlády České republiky požádat, abyste tento návrh zákona propustili do druhého čtení. Děkuji. (Potlesk v pravé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji. Pan zpravodaj má zájem o závěrečné slovo? Nikoli. Takže přistoupíme k hlasování o návrzích. Já přivolám kolegyně a kolegy z předsálí. Všechny odhlásím, prosím, přihlaste se svými registračními kartami.

Konstatuji, že pan předseda Tomio Okamura navrhl zamítnutí předloženého návrhu, a pokud zamítnutí nebude přijato, tak budeme hlasovat předložení návrhu k dopracování.

 

Takže nyní budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí předloženého návrhu.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zamítnutí? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 19 bylo přihlášeno 170 poslanců a poslankyň, pro 72, proti 98. Návrh byl zamítnut.

 

Dále byl navržen návrh vrátit předložený návrh navrhovateli k dopracování. Tento návrh přednesli poslanci Tomio Okamura, paní poslankyně Pokorná Jermanová, Knechtová a také to navrhl pan poslanec Juchelka. A my nyní budeme hlasovat o návrhu vrátit k dopracování.

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 20 hlasovalo 170 poslankyň a poslanců, pro 72, proti 98. Ani tento návrh nebyl přijat.

 

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání a nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Předsedkyně Poslanecké sněmovny svým rozhodnutím navrhla přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru jako výboru garančnímu. Navrhuje někdo přikázání jinému výboru jako garančnímu? Není tomu tak. Přistoupíme tedy k hlasování.

 

Já se ptám, kdo souhlasí s tím, aby byl předložený návrh přikázán k projednání rozpočtovému výboru jako garančnímu?

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 21 bylo přihlášeno 170 hlasujících, pro 167, proti 0. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru jako garančnímu.

 

Dále předsedkyně Poslanecké sněmovny navrhla přikázat tento návrh ústavně-právnímu výboru jako výboru dalšímu, hospodářskému výboru jako výboru dalšímu a výboru pro sociální politiku jako výboru dalšímu. Má někdo návrh na přikázání dalšímu výboru či výborům k projednání? Paní poslankyně Mračková Vildumetzová, prosím. Návrh na další výbor, Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Tak já předpokládám, že se to dotýká měst a obcí, rozpočtového určení daní, daně z nemovitosti, tak by to určitě mělo být ve výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, zaevidovala jsem. Už nevnímám další přihlášku. Poprosím o klid v sále, opravdu, kolegyně, kolegové.

 

Takže nejprve budeme hlasovat o tom, kdo souhlasí s tím, aby byl předložený návrh přikázán k projednání ústavně-právnímu výboru.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 22 přihlášeno 170 hlasujících, pro 136, proti 4. Tento návrh byl přijat.***




Přihlásit/registrovat se do ISP