Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(19.10 hodin)
(pokračuje Jan Skopeček)

Tím pádem přejdeme k druhému v pořadí - pan poslanec Novák jako druhý přihlášený k návrhu programu. Připraví se pan poslanec Lang. Pane poslanče, prosím. Máme limit pět minut. Prosím.

 

Poslanec Marek Novák: To mi bude určitě stačit, pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, já vás tímto žádám o podporu zařazení bodu Informace ministra zdravotnictví Vlastimila Válka o aktualizaci seznamu návykových látek.

Máme za sebou první týden nového školního roku a hádejte, jaké téma se přednostně řeší s rodiči na zahajovacích třídních schůzkách. Někteří z nich mě kontaktovali a sami byli překvapeni z toho, že první, co se na třídních schůzkách řešilo, byly právě návykové látky. Nám se tady povedlo prosadit zákaz prodeje nikotinových sáčků a že nám to díky tomu, že jsem si ten návrh dovolil jako první předložit já z opozice, tedy trvalo. Nakonec to prošlo.

My tady ale máme další návykové látky, které se stále legálně dostávají do rukou dětem a dokonce v automatech, které jsou v blízkosti školy. Již přes rok žádám na tomto plénu pana ministra Válka, aby zařadil kratom a další na seznam návykových látek, tak, aby se tyto látky nedostávaly především dětem. V únoru letošního roku ministr Válek tvrdil, že pokud se o dvou měsíců nepřipraví legislativa, bude kratom zařazen na seznam návykových látek. Ovšem v polovině srpna nám zase ministr sdělil prostřednictvím médií, že neprosadil zařazení kratomu ani HHC na seznam návykových látek. My jsme žádali o rychlé řešení. To nám tady ministr Válek slíbil, ale bohužel stále nic.

Proto vás, kolegyně, kolegové, prosím právě za děti, podpořte zařazení tohoto bodu, aby nám pan ministr jasně a závazně sdělil, kdy budou právě děti chráněny od těchto nebezpečných látek, které prokazatelně škodí jejich zdraví a vývoji. Moc vám děkuji za podporu.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Takže si znamenám návrh nového bodu Informace ministra Válka o aktualizaci seznamu návykových látek. Další v pořadí vystoupí pan poslanec Hubert Lang.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, pane místopředsedo. Já bych chtěl vystoupit s novým bodem programu. Chtěl bych, aby tento bod, který jsem nazval Ohrožení bezpečnosti a demokracie v České republice? byl zařazen jako první bod po pevně zařazených bodech dnes.

Proč to říkám? Já jsem členem bezpečnostního výboru, a když jsem vlastně minulý pátek byl účasten tady schůze, kde jsem napřed nechápal, proč paní kolegyně Pokorná Jermanová se rozčílila a odešla, tak já jsem si neposlechl Interview ČT24, kde místopředseda Poslanecké sněmovny za KDU-ČSL a první místopředseda KDU-ČSL pan Bartošek v projevu u Daniela Takáče se vyjadřoval tak, jak se vyjadřoval.

Prosím vás, dneska jsme tady opět dostali takový morální apel. Zajímavé je, že vystupovali v podstatě lidé z KDU-ČSL, protože já se domnívám, že pan Bartošek opravdu velice silně přestřelil, a jakmile zjistil, že přestřelil, tak prostě okamžitě se na to nějakým způsobem reaguje.

Já jsem si udělal jenom pár takových poznámek, co tam vlastně všechno zaznělo. Dokud budeme my vládnout, to znamená my, ty správné pětikoaliční strany, tak všechno bude v pořádku, nebude žádné Maďarsko, nebude žádné ohrožení veřejnoprávních médií, všechno bude v pořádku. Kdyby se nedejbože vrátilo hnutí ANO do vlády a Andrej Babiš, tak tady nastane ohrožení demokracie a ohrožení bezpečnosti. Prostě úplně příšerné vyjádření, absolutně se nezakládající vůbec na ničem.

Když budu pokračovat dál, pan redaktor Takáč potom položil otázku, jak je možné, že prominent komunistického totalitního režimu pan Babiš a velká část společnosti mu věří? A pan Bartošek, který tady říká, že nesmíme rozdmychávat žádné vášně, místo toho, aby na to zareagoval jako místopředseda Poslanecké sněmovny a řekl: Pane Takáč, proč se takto vyjadřujete jako redaktor veřejnoprávního média?, pokýval hlavou a začal povídat: Ano, když dlouhodobě říkáte lži, zaséváte mezi lidi sváry, lidi tomu postupně uvěří a nastupuje pomalu plíživá totalita. Potom do toho dokonce zamotal nástup, spojil to s nástupem fašismu ve třicátých letech v Německu a dokonce do toho zamotal i židovský holokaust, takže úplně výborně skáče z hrušky na švestku. Potom dále říká: Stávají se chyby. I my jsme dělali chyby, ale my jsme hodnověrní politici a udržujeme určité demokratické hodnoty. Se 2 % preferencí, ti hodnověrní politici. A 35 % lidí, kteří dlouhodobě věří hnutí ANO, nebo 28 až 30 procent podle toho, jaký je měsíc, tak my všichni jsme pravděpodobně do jednoho pytle hozeni, že jsme ohrožením bezpečnosti a demokracie v České republice.

Dále potom říká pan Bartošek: Ano, byl jsem místopředsedou Poslanecké sněmovny v první vládě, ale prostě jsme tam byli proto, aby jako KDU-ČSL jsme zabránili chaosu. Neměl jsem z toho radost. Tak to je další politik, už jsem to slyšel od pana Dostála, který byl generálním konzulem v New Yorku, trpěl pod panem Babišem, ale co měl dělat, když měl tři roky do penze, tak to vydržel. Pan Bartošek to také vydržel jako místopředseda Poslanecké sněmovny, ale on bránil ty demokratické, ty správné narativy, ty správné hodnoty, a on to vydržel jako místopředseda Poslanecké sněmovny.

Dále potom tady zaznívaly takové krásné věci ze strany pana Bartoška: Musíme bojovat proti těmto cíleným lžím. Cíleně jsou rozdmychávány nálady, cíleně je říkána lež. Jsou z toho potom nějaké dezinformace a narativy, které nejsou vhodné. Musíme jít cestou svobody, opozice není krácena na svých právech. Opozice může vystupovat svobodně v Poslanecké sněmovně. No, tak to tedy vidíme, jak máme například interpelace, jak jste nám tady odebírali hlasy a tak dále.

Dál jsem si tady ještě poznamenal, kdy zase typicky lidovecky říká pan Bartošek: V současné pětikoaliční vládě KDU-ČSL se snaží snížit ceny potravin, když došlo k závěru toho jeho prohlášení na balíček, ale nedokázal vůbec říct, jaké dotace snížíme, kam se sáhne a tak dále. Konsolidace, nebudu vám říkat o konsolidaci, zatím na tom ještě nejsme dohodnuti.

Ale celých těch pětatřicet minut nebo pětadvacet minut, co trvala ta věc s panem Takáčem, my jsme tomu říkali ve státní... v policii sugestivně kapciózní otázky. Alpinismus ze strany Daniela Takáče, nezávislého novináře, takhle se nám krásně odpovídá na ty otázky. Tam nebyla jediná nějaká otázka, která by šla proti panu místopředsedovi Poslanecké sněmovny. Pakliže by tento člověk byl jenom občanem nebo byl jenom řadovým poslancem, ale on dostal okamžitě mediální prostor po té čtvrteční konfrontaci, to je také zajímavé, okamžitě tam vystoupí a dostane takovýto prostor. Znejisťuje tím veřejnost.

A já se ptám jako člen bezpečnostního výboru, kdy pan místopředseda Poslanecké sněmovny je členem komise Vojenského obranného zpravodajství, je v komisi Úřadu pro zahraniční styky a informace. My jsme na posledním bezpečnostním výboru měli policejního prezidenta, měli jsme šéfa NCOZ, měli jsme šéfa BIS, šéfa ÚZS, finanční a analytický útvar Ministerstva financí, VOZ a NÚKIB. Nikdo z nich, prosím vás, nedetekoval, že by hnutí ANO nebo pan Andrej Babiš byl bezpečnostním rizikem pro Českou republiku. Nikdo z těchto vrcholných představitelů bezpečnostních složek to neříkal.

Já vyzývám pana Bartoška, aby se buď omluvil, anebo aby doložil, v čem hnutí ANO a v čem náš pan předseda je bezpečnostním rizikem - kromě jedné jediné věci, která vás napadla, protože jste viděli, že jste přestřelili, a to je, že jste se pustili do veřejnoprávní televize a obhajujete neobhajitelné. Obhajujete to, že vlastně toto médium vám dneska nahrává a je proti nám, což pan Takáč jednoznačně ukázal. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní je přihlášen pan poslanec Vondráček a připraví se pan poslanec Svoboda. Vašich pět minut. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP