(18.00 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Vládní balík lživě označený za konsolidační je jen pelmel parametrických změn nejrůznějších zákonů a nemá jako celek zřejmě podporu nikoho. Dokonce i nechvalně známí lidé jako exministr financí z TOP 09 Miroslav Kalousek v této souvislosti po jednání vlády v televizi Prima řekl o vaší vládě, cituji: "To, co zažíváme, je zoufalství v přímém přenosu." Přitom sám pan Kalousek je členem vládní TOP 09. To, že se různí politici z různých stran neshodnou na detailech u desítek změn, je pochopitelné, jenže problém není v detailech. Je v tom, že vláda zapomněla na obecné a hlavní principy. Deklarovaný cíl opatření je ozdravit státní rozpočet, tedy snížit výdaje a zvýšit příjmy. To je cíl, na kterém se skutečně shodneme všichni. Jenže - máme tu velké jenže.

Vláda se snaží zvýšit svoje příjmy tím, že prostě, kde to jde a kde nepodléhá nějaké lobby, tam zvyšuje daně. Tím zcela natvrdo zvyšuje výdaje občanům i firmám. Tím samozřejmě snižuje koupěschopnost občanů a zvyšuje náklady firmám. Zvýšené náklady znamenají opět vyšší ceny, vyšší drahotu i inflaci. Nechápu, co na tom Petr Fiala a jeho ministři nechápou. Oni si zřejmě bláhově a zcela nekompetentně myslí, že vymysleli perpetuum mobile - nekonečný zdroj peněz, kdy si myslí, že zvýší lidem a firmám ceny, stát víc vydělá a pak ten stát třeba může víc přerozdělit.

Vládou navržený státní rozpočet na rok 2024 pokračuje v extrémním zadlužování naší země. Fialova vláda je totiž naprosto nekompetentní. Ministerstvo financí vedené Zbyňkem Stanjurou z ODS předložilo vládě návrh rozpočtu na příští rok, a to se schodkem ve výši 252 miliard korun. Astronomická částka, nevídaná částka. Navrhovaný deficit je o 42 miliard vyšší, než jaký slibovala Fialova vláda v květnu při představování takzvaného ozdravného balíčku. To říkali, že to bude minus 210 miliard. Vláda musí konečnou podobu rozpočtového deficitu schválit do konce září. Na rok 2025 pak Ministerstvo financí plánuje rozpočtový deficit v objemu 235 miliard korun. To by při dodržení letošního plánovaného deficitu znamenalo, že za čtyři roky svého působení zvýší Fialova vláda státní dluh celkem o neuvěřitelných 1,2 bilionu korun. To jsou úplně astronomická hausnumera, přičemž celkový státní dluh v polovině letošního roku překročil již hranici, tu magickou hranici 3 bilionů korun.

Hlavním problémem deficitního státního rozpočtu je vysoká inflace, dlouhodobý pokles reálných mezd, ale zejména tempo zadlužování. Žádná vláda v historii nezadlužila zemi za svůj mandát tolik, jako ji zadlužuje ta současná. Fialova vláda nemá žádnou ekonomickou koncepci. Její působení je charakteristické nahodilými a škodlivými opatřeními, která jdou navíc mnohdy proti sobě.

Hnutí SPD má v oblasti fiskální a rozpočtové politiky jasno: je třeba výrazně snížit výdaje státu, zejména veškeré zbytné výdaje typu plateb a odvodů do zahraničí, vojenské pomoci Ukrajině, financování politických neziskových organizací či dotací privátním podnikatelským subjektům. Dále je třeba omezit objem předražených armádních nákupů v zahraničí. Na straně příjmů požadujeme zdanit dividendy vyváděné nadnárodními korporacemi z České republiky do zahraničí. To jsou konkrétní návrhy snižující deficit v řádu 200 až 300 miliard korun.

Politici na celém světě vedou spor o to, zda je pro ekonomiku lepší trh neregulovat, maximálně privatizovat a udržet co nejnižší daně, nebo trh regulovat, případně znárodňovat a vysoké daně přerozdělovat. Současná vláda bohužel pokračuje v naprosto šílené praxi předchozích vlád ODS a jejich souputníků a z obou cest si vyberou vždy a spolehlivě to nejhorší, tedy vyšší daně, co je výnosné, se prodá nebo přenechá zahraničním firmám a vysoké daně se přerozdělí, ovšem ne sociálně potřebným, ale ideologicky potřebným. Vláda podvazuje ekonomiku tím, že snižuje koupěschopnost občanů a restrikcemi a vysokými náklady likviduje firmy. Výsledek je samozřejmě identický s výsledky vlády bývalého premiéra Nečase z ODS a jeho ministra financí pana Kalouska z TOP 09, kteří českou ekonomiku uvrhli na evropské dno.

Vláda Petra Fialy principiálně obdobnými prostředky srazila ke dnu českou ekonomiku a české občany. Bez debaty - jsme na tom nejhůře v Evropské unii. Výmluvy na to, že třeba Maďarsko má vyšší inflaci, neplatí. Ano, v zemích, kde je vyšší inflace, jsou také vyšší růsty mezd a důchodů, takže inflace nemá tak tragický dopad na ekonomiku a firmy a občany jako u nás.

Vláda v minulých letech a měsících fakticky okrádala firmy a občany, v prvé řadě udržováním vysokých cen energií. Vyneslo jí to 50 miliard od ČEZu, jenže vcelku ekonomika a občané přišli řádově o stovky miliard, a to se zákonitě musí projevit na jejich kondici - tím spíše, když stav naší ekonomiky dost krutě zdevastovaly covidové restrikce minulé Babišovy vlády.

Balíček vládních změn, který je opravdu směska nesourodých, nesystémových návrhů, jak zničit českou ekonomiku, živnostníky i firmy jako celek, naprosto odmítáme. Budeme ale konstruktivní. Poslanci SPD zpracovali a podali více než šedesát pozměňovacích návrhů, které by zmírnily ty nejškodlivější body vládního devastačního plánu. Naši poslanci tyto návrhy podrobně představí a zdůvodní. Naše návrhy mají v principu jediný cíl - nepodkopat kupní sílu občanů, neuvrhnout Českou republiku do recese a ekonomické krize.

Já tady zmíním některé z nich, abych na konkrétních případech upozornil na ekonomické diletantství Fialovy vládní pětikoalice. Navrhujeme například zmenšit likvidační tlaky na živnostníky a vypustit zvyšování odvodů živnostníků na sociální pojištění, zrušit rušení slev na daních, zrušit zvyšování daní u firem, zrušit rušení mnoha daňových osvobození, tedy všeho, co firmám prodraží jejich zaměstnance i jejich práci. Desetitisíce živnostníků dnes bojuje o přežití, přičemž minimálně tisíce z nich už vláda zlikvidovala. Jakékoliv další zvyšování jejich nákladů znamená zvýšení hranice nutné pro jejich přežití. Vládě nepochybně uniká, že ti živnostníci, které zlikviduje, zčásti spadnou do sociální sítě a nemalá část své podnikání prostě přesune do šedé zóny. Je jasné, že mnoho lidí, kteří nezvládnou už tak vysoké odvody, daně a byrokracii se všemi náklady, se rozhodnou prostě neplatit nic. Mnozí začnou zaměstnávat načerno a pochopitelně mnozí budou brát jak dávky v nezaměstnanosti, tak pracovat načerno. Z těch, kteří platili alespoň něco, se stanou ti, kteří nejen nic neplatí, ale ještě budou od státu brát, a jejich chyba to nebude. Lidé musí platit nejen státu, ale také bydlení, energie, vodu, jídlo, oblečení, rodinu, půjčky a desítky dalších věcí, které jim Fialova vláda, ať už hloupostí, nebo úmyslně zdražuje.

Netuším, kdo tyhle vládní idiocie vymýšlí, ale představuji si, že někdo si na vládě zřejmě šňupne nějakého bílého prášku, zasní se a řekne si: Tak jsme živnostníkům zdražili elektřinu, plyn, vodu, bankovní úvěry. Co by jim tak asi ještě bodlo? Řeknete si: Jasně, seberete jim peníze na sociálních odvodech. To je přece pobídka. Tak vyšlete fialový signál, ať se snaží ještě víc. A ono to skutečně bodne, ale do zad. Takhle nějak uvažuje Fialova vládní pětikoalice. To je odporná politika Fialovy vlády vůči slušným a pracujícím lidem! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP