(17.50 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

A třetí fundamentální věc, kterou mám, je ta, že diskutovat dneska i o tom, s čím nesouhlasíte - a vy to obhajujete - to je zvyšování daní, je do značné míry velmi komplikované, protože celý ten balíček, ať už ho nazýváme daňový, nebo konsolidační, dává svůj smysl tehdy, pokud dáme společně dohromady to, kde vyberete více daní, a současně to - to je to, co tady dnes obhajujete - a současně to, co kde ušetříte. A tam já mám velký problém, protože jste doposud nepředstavili detail těch úspor. Ano, vy jste vystřelili nějaká čísla. Pokud si dobře vzpomínám, tuším, že to bylo 54 miliard korun v rámci takzvaného dotačního byznysu. A teď ani nechci být natolik jízlivý, že bych zpochybňoval tu blbost s dotačním byznysem. Dotační byznys se týká podniků, těch se to týká v rámci dotací z Evropské unie, víte velmi dobře, že z národních prostředků pro ty podniky toho moc není. Ale rozumím tomu, že jste to zřejmě chtěli překlopit do úspory na rezortech, takže ušetříte na průmyslu, na dopravě, na místním rozvoji, na školství a tak dále. Vy jste určité obrysy dali na stůl, 20 miliard průmysl, tuším, že 6 miliard doprava - nemám to tady, říkám to z hlavy - ale to teď není to nejpodstatnější. Podstatné je to, že ďábel je skrytý v detailu, a já nemůžu přijmout váš argument, pane ministře, že to chystáte a že to zveřejníte v rámci jednání vlády v rámci projednávání rozpočtu. To nepochybně uděláte, ale pak ztrácí smysl celá tahle diskuse, protože jestliže se bavíme o tom, že ta konsolidace bude na úrovni - vy tvrdíte - 90, případně 140 miliard korun, tak úspora na výdajové stránce je tam zcela zásadní a ten detail prostě je tam zcela fundamentální.

To znamená, hrajeme hru s velkým množstvím neznámých, ale nám se nesmírně komplikovaně hodnotí to, jaký to vlastně bude mít finální efekt, tím spíše, že vidíme, že na stránce výdajové to nebudete mít vůbec jednoduché - a já vám to ani nezávidím, pane ministře - protože já vidím, že vy s něčím přijdete, všichni ministři se postaví proti, doprava říká, že to je špatně, školství říká, že to je špatně, rozvoj říká, že to je špatně. To je úděl ministra financí. Nevím, jak to přesně komunikujete, ale je zjevné, že celá řada z nich si to bude snažit nahradit nějakým způsobem. A protože třeba doprava je mi blízká - vy jste ji taky dělal, tak velmi dobře víte, že panu ministru Kupkovi nezbude nic jiného, než že si bude muset opět půjčit u Evropské investiční banky, a můžeme se bavit, jestli to bude 30 miliard, nebo 26 miliard, já nevím, ale to asi není ta kýžená úspora, kterou jste chtěl představit. Takže já jenom říkám, že diskuse o zvyšování daní mně nedává úplně smysl, pokud tam nevidím konec anebo ten celkový výsledek. Takže nesouhlasíme - a toho se týká ten můj pozměňovací návrh - se zvyšováním daní z příjmu právnických osob z 19 na 21 %.

Za další, zvyšování odvodů osob samostatně výdělečně činných. Jedná se o ten sociální odvod, minimální, který dopadne přibližně částkou 20 000 na podnikatele. Tady mě překvapuje i ta rétorika, kterou u toho používáte. Netvrdím teď, zrovna vy, pane ministře, možná to je někdo jiný z vlády, myslím, že pan ministr práce a sociálních věcí, který mluví úplně přesně jako lidé ze sociální demokracie: když to zavedeme, tak jim vytvoříme lepší režim v důchodu a musíme se o ně postarat, protože když to neuděláme, ti živnostníci na tom budou hůře. Já myslím, že jste před pár - možná měsíci, ale určitě lety - mluvili úplně jinak, mně to nebylo cizí a myslím si, že to bylo správné: Nechme je prosím žít, ty podnikatele, nechme žít osoby samostatně výdělečně činné, a jestli si budou platit méně, potom je to jejich problém, že budou mít méně na důchod. Ale to je otázka ideologie, je zcela zjevné, že vy jste už přeskočili na ideologii svých koaličních partnerů.

Co se týká daně z nemovitosti, neřeknu nic nového, než že jste tvrdil, pane ministře, něco ale úplně, úplně jiného ještě v roce 2021. "Nechápu, proč by měl stát trestat někoho za to, že si pořídil bydlení," to jsou vaše slova, pane ministře. "Kromě toho se vyšší zdanění promítne do ceny nájmů a jediný, kdo na to doplatí, jsou právě nájemníci. To není správná cesta." Máte pravdu, to není správná cesta. A máte i pravdu, že my jsme to zvažovali, ale nakonec jsme to nezavedli. A zvažovali jsme to v době neméně kritické, dokonce si doufám tvrdit, v době horší, v době pandemické, kdy jsme vůbec netušili, co bude, a kdy jsme bojovali stejně jako teď vy. Já nevím, co zásadního se změnilo v tom uvažování, protože to je úplně změna ideologie, úplně něco jiného. Můžete říct - a to bych možná bral - ta situace se úplně diametrálně změnila, ale nemůžete říct, že byla jiná, než byla v roce 2021. Tehdy jste byl zásadním způsobem proti tomu, dneska to obhajujete. Takže to je k dani z nemovitosti.

Co se týká nemocenské, k tomu zde ještě padne mnoho poznámek mých kolegů, a já vzhledem k tomu, že jsem mluvil dopoledne déle, už to nebudu prodlužovat, přihlásím se potom k těm pozměňovacím návrhům, které v zásadě se všechny týkají pouze toho, že chceme zamezit tomu, aby se takovýmto způsobem zvyšovaly daně. Jsme přesvědčeni, že to ve finále bude kontraproduktivní a že to nepřinese z dlouhodobého pohledu kýžený efekt. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Dále tady mám s přednostním právem pana předsedu Okamuru, Tomia Okamuru, kterého ale v sále... ano, vidím, omlouvám se, a dávám panu předsedovi prostor. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, dnes máme na schůzi Sněmovny druhé čtení takzvaného vládního konsolidačního balíčku, který je ve skutečnosti nejrozsáhlejším zvýšením daní v historii samostatné České republiky. Když premiér Fiala minulou středu představoval po jednání vlády další, údajně poslední verzi tohoto okrádacího balíčku, který zvýší inflaci, drahotu a zhorší životní úroveň občanů, zhorší konkurenceschopnost českých firem i zahraničních firem, které u nás působí, zahájil jako obvykle svůj projev lží a překroucením skutečnosti. Na úvod premiér Fiala řekl, cituji: "Jsme reprezentanti demokratických stran, a to, co předkládáme, má naši jednoznačnou podporu." Konec citátu.

Sami víte, že neplatí ani jedno. Vynechám protimluv, že jste demokraté. Ten, kdo odmítá, aby v této zemi vládli občané, ten, kdo odmítá, aby občané měli skutečnou, reálnou kontrolu nad politiky a svou zemí, ten, kdo odmítá naplnit ústavu, která předpokládá, že občané mohou rozhodovat přímo v referendu, není demokrat. Vaše snahy potlačovat svobodu slova, dělit občany na ty správné a bezprávné dezoláty, vaše mnohé protiústavní kroky, jako bylo svévolné rušení valorizace penzí, vás usvědčují z autoritářství a totalitních choutek. Za hnutí SPD říkám jasně, že uděláme vše pro to, aby vládní daňový balíček, rekordně zvyšující občanům daně, nebyl schválen. Obává se ho 81 % občanů.

Vláda Petra Fialy navrhuje například zvýšit všechny typy existujících daní a povinných pojistných odvodů, mimo jiné daň z nemovitosti, spotřební daň, daň z příjmu právnických osob, daň z příjmu fyzických osob, daň z přidané hodnoty u mnoha druhů zboží a služeb, nemocenské pojištění, sociální pojištění živnostníků a některé další daně a odvody. Jde tedy čistě o snahu snižovat astronomický deficit státního rozpočtu zvyšováním daní, přestože vláda může šetřit jinde a jinak. Tohoto vládního daňového balíku, jak jsem již uvedl, se oprávněně obává 81 % českých občanů, jak vyplývá z aktuálního průzkumu společnosti Generali Investments. A jak jsem již řekl, hnutí SPD udělá vše pro to, aby tento balíček nebyl v představené podobě schválen.

Naši poslanci k němu podali více než šedesát pozměňovacích návrhů, jejichž cílem je ochránit příjmy a životní úroveň českých domácností a firem. Navrhujeme například zachovat daň z nemovitosti v současné výši, nerušit školkovné a daňové slevy na manžela, manželku a na pracujícího studenta, nezvyšovat sociální odvody živnostníkům, nesnižovat příjmy obcí a krajů, zachovat daňové osvobození státní podpory stavebního spoření i zaměstnaneckých benefitů a řadu dalších věcí na podporu slušných a pracujících občanů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP