(21.30 hodin)
(pokračuje Jana Pastuchová)

Tato vláda neumí komunikovat a ani nechce s nikým mluvit - ani s lidmi, ani s médii, která to tolerují, i když si na ně mimo kameru stěžují, jak mohou. A jejich zpupnost nejlépe ukazuje již mnohokrát opakované vyjádření. Už je mi hloupé toto říct, ale zopakuji to znovu, protože to sem patří: Seďte v koutě, šoupejte nohama, neboť my od vás žádné rady nepotřebujeme. Fajn, tak ale pak se nás neptejte při vzájemných debatách: A jak byste to řešili a udělali vy? Vždyť vy to od nás ani nechcete slyšet a máme jen tiše sedět a poslouchat.

Nicméně moje vystoupení by se mělo týkat hlavně vašeho návrhu, který si opět i na sílu sto osmi prohlasujete. Jestli to bude dneska, zítra, v pátek? Nemyslím, nebo když domluvíme druhé čtení, myslím to takhle - dneska, zítra, v pátek, v sobotu, v neděli, to nevím - ale my se budeme snažit opět a znovu poukazovat na to, co by se ještě mohlo a dalo změnit, a tím by se mohl zmírnit i dopad vašeho daňového balíčku na život občanů, ale i těch vašich, kteří vám věřili a které jste obelhali.

Moje profese, to všichni asi víte, je zdravotnictví, ale zde ve Sněmovně už se opravdu devátým rokem věnuji sociální politice. Zaměřím se tedy krátce na tuto oblast a nebudu představovat pozměňující návrhy, protože jsem u mnoha z nich připodepsaná a určitě je obhájí mí kolegové, kteří je pak budou načítat. Jediné, co jste zatím dokázali, je, že berete těm nejohroženějším skupinám - myslím tím seniory. Nebojte, nebudu se už vyjadřovat k tomu, jakým způsobem jste protlačili změny v důchodovém systému, to ať posoudí někdo jiný. Já plně věřím v to, že ústavní stížnost, kterou jsme podali, bude úspěšná.

V minulých dnech, a to mě opravdu zarazilo, jásal pan ministr Jurečka, jak si důchodci přilepší o 360 korun, a to v době, kdy kvůli neschopnosti vlády máme více než 11% inflaci. Stále více lidí se obrací na lékaře a odborná centra s tím, že mají problém získat příspěvek na péči nebo jim byl snížen invalidní důchod, a to přesto, že se jejich stav nelepší. I to souvisí s prací vaší vlády. Vaše kroky poslaly mnoho občanů do dávkového systému, a ještě je k tomu navádíte a radujete se z toho. To je ta vaše politika - žít na dávkách? Já myslím, že za tohle byste se měli stydět. Zaměstnanci Úřadu práce a České správy sociálního zabezpečení padají na ústa, řeknu slušně, protože vaše náhlé změny a překvapení ze dne na den musí řešit hlavně oni.

A teď tady mám, to už se tady opakuje, ale přesto to zopakuji: zvýšení daně z nemovitosti na zhruba dvojnásobek se dotkne drtivé většiny českých domácností. Pan ministr Stanjura sám před volbami hrdě odmítal zvýšení daně z nemovitých věcí. A já vím, že už to tady myslím říkal, nechci - ale myslím, že jsem poslouchala, vaším prostřednictvím, pana Okamuru, ale já to tady mám také v citaci - cituji: "Mít kde bydlet není luxus. Odmítáme vyšší zdanění nemovitostí. Stát nesmí trestat lidi za to, že si koupí byt nebo dům nebo provozovnu, kde podnikají, aby uživili sebe a rodinu. Zvyšování daně z nemovitostí nepřipustíme." Konec citace. Navyšování cen dálničních známek, navyšování daně z příjmu právnických osob a tak dále. A teď zdravotnictví - titulky v médiích: "Praktičtí lékaři z nouze ordinují na dálku. Sestry provádějí i speciální skeny. Lékaři přesčasy nad limit sloužit nemusí, odráží Jurečka kritiku novely.'" Tak tohle myslíte vážně? To myslí pan ministr práce a sociálních věcí vážně? On možná zaparkuje svůj traktor, když není příznivé počasí na sklizeň, ale nemocnice, operační sály, transfuzní stanice, pohotovosti, záchranky a další odbory musí běžet 24/7. Ale chápu, že to není jeho obor. Nedostatek léků, antibiotik, sliby ministra, jak vše řeší, vyjednané dodávky léků při výletech paní předsedkyně Pekarové Adamové, kde je máme? Snižování benefitů všem zaměstnancům - ano, i zdravotníkům, kterým jste všichni při covidové pandemii tleskali. Už jste zapomněli, co tady pro nás udělali? Vy zapomínáte rádi a často.

Už budu končit, protože pan ministr financí odchází, asi to není konkrétní pro něj, ale měla jsem tu potřebu to říct. Já jsem jedna z dvou set poslanců, bohužel jedna z těch opozičních, která zde sdělila to, co vaše vláda dělá z mého pohledu špatně. Já jsem řekla na úvod, máte 108, vám to stačí, proto tu nikdo nesedí, proto se sem přivolají poslanci jen procedurálním návrhem, říkám to podruhé, a respektuji to, ale smát se tomu nemůžu. Budu se dívat pozorně, konkrétně na pana premiéra, při konečném hlasování vámi navržených změn, zda opravdu přijde - pro mě s tím podivným úsměvem, jemu vlastním - a potvrdí svým voličům, že jim on i jeho vládní partneři při kampani lhali.

Já vám děkuji za pozornost a předám slovo svým kolegům. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám za vaše vystoupení, paní poslankyně. Nyní tedy vystoupí pan poslanec Lubomír Brož, poté Julius Špičák a další. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Brož: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vystoupil bych zde, abych odůvodnil dva své pozměňovací návrhy, které jsme s kolegy připravili. Přihlásím se k nim potom v podrobné rozpravě.

Vládní návrh zákona počítá mimo jiné se zrušením slevy na dani za umístění dítěte do předškolního zařízení. Má se jednat o jeden z cílů programového prohlášení vlády České republiky pro oblast veřejných financí, to je cestou rozpočtových úspor směřovat ke stabilitě veřejných financí. Jak však upozornily ve svých připomínkách již Českomoravská komora odborových svazů a Svaz měst obcí České republiky, došlo by změnou k eliminaci jedné z významných motivací pro návrat rodičů na trh práce, jejž lze považovat všeobecně za žádoucí cíl. Je také sporné, zda tuto slevu na dani mohou uplatnit výhradně středně- a vysokopříjmové rodiny, jak uvádí důvodová zpráva, když rodič s jedním dítětem může uplatnit školkovné již při příjmu vyšším než 28 400 korun měsíčně, tedy i při výrazně podprůměrné mzdě. Jistým řešením by bylo zavedení možnosti převést nevyčerpanou slevu do daňového bonusu namísto jejího úplného zrušení, o to však vládní návrh neusiluje. Pozměňovací návrh proto v tomto ohledu cílí na zachování slevy na dani za umístění dítěte do předškolního zařízení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP