(21.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní tedy přihlášení v obecné rozpravě a poprosím paní poslankyni Pastuchovou. Připraví se pan poslanec Lubomír Brož a další. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Omlouvám se, zapomněla jsem si druhé oči. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený pane ministře - dva, já si vážím toho, že tu vydrželo sedět i pár koaličních poslanců. Poslouchám tady debatu, poslouchám i připomínky a věřím, že pan kolega, vaším prostřednictvím, pan poslanec Král nebude z mého vystoupení zklamán s tím, že to jsou jenom nějaké obecné řeči k tomuto bodu, ale měla jsem potřebu, i když nejsem ekonom a číslům opravdu ne až tak moc rozumím, tak jsem měla potřebu se i k tomuto návrhu zákona vyjádřit, protože si myslím, že se to týká všech oblastí, tedy i sociální a zdravotní, které se dlouhodobě věnuji.

Takže mi dovolte, abych se i já vyjádřila obecně k tomuto daňovému balíčku, a jedna otázka zásadní na koaliční poslance v koaličních lavicích, kterých tu moc není: já myslím, že jedině, aby nás poslouchali, je dát nějaký procedurální návrh, ale pak sem přijdou všichni, a mrzí mě, že tu nikdo není. Takže já si to ještě rozmyslím.

Chtěla bych se zeptat těch kolegů tady, jestli si jsou všichni tak skálopevně jistí, že tato vláda předkládá něco, na co jste dostali mandát od svých voličů, zda opravdu ti, kteří vás volili, věděli, že místo spoření budete zvyšovat daně, dělat strašné zmatky v DPH jen proto, aby výsledkem byl neutrální výsledek. Nechci nikomu sahat do svědomí, ale věřím, že alespoň někdo z vás - nevím, jestli opravdu mluvím k těm, co jsou v kancelářích, nebo už doma z vašich lavic - o tom přesvědčen není a při hlasování o pozměňovacích návrzích, potažmo o tomto návrhu zákona jako celku se mu bude to zelené tlačítko mačkat špatně. Ono i na tiskové konferenci vlády, kde vedle stáli zodpovědní ministři a po jejich boku jejich odborníci, to bylo prošpikováno alibismem. Spíše než důstojnou tiskovku to připomínalo sraz podivné party s názvem "klička a vytáčka". Tisková konference byla svolána za pět minut dvanáct, čímž asi marketingový tým vlády chtěl vyvolat pocit vtipnosti. Vtipné mi to ale, když jsem to poslouchala, nepřipadalo ani trochu, přinejmenším ne od vlády, která za tři roky svého působení naseká větší dluhy než všechny vlády hnutí ANO roky před nimi dohromady. Je možné, že do této tiskovky voliči pětikoalice doufali ve sliby, které jim tato slepená pětikoalice hlásala. Až do čtvrtka 11. května 2023 ODS ústy premiéra Fialy a pana ministra financí Stanjury totiž tvrdila, že daně zvyšovat v žádném případě nebude. Soubor, který dnes projednáváme, ale zvedl daně skoro pro všechny - firemní, zaměstnaneckou, spotřební, z nemovitostí, u řady položek DPH, nově nemocenské pojištění a zdrcující navýšení odvodů OSVČ. Jak jsem si přečetla v jednom článku, a to bych podepsala, je to, že současná vláda je vládou, která se v dějinách České republiky jako první prolhala k vítězství. V některých případech pak už doslova nepochopitelně. Jednou z daní za tuto vládu je to, že ODS hodila úplně přes palubu OSVČ.

Podle výzkumu CVVM důvěřují této vládě už jen 2 % občanů. To samo o sobě říká už dost. Přesto mi přijde, že kdykoli vstoupí pan premiér do tohoto sálu se svým pro mě - to je můj osobní názor - podivným úsměvem, vypadá to, že je se svým vládnutím spokojen. Možná mu jeho PR tým předkládá ranní monitoring pouze pozitivních zpráv. Tak já zde ocituji nějaké ty negativní, mně totiž po přečtení ranního monitoringu do smíchu moc není. Přesto se ale tady někdy musím usmát, když čtu, jak se o počínání této vlády vyjadřují někteří politici, jejichž zástupci nyní sedí právě v koaličních lavicích. Stačí jen nadpisy nebo věty z uvedených článků v médiích. Opravdu cituji z médií: "Fialova politika je prachmizerná, jsem zklamán. Soubor opatření ke stabilizaci, který vláda zmateně a bojácně oznámila, poměrně přesně charakterizuje vyprázdněnou podstatu pětikoaličního jednání." Líbila se mi i jedna část článku, který přesně vystihuje, kdo je premiérem této země, pořád to je spojeno i s tímto daňovým balíčkem, cituji: "Petr Fiala nastoupil z politické nuly rovnou do vedení politické strany. Neprošel si evolučním vývojem, neosahal si rozhodovací mechanismy a plně nepoznal proces konstituování politické moci. Ani z volebních klání nevycházel s dobrými výsledky. Dodnes nedovedl přesvědčit ve volbách více než 14 % lidí. I přes tento neúspěch se stále udržel v čele partaje. To jsou všechno aspekty, které se podepsaly na jeho nevyvinuté politické osobnosti. Evropské elity a jeho koaliční partneři z TOP 09, STAN a Piráti pak snadno obrátili jeho názory a postoje, které původně deklaroval ve svých knihách." A tučně označená pasáž mě pobavila opravdu nejvíc, cituji: "Jestli někdo prošel velkou změnou, tak to byl právě Fiala. Ten vyčpěl a nechal se pohltit oním bruselským lidem. Dnes zastupuje oproti svému někdejšímu sloganu Brusel v České republice, a ne opak."

Dnešní pětikoalice v čele s premiérem a panem ministrem financí, kteří tak sebevědomě hovoří o tom, že oni jsou ti spasitelé této země, je až zarážející. Kde se v nich vzala ta zpupnost sami sebe označit za spasitele a zachránce? Jak velké ego asi tito lidé musí mít? Respektuji, že se tak ale chovat mohou, vše totiž stojí a padá s číslem 108. Jim je totiž úplně jedno, co se děje, jaký názor panuje ve společnosti. Oni vědí, že je na čtyři roky vymalováno, a podle toho se chovají. Zajímavé je ale i chování některých médií a moderátorů při debatách. To není také z mé hlavy, že bych si to vymyslela, někdo už o tom dneska tady mluvil, ale ono se to píše i veřejně v článcích těch médií, která jim fandila a pomohla jim k moci.

Rozumím tomu, že mají nějaký pohled na věc, ale jako opoziční politici jsme vždy vybízeni, abychom předložili svou alternativu k balíčku nebo jiným zákonům, které zde kritizujeme. Ale opozice nemá tisícihlavá ministerstva, aby vymýšlela detaily zákonů, ani nemá tu zodpovědnost. Přesto má - budu mluvit teď za naše hnutí - svoji lepší vládu, která jedná každý týden a detailně se zabývá vším, co vláda současná připravuje, včetně návrhů na možnou úpravu a změnu. A myslím si, že už jsme těch návrhů tady předložili dost. Ale co tato vláda s těmi návrhy dělá? Nic, maximálně se jim vysmívá a pak s několikaměsíčním zpožděním s velkou slávou vydá za své. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP