(18.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Minimálně dvě vládní strany původně před volbami stavěly na podpoře živnostníků, které jste ale nakonec obelhali. Teď nemám ovšem na mysli kriminální podnikatele, pro které politici vládních stran podle policejních šetření prokazatelně připravovali korupční projekty a tunelování veřejných peněz, ani podnikatele, kteří politikům a lobbistům vládních stran dodávají onen bílý prášek, který, jak ukazují policejní dokumenty, do sebe neváhají sypat všemi otvory v těle. Mám na mysli běžné slušné podnikatele. Dnes mi připadá, že jste se infikovali v Bruselu a řekli jste si: Když se střílí do nohou Brusel, když ekonomicky likviduje vlastní členské země, proč tu sebevraždu Evropy neposílit ještě na národní úrovni? A chcete zkusit Brusel trumfnout tím, že zlikvidujete i vlastní voliče.

Vyprošuji si v této souvislosti už dopředu lhaní typu výroků pana premiéra Fialy, že vláda stojí za poklesem inflace. Každý ekonom v této zemi, každý podnikatel a každý člověk se zdravým rozumem se shodne na tom, že vláda po celou dobu svého trvání inflaci svým konáním i nekonáním jen podporovala, a dnes projednávaný vládní daňový balíček je samozřejmě také vysoce proinflační. A nejde jen o balíček. Ten je přece součástí dalších vládních opatření, která likvidují kupní sílu nebo zdražují život, ať už to je protiústavní snižování reálných příjmů důchodcům, tak i aktuální neférové zvýšení spotřební daně z nafty. To vše výše popsané je ekonomický nonsens. Zdražování všeho zabrzdí ekonomický růst naší země naprosto zbytečně v momentě, kdy vláda by měla dělat naprostý opak. Na Českou republiku se řítí recese. Náš největší obchodní partner Německo v ní už několik měsíců je. To znamená, že je otázkou měsíců, kdy se německá krize přesune k nám. Spotřebitelské ceny v Německu během července meziročně stouply o 6,2 %, což je asi o 0,9 % nad průměrem eurozóny. Zdražování podle německých ekonomů snižuje kupní cenu (sílu?) německého obyvatelstva a přispívá k navození celkové negativní nálady v tamějších domácnostech. Ekonom Thomas Obst pro CNN například uvedl, cituji, že "nižší soukromé i veřejné výdaje patří k hlavním příčinám negativní hospodářské situace v Německu". Konec citátu. A jak na tuto přímou a jasně viditelnou hrozbu reaguje Fialova vláda? Zdražením na všech úrovních pro firmy a občany. Kupní síla našich občanů klesla nejvíc v Evropské unii, a jsou to čísla Evropského statistického úřadu Eurostat. A vládě je to málo. Připravila balíček, který kupní sílu ještě sníží. Takové jednání nemá jiné logické vysvětlení než drogy, psychiatrickou diagnózu nebo totální nekompetentnost. Pro kteroukoliv z těchto variant je pouze jedno rychlé a férové řešení - okamžitý odchod takové vládní koalice, předčasné volby a demokratická změna. Jak jsem zmínil, opakuje se nám tu situace z času světové krize, kdy pánové Nečas a Kalousek zaškrtili ekonomiku a zpozdili o léta náš restart. Chyby odborníci pojmenovali. Důkazy o tom, jak je špatně škrtit ekonomiku v čase krize, máme jasně popsané a zdokumentované. A vy, ministři a poslanci z vládní koalice, přijdete opět s tím, že požár je třeba hasit benzinem, přestože vaši straničtí kolegové už jednou republiku tímto stylem spálili.

Hnutí SPD je mimo jiné i proti zdanění výsluh a příspěvků u vojáků a bezpečnostních sborů, a náš návrh proto ruší záměr vlády obrat policisty, vojáky a hasiče o jejich peníze. Takové návrhy jsou opět podle našeho názoru za hranicí ústavnosti, protože vojáci, policisté či hasiči nastoupili do služby za nějakých smluvených podmínek a vy jim je najednou ex post měníte, samozřejmě tak, že je hodláte okrást o to, co jim ze zákona prostě patří a s čím počítali při nástupu do služby. Pochopitelně nejsou sami. Váš návrh počítá i s tím, že oberete například kraje o část jejich podílu na výběru daní. Občané by měli zpozornět, protože to nejsou imaginární peníze pro nějaké anonymní krajské úředníky. Jsou to peníze, ze kterých kraje platí krajské nemocnice, školy, peníze, ze kterých opravují silnice, a také sociální služby. Pokud kraje o ty peníze přijdou, tak to poznáme každý na zhoršené kvalitě služeb kolem sebe.

Stručně řečeno, Fialova vládní pětikoalice ODS, STAN, Pirátů, KDU-ČSL a TOP 09 chce okrást úplně všechny občany a firmy v České republice - s jednou výjimkou: vládní politici nechtějí okrást sami sebe. Proto si Fialova vládní pětikoalice letos sama sobě odhlasovala zvýšení platů politiků. Poslanci SPD samozřejmě hlasovali proti. Právě dnes před chvílí hnutí SPD navrhlo na program schůze zařadit zamrazení platů politiků na celé volební období a hlasy poslanců Fialovy vládní pětikoalice byl tento můj návrh odmítnut - dnes odpoledne, před chvílí. To znamená, znovu jsme vám za SPD nastavili zrcadlo. Odmítli jste i dnes, stejně jako letos v únoru, můj návrh na zmrazení platů politiků na celé volební období, a zároveň tady Fialova vládní pětikoalice navrhuje okradení všech občanů a firem v České republice tím, že jim zvýšíte daně, přestože, jak už jsem konkrétně uvedl, není to vůbec potřeba pro konsolidaci veřejných rozpočtů. A navíc jste už dvakrát letos okradli všechny důchodce v České republice - jak starobní, invalidní, tak sirotčí, tak vdovské, a teď jste ještě oznámili - ministr práce a sociální věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL - že je okradete v lednu potřetí. Takže sami sobě jste si zvýšili platy, zamítli jste můj návrh na zamrazení (platů) politiků už podruhé letos a zároveň zvyšujete daně všem občanům a firmám. To je opravdu neuvěřitelná politika, co předvádí Fialova vládní pětikoalice!

Pan premiér Fiala přednášel Hospodářské komoře svoje v uvozovkách velkolepé vize. Zajímalo by mě, jak tyhle rány do zad české ekonomiky zapadají do jeho vize České republiky jako křižovatky Evropy. O většinu silnic se u nás starají kraje, takže vaše vize je vizí křižovatky rozmlácených a ucpaných cest na kvalitativní úrovni dálnice D1? Věřte, dámy a pánové, takové vaší křižovatce se každý zdaleka vyhne. Bohužel, my občané této země jsme jejími ožebračovanými vězni. Tohle opravdu nechceme. Už k dnešku jste napáchali škody za stovky miliard, ze kterých se jen těžko budeme vzpamatovávat. Každý den, kdy vládnete, ty škody jen prohlubujete. V současné době vaší vládě podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd plně věří pouze 2 % občanů České republiky. Jste regulérně nejhorší vládou novodobých dějin České republiky. Neděkujeme, odejděte - a pokud možno okamžitě!

Zrovna jsem se teď díval na aktuální průzkum, respektive statistiku Evropského statistického úřadu Eurostat. Zveřejnila tu statistiku mimochodem i Česká televize, respektive ta čísla, ta data, a evropský statický úřad Eurostat srovnává růst či pokles HDP a srovnává období k 31. 12. 2019, tedy před nástupem Fialovy vlády, s obdobím teď k 30. 6. 2023. Česká republika je jedinou zemí v Evropské unii, jedna jediná, která nezaznamenala růst hrubého domácího produktu. Jedna jediná země v Evropské unii má pokles hrubého domácího produktu a je to Česká republika. To znamená, vy jste prokazatelně - a už je to na mnoha datech a číslech - jsme jediná země, jsme země s největším poklesem reálných mezd v Evropské unii. Jsme jediná země, které klesá HDP v tomto sledovaném období ve srovnání se všemi zeměmi Evropské unie. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP