(Jednání zahájeno v 9 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji druhý jednací den 74. schůze Poslanecké sněmovny. Všechny vás zdravím a vítám a rovnou také odhlašuji, abyste se mohli přihlásit svými identifikačními kartami, případně mi, prosím, oznámit, kdo žádá o vydání náhradní karty.

O omluvení své neúčasti na jednání požádali tito poslanci a poslankyně: Pekarová Adamová Markéta od 11 hodin z důvodu zahraniční cesty, Bartošek Jan do 12 hodin z pracovních důvodů, Bašta Jaroslav z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Beitl Petr z celého jednacího dne z rodinných důvodů, Bureš Jan od 11 hodin ze zdravotních důvodů, Exner Martin od 15.30 z pracovních důvodů, Flek Josef do 12 hodin ze zdravotních důvodů, Foldyna Jaroslav z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Havel Matěj Ondřej z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Heller Šimon z celého jednacího dne z osobních důvodů, Horák Jiří z celého jednacího dne z rodinných důvodů, Klíma Pavel z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Kohajda Michael z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Kolovratník Martin z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Král Václav z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Králíček Robert z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Kučera Michal od 12 hodin z pracovních důvodů, Mádlová Ivana od 15 hodin ze zdravotních důvodů, Olšáková Eliška do 12.30 z pracovních důvodů, Oulehlová Renata od 11.30 z pracovních důvodů, Pastuchová Jana do 10.30 z pracovních důvodů, Potůčková Lucie od 21 hodin bez udání důvodu, Skopeček Jan z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Urbanová Barbora od 9 do 12 hodin z pracovních důvodů, Vomáčka Vít z celého jednacího dne z osobních důvodů, Vondráček Radek do 12 hodin ze zdravotních důvodů, Vrána Petr do 13.30 z pracovních důvodů, Wenzl Milan z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů a Zuna Michal od 16 do 18 hodin ze zdravotních důvodů.

S náhradní kartou číslo 31 bude hlasovat pan poslanec Mašek.

Z členů vlády se omlouvají: Bartoš Ivan z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Baxa Martin do 10 hodin a od 16.45 do 19.30 z pracovních důvodů, Bek Mikuláš z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Hladík Petr z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Kupka Martin do 14 hodin z pracovních důvodů, Lipavský Jan z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Šalomoun Michal od 21 hodin z osobních důvodů a do 18 hodin z pracovních důvodů; Výborný Marek do 10.30 a následně od 12 do 17 hodin z pracovních důvodů.

Nyní budeme pokračovat v projednávání návrhu pořadu 74. schůze, a to dle pořadí přihlášených poslankyň a poslanců z úterý 5. září 2023. Jako první je přihlášena s přednostním právem paní místopředsedkyně Dostálová, následuje pan místopředseda Havlíček, následuje pan poslanec Růžička a celá řada dalších. Já vás, kolegyně a kolegové, požádám o ztišení, abychom mohli vyslechnout návrhy našich kolegyň a kolegů na změnu pořadu. Pokud máte cokoliv k řešení, prosím, abyste se přesunuli do předsálí. Paní místopředsedkyně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já vám moc děkuji za slovo, paní předsedkyně. Milí kolegové, kolegyně, já bych ráda dnes zařadila na program jednání dva body. Asi již tradičně víte, že začínáme nový měsíc a že přicházím s čerpáním evropských fondů. O to více bych se dneska ráda zaměřila na to, abych mluvila pomalu a srozumitelně, protože někteří naši poslanečtí kolegové v tom mají trošičku hokej, a potom na sítích to vypadá tak, jak to vypadá. Tak prosím, všechny informace, které mám k dispozici, si můžete dohledat i vy na webových stránkách www.dotaceeu.cz. Tam najdete pravidelné čerpání jak programového období 2021 až 2027, tak i toho období, které se dočerpává, to znamená období 2014 až 2020, které nám končí na konci letošního roku.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: (Vstupuje do řeči.) Omlouvám se, že vás přerušuji, ale myslím si, že pořád ještě je tady hladina hluku příliš vysoká, a prosím tedy kolegy, aby se ztišili. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Nevýhoda prvního řečníka. Zkusím přidat na hlase, nicméně si myslím, že mě kolegové, které to opravdu zajímá, poslouchají.

Víte, pro mě je úplně zarážející, že my tady řešíme v Poslanecké sněmovně v podstatě každou korunu jako správní hospodáři s kontrolou nad hospodařením vlády, ale to, že nám tady unikají miliardy z evropských fondů, v podstatě kromě mě asi nikoho v Poslanecké sněmovně moc nezajímá. Mě to velmi mrzí, protože já se strašně těším na tu dobu, kdy začnu chválit - začnu chválit, že jsme se konečně posunuli, protože já si nic jiného nepřeju. Já si prostě jenom přeju, abychom dočerpali evropské fondy do poslední koruny, ale situace je bohužel úplně opačná.

Já mám tady vždycky srovnání těch měsíců zpětně a vysvětlovala jsem vám minule, že sama vláda připravila dokument, který se jmenuje Analýza čerpání evropských fondů. Můžete si ho kdokoliv najít samozřejmě na... projednání vlády, je to Zpráva o rizicích a opatřeních. Nebudu to číst, nebojte, nic takového tady nechystám, ale z tohoto materiálu jednoznačně vyplynulo, že mají s dočerpáním tady těch kohezních programů problémy zejména dva operační programy, operační program Životní prostředí a Integrovaný a regionální operační program v gesci Ministerstva pro místní rozvoj.

Vláda sama identifikovala 265 rizikových projektů za zhruba 2,8 miliardy a avizuje a predikuje v tomto materiálu, že se nedočerpá zhruba 5 miliard korun. Zároveň v tomto materiálu stanovila úkol pro jednotlivé rezorty, že musejí mít ve vyúčtovaných žádostech o platbu, to znamená v souhrnných žádostech, co dělá ten řídící orgán, k 30. 6. 2023 92 % celkové alokace. A jaká je skutečnost u těchto programů? A o to více mě prostě štve, že s tím nikdo nic nedělá, protože Životní prostředí má k 31. 7. 2023, to znamená ke konci července, vyúčtováno pouze 85,4 %, a IROP je na tom absolutně nejhůř - 81 %. Pokud si najdete ty stránky, tak si tam můžete dohledat detailní čerpání jednotlivých operačních programů, kde se dočtete, že to znamená, že aby se dočerpalo programové období 2014 až 2020, jenom IROP musí dočerpat 28 miliard. 28 miliard děleno počtem měsíců znamená, že to je 7 miliard měsíčně. Prostě musí protočit 7 miliard měsíčně, a to je opravdu obrovská částka, když si vezmete, jakou na to mají personální kapacitu a tak dále.

Na těch stejných stránkách, když si to najdete, máte takovýto hezký přehledný graf, to znamená, že uvidíte, kolik je celková alokace, kolik je ve vyúčtování vůči Evropské komisi, kolik je proplaceno příjemcům. Tam se dočtete, že máme k dispozici zhruba 650 miliard korun, ale odesláno Evropské komisi k certifikaci, to znamená, aby nám Evropská komise ty peníze vrátila a my jsme si to mohli dát do státního rozpočtu, je pouze 574 miliard. To znamená, že chybí docertifikovat 75 miliard korun. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP