(22.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, pane poslanče. Nyní tedy řádně přihlášený pan poslanec Oldřich Černý, připraví se paní poslankyně Iveta Štefanová. Poprosím ještě - přehlédl jsem faktickou poznámku pana zpravodaje, omlouvám se. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Havránek: Já mnohokrát děkuji panu kolegovi Černému, prostřednictvím pana předsedajícího. Pan kolega Zlínský, prostřednictvím pana předsedajícího, mě ještě před svým vystoupením požádal - protože ví, že mě téma umělé inteligence zajímá - abych vystoupil a reagoval. Pane kolego, prostřednictvím pana předsedajícího, já s vámi v jedné věci souhlasím. Co se týče těch černých scénářů a využití umělé inteligence už dnes, například co se týče videí a zneužití v dezinformacích, je opravdovým problémem. Co se týče nějakého dalšího rozvoje těchto technologií, tak ono to není jenom o státu. Stejně jako třeba v oblasti kryptoměn, sektor vlastně předběhl stát a opravdu my nemáme dnes, vlastně téměř kromě zákona o praní špinavých peněz a nějakých dalších drobných úprav, legislativní úpravu, která by se věnovala kryptoměnám, tak i tady, v oblasti umělé inteligence, ale říkám, že ten soukromý sektor je dál, už vznikla první česká asociace umělé inteligence. A protože to téma vás velmi zajímá, já bych chtěl uspořádat na plénu Poslanecké sněmovny, ideálně ještě v letošním roce, právě k výzvám v oblasti umělé inteligence seminář a budu velmi rád, pokud tam dorazíte i se svými názory, které jsou možná u nás jakožto lidí, kteří i s nějakým despektem, ale zároveň se snahou popularizovat tyto nové prvky, ať už v ekonomice, nebo i vlastně v celém fungování našich životů, máme rádi, chceme, aby se rozvíjely, tak i ten váš vlastně neotřelý pohled, ať už kritický, nebo s ohledem na nějakou filozofii životní a načtené vaše knihy budu rád, když tam zazní. Jestli takováhle reakce vám stačí, budu moc rád.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Ještě reakce faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážený pane poslanče, prostřednictvím pana předsedajícího, já jsem velmi rád, že jste reagoval, protože dá se říct, že jste první člověk, který tady na ty mé nechci říct výplody, ale na ty mé nápady a informace reagoval. Já určitě rád na to přijdu na ten váš seminář, já už jsem na to taky dělal seminář. Ale nicméně musím reagovat na to, co jste zmínil, že soukromý sektor v tom pracuje. To je dobře, to samozřejmě i já podporuju, ale já jsem měl na mysli to, že je třeba nějakým způsobem podpořit vzdělanost. To znamená, že je třeba, a to asi tam bude pomoc státu nějakým způsobem třeba, vytvořit nějaké centrum, kde se budou koncentrovat odborníci, nejlepší odborníci na umělou inteligenci, a ti budou nejenom ty mladé něco učit - protože ono se to asi učí v nějaké míře na vysokých školách, to já vím - ale je nějakým způsobem pro to nadchnout. To znamená, tam je třeba nejenom, aby to bylo jenom nějaké školometské, aby ti mladí lidé se pro to nadchli, aby viděli, že je v tom budoucnost. A já si myslím, že z toho nadšení mohou pak vzejít velké věci. Já se přiznám, já jsem také nadšenec, možná to na těch mých vystoupeních jde někdy vidět i negativně, a myslím si, že prostě ti mladí lidé pro to nadšení, že jim to tak trochu jako chybí, protože jsou přesycení všemi možnými informacemi, a je dobré je na něco zacílit a já pořád věřím tomu, pozitivně věřím tomu, že umělá inteligence, pokud se pozitivně pojme, že naši společnost může změnit pozitivním směrem.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. A nyní tedy pan poslanec Oldřich Černý a připraví se paní poslankyně Iveta Štefanová. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Oldřich Černý: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych vás i já seznámil s pozměňovacími návrhy, které jsem podal do systému. Jsou tři, dva z nich jsem podal já a moje kolegyně Karla Maříková a týkají se ponechání nealkoholických nápojů ve snížené sazbě. Jeden pojednává o stravovacích službách a druhý o tom prodeji všeobecně. Já se v tom svém vyjádření pokusím spojit obě dvě věci dohromady, protože myslím si, že dochází k paradoxu, že některé nealkoholické nápoje dneska jsou skoro dražší než ty alkoholické nápoje levnější. Bohužel tomu tak je a letošní léto to bylo opravdu vidět v lokalitách, kde ty ceny jsou vyšší. Myslím si, že nesmyslně rozdělovat nealkoholické nápoje podávané jako součást stravovacích služeb do dvou sazeb daně, když si jen představíte, že jsou i složené nápoje, jako je káva, jako je frappé a tak dále. Myslím si, že bude docházet k obrovským paradoxům. Když si představíte, že led je z kohoutkové vody, použije se k tomu sodovka a další přísady - citron, ovoce, čaj, káva - připadá nám to jako nesmyslné a myslím si, že pokud se nealkoholické nápoje přesunou do základní sazby, samo o sobě dojde k tomu, že vykazování v restauracích bude složité jak pro restauratéry a pro všechny, kteří v gastronomii podnikají, tak i pro naše občany, kteří nějakým způsobem, hlavně v teplých letních měsících, konzumují nápoje a pro tu cenu si je možná nekoupí. Týká se to nemajetných, starších, seniorů, kteří opravdu budou spoléhat na to, že si něco přinesou s sebou, a pokud jim to dojde, riskujeme, že zapojíme daleko více lékařů, nemocničních zařízení, záchranných systémů, a myslím si, že se nám to může prodražit úplně někde jinde. Takže my jsme - samozřejmě tam máte podrobné vyjádření, které je možné si přečíst, nechci tady zdržovat, ale myslíme si, že opravdu nealkoholické nápoje by měly zůstat ve snížené sazbě.

Další problém, který může nastat, je vlastně to, že předpokládaný zisk, který předpokládáte v balíčku, že vám to přinese, se může negativně odrazit v tom, že cena, kterou předpokládáte, že vyberete, nebude taková. Samozřejmě v podrobné rozpravě se přihlásím k oběma pozměňovacím návrhům.

Dále bych vám ještě chtěl představit svůj třetí pozměňovací návrh, který nějakým způsobem jsme, když jsme porovnávali usnesení výboru, kterým se upravuje ten balíček, tak jsme přišli na to, že naši zemědělci jsou tam trošičku vašim upravením... berete jim možnost vykazovat spotřebu nafty, a na to, že tam zmizela nějaká čárka a jedno slovo "prvovýroba", se dostáváme do zajímavého paradoxu, protože navržené změny zákona znemožňují zemědělcům žádat o vratku podle reálného prokázání spotřeby minerálních olejů, tak jak tomu bylo dosud, ale ponechává jim jenom možnost prokazovat normativní hodnoty z evidence půdy nebo evidence hospodářských zvířat. Tady bych chtěl říct, že tímto upraveným návrhem se jim opravdu ta jedna možnost bere, což z pohledu ozdravení veřejných financí - což je asi taky hlavní cíl konsolidačního balíčku - je vlastně nerelevantní. Princip zelené nafty funguje napříč celou Evropskou unií, takže i konkurentů našich českých zemědělců, nejedná se jenom o ty naše. A proto není důvod komplikovat způsob fungování u nás v České republice, zejména když finanční benefit pro státní kasu je zcela marginální. Zároveň návrh maří investice zemědělců, které doposud do toho svého podnikání dali, kteří si zvykli vykazovat spotřebu nafty přes měřáky a vybavili se vším potřebným, aby splnili na ně kladené náročné požadavky Celní správy. Sněmovna by se měla zabývat důležitějšími aspekty veřejného rozpočtu a nekomplikovat zbytečně život lidem, podnikatelům, zemědělcům omezováním jejich technického způsobu hlášení té či oné povinnosti. Připadá nám to jak trošku jako hození klacků pod nohy.

A jak už jsem řekl, ke všem třem svým pozměňovacím návrhům se přihlásím v podrobné rozpravě. Děkuji za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP