(23.40 hodin)
(pokračuje Jiří Mašek)

Dalším bodem, o kterém bych chtěl mluvit, název by byl Hrozba 4 000 lékařů výpovědí kvůli novele zákoníku práce od 1. 12. 2023.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Takže ještě jednou. Rozpad čtyř...

 

Poslanec Jiří Mašek: Hrozba 4 000 lékařů výpovědí (Předsedající: Ano.) z důvodu novely zákoníku práce. A ta hrozba byla datována k 1. 12. 2023, pokud se něco v uvozovkách nestane se zákoníkem práce.

Tady bych chtěl jenom říct, že zákoník práce je zase vlastně implementační záležitost a naše zdravotnictví - a teď budu sebekritický - patří to, to není ani Babišova vláda, to jsou další vlády před a já jsem produkt, samozřejmě, socialistického zdravotnictví - takže my jsme kdysi sloužili dvojnásobnou pracovní dobu, a dokonce téměř zadarmo. Později se za to začalo platit, nicméně ta doba překračovala vždycky zákoník práce. Vždycky se nad tím nějakým způsobem přivíraly oči a tvrdilo se: Dobře, péče musí být zachována pro pacienta, ale bylo to na úkor řekněme možná i zdraví, psychického zdraví, rodinné pohody lékařů a zdravotníků. Doba se mění, mladí lékaři už se chovají jinak a je potřeba tady něco změnit. Takže ten bod je proto, abychom nad tím vedli diskusi, i když tedy předesílám, že jak senátní návrh, který se nám příští týden sem vrátí, tak návrh původní, poslanecký, nenaplňuje očekávání mladých lékařů ani odborů, a prostě současná vláda se dostane pod veliký tlak a bude muset tu situaci řešit. Takže víc bych k tomu bodu neříkal.

A poslední bod, pane místopředsedo, který bych chtěl zařadit, a já jsem začínal tím, že tady byly medializovány kauzy, které byly společensky zajímavé, ale politicky neměly takový dopad, a jsem přesvědčen o tom, že ty kauzy překrývaly to opravdu důležité, a znovu se vrátím, a proto ten bod poslední, šestý, by byl Dozimetr, korupce vládních stran a úloha ministra vnitra.

Já se přiznám, že ministr vnitra je pod mým přísným dohledem od samého počátku už proto, jak na začátku naprosto nestandardně, ještě předtím, než nastoupil do své funkce, v podstatě vyměnil, což byl majstrštyk, tehdejšího policejního prezidenta, kterého i osobně znám a myslím si, že to je poctivý člověk, a pan ministr ho vyměnil jako prvního. Potom víte, jaké byly kauzy kolem financování STANu, které se uzavřely z hlediska vyšetřování smutnou událostí, a to úmrtím jednoho z aktérů, asi hlavních, pana Michalika, což mně je určitě líto, nicméně ty věci kolem financování STANu se prostě přerušily. A potom přišel Dozimetr. Dozimetr, úplné novum, které jsme tady ještě neměli, ještě kombinované tehdy s nějakými drogami, a hlavně, hlavně tam je to o evidentním prorůstání zločinu do politických stran. Připomeňme si pana Redla, ale připomeňme si ho ve více souvislostech. Tehdy pan Redl tady s nějakými společníky tunelovali Prahu, to řekněme je taková regionální záležitost, byť Praha není běžný region, ale je to řekněme místní záležitost. Ale připomeňme si další věci, například pokus nominovat pana Mlejnka na hlavního špiona v České republice, na ředitele Úzsiny. Pan Redl tehdy znal pana Mlejnka a můžeme říct, anebo se můžeme s velkou pravděpodobností domnívat, že to byl potom nominant pana ministra a pan ministr o tom věděl. Pan ministr tehdy obelhal vládu, řekl, že pan Mlejnek je naprosto bezproblémová osoba. Teprve potom, co to rozkryli novináři, se všechno změnilo.

A těchhle kauz je tady celá řada. Nebudu připomínat vyvěšování koláže s Putinem, naprosto nevhodné, na budově Ministerstva vnitra, anebo taková ta scénka pana ministra vnitra s kalendářem, kterou bych parafrázoval: Už je čas, Andreji, u soudu uvidíš. Prostě těch věcí nedůstojných ministra vnitra je tam celá řada, ale já bych přešel k tomu hlavnímu, a to je Dozimetr.

A jestliže na nás teď vyplula kauza "500 pro Gazďu", jsou to další úniky ze spisů z NCOZ. Já sám se divím, kde se ty úniky k těm novinářům berou, ale někdy mám ten pocit, že vyšetřovatelé už nevědí, jak dál, a že to prostě někde pustí, protože jinak není možné, aby to unikalo.

Takže ten bod, který jsem nazval Dozimetr, korupce vládních stran a úloha ministra vnitra - ta úloha ministra vnitra by měla skončit z hlediska pana Rakušana, ten nemá morální právo tam být a už jenom stín podezření ho diskvalifikuje. A tady to už není o stínu podezření, ale tady orgány činné v trestním řízení vyšetřují jednu z vládních stran a celé to seshora dozoruje pan ministr vnitra. Takže pokud on tam zůstane, tak se skýtá otázka: Má tato vláda ještě legitimitu k vládnutí? Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, a protože vy jste tady měl celou řadu bodů a měl jste poměrně dlouhé názvy... (Potlesk v sále, předsedající se odmlčí.), tak já si ještě, pane poslanče, jenom ověřím ten jeden, tam byl opravdu extrémně dlouhý, jestli tam nemám chybu. (Poslanec Mašek: Ano.) Nákladný nákup univerzálních letadel (Poslanec Mašek: Ano.) schopných se účastnit i akcí na podporu a řízení (Poslanec Mašek i předsedající současně.) pozemních sil nad územím nepřítele. (Poslanec Mašek: Ano.) Děkuji. To jsem si tady vyhledal, ne že bych tady chtěl poučovat, ale nejdelší název písničky od Pink Floyd je Několik druhů malých chlupatých zvířátek, co se shromáždila v jeskyni, aby si užívala s Pikty - to mi připomněl ten váš název.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji, pane místopředsedo, byl jsem o trochu kratší.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ale jenom prosím ještě mně řekněte, kdy všechny ty body zařadit.

 

Poslanec Jiří Mašek: V pořadí po zařazených bodech.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Takže všechny ty body tak, jak jdou, po zařazených bodech. (Poslanec Mašek přikyvuje). Děkuji.

A já bych poprosil pana poslance Tomáše Kohoutka.

 

Poslanec Tomáš Kohoutek: Dobrý večer. Vážený pane místopředsedo, vážení páni ministři, kolegyně, kolegové, já na rozdíl od kolegy Maška budu mít jeden stručný, velice nekonfliktní, troufám si tvrdit, že velice konsenzuální bod, a to bych vás rád požádal o zařazení sněmovního tisku 88, což je vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi vládou České republiky a vládou Spolkové republiky Německo o údržbě a rozvoji mezinárodní vnitrozemské Labské vodní cesty, podepsaná v Praze a Berlíně dne 20. července 2021.

Touto cestou bych velice rád poděkoval za přítomnost panu ministru zahraničí, protože věřím, že svou přítomností samozřejmě bude také garantem toho, že tento tisk bude zařazen, protože určitě se mu také nemůže líbit to, že mezinárodní dohoda s naším největším ekonomickým a obchodním partnerem, tedy se Spolkovou republikou Německo, je v Poslanecké sněmovně více jak dva roky zaparkována bez jakéhokoliv úspěchu.

O co v této dohodě jde? V současné době na Labské vodní cestě neexistuje z hlediska mezinárodního práva žádný závazný dokument, jenž by řešil otázky mezinárodního statusu této vodní cesty, která je přitom zařazena do transevropské dopravní sítě TEN-T. Přitom na všech ostatních evropských vodních cestách mezinárodního významu existují mezi příslušnými státy mezinárodní smlouvy, zejména nebo například na řece Dunaj, Rýn, Sáva či Mosela. Tato dohoda má za cíl upravit otázky stanovení cílových parametrů Labské vodní cesty v České republice a Spolkové republice Německo, kdy tyto otázky konkrétně řeší články III a IV návrhu této dohody. Na české straně mají být zajištěny na úseku Labe od Ústí nad Labem až ke státním hranicím mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německo parametry plavební dráhy, vyplývající z aktuálně platných koncepčních dokumentů v oblasti vnitrozemské plavby. Přijetím této dohody bude zajištěno ucelení pokrytí otázek souvisejících s mezinárodním statusem Labské vodní cesty, přičemž bude rovněž zajištěn souhlas s požadavky nařízení Evropské komise o hlavní síti evropských dopravních cest TEN-T. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP