Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(19.20 hodin)

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Na úvod si dovolím poděkovat všem vystupujícím s přednostním právem, kteří nám jasně ukázali, o čem chceme debatovat v této Sněmovně a čeho se nám nedostává. Na adresu pana ministra Výborného, který mluvil o tom, že je zneužíván ten čas pro schvalování programu, tak kdybyste nám schválili nějaký pořad, kdybyste nám schválili jeden jediný bod, kdyby tady byly interpelace, tak věřte, že bychom v tomto čase taky nemuseli řešit pořád aktuální politická témata.

Já vystupuji s něčím jiným, já si s dovolením otevřu tady opět své zemské okénko. V systému je připraven tisk číslo 400 o zemských znacích a vlajkách, který podepsalo téměř osmdesát poslanců této Poslanecké sněmovny a je nutné, abychom ho dostali do druhého čtení, abychom mohli v rámci korektní debaty, která už proběhla v rámci jednoho semináře, posunout ten tisk a dohodli se na nějakém finálním znění. Ten tisk je do značné míry symbolický. Já ho dávám na úroveň třeba schválení památných dnů. Je to určité vyjádření úcty k historickým kořenům České republiky, zavádí znaky Čech, Moravy a Slezska. Když to podepsalo tolik poslanců, já bych prosil, zda by skutečně nemohlo být s tímto tiskem zacházeno nějakým důstojným způsobem. Sám nevím, jak bude zbytek téhle schůze probíhat. Nenavrhuji jeho pevné zařazení, ale jestliže je to symbolický tisk, já vás aspoň poprosím o jeho symbolické předřazení v rámci bloku prvního čtení. Minulý týden jsem navrhoval, aby to byl první bod bloku prvních čtení. Tomuto návrhu vyhověno nebylo. Tak abych nepřednášel stejný návrh, tak já, pane místopředsedo, navrhuji, aby to bylo předřazeno v rámci bloku prvních čtení na druhé místo mezi tisky prvního čtení. To je hlasovatelný návrh. S největší pravděpodobností na ten tisk nedojde. Jak jsem to tady tak vypozoroval, stejně si prohlasuje většina v této Poslanecké sněmovně pevné zařazení jednotlivých bodů. Ale kdybyste aspoň symbolicky mohli podpořit svými hlasy tento symbolický tisk, já vám budu vděčný a se mnou více jak 70 poslanců této Poslanecké sněmovny. Děkuji za pozornost. (Potlesk v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Díky. Jenom se ubezpečím; to není nový bod. (Poslanec Vondráček mimo mikrofon: Předřazení, tisk číslo 400.) To je jenom předřazení. Nejde o nový bod. Tak děkuji a nyní vystoupí k návrhu programu pan poslanec Svoboda, připraví se pan poslanec Juchelka.

 

Poslanec Pavel Svoboda: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, děkuji za slovo. Já bych si dovolil navrhnout nyní nový bod k projednání v programu schůze, který se jmenuje Sněmovní Open.

Dámy a pánové, Sněmovna Open byl takový festivalový projekt, který jsme tady s podvýborem pro kulturu, kterému předsedám, pořádali již minulý rok. Mohli jste ho zažít na nádvoří Sněmovní 1, kde mají kanceláře naši opoziční kolegové, a byla to veřejně přístupná akce, na které vystoupili studenti Konzervatoře a Hudební fakulty Akademie múzických umění. Pro velký zájem jsme se rozhodli tuto akci opakovat každý rok a již asi půl roku připravujeme další ročník, který se uskuteční 16. září tuto sobotu, a tímto vás na Sněmovní Open srdečně zvu. Je mi trochu líto, že někteří opoziční kolegové se rozhodli kopat za každou cenu do jakýchkoliv aktivit a rozporují, a řeknu až rozeštvávají společnost v tom smyslu, že upozorňují, že ve stejný den se koná protivládní demonstrace a že snad je toto nějaký útok proti té demonstraci.

Tak za prvé, připravujeme to půl roku. Za druhé, termín této akce byl zveřejněn 11. května a koná se ve spolupráci s AutoMatem a v rámci projektu Zažít město jinak. Tento termín je fixní a koná se na dalších 165 místech, takže kategoricky odmítám, že bychom tento kulturní projekt uspořádali natruc nebo naschvál proti protivládní demonstraci. Obzvlášť mě to mrzí u některých kolegů z opozičních řad, které považuji snad za přátele. Nerad bych je tady jmenoval, ale na sítích je toho plno. Je mi to velmi líto a pevně věřím, že tato byť negativní reklama pomůže tomu, že nás a vás přijde víc, a přesto, že můžete rozporovat, že se akce koná za záštity paní předsedkyně Sněmovny, tak vás ubezpečuji, že kdyby tady byl předsedou Sněmovny pan Vondráček, budu rád, když tu záštitu převezme on, stejně jako když jsem byl třeba na zveřejnění projektu nového koncertního sálu v Ostravě, tak by mě ani nenapadlo, že je snad politizace, že projekt prezentuje pan primátor Macura, tehdy za ANO, a pan hejtman Vondrák, tehdy za ANO. Prostě to beru jako legitimní postoj těchto zvolených funkcí, které hájí projekty, na které mají logicky vliv. Takže ještě jednou, prosím, nepolitizujme kulturní projekt, kde vystupují studenti Pražské konzervatoře, Konzervatoře pro zrakově postižené Jana Deyla Praze a Hudební fakulty AMU v Praze. Je to nedůstojné a nepatří to k tomu.

Děkuji za pozornost a prosím, tento bod abychom zařadili po pevně zařazených bodech, případně na závěr dnešního jednání. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji, píšu si. Další k pořadu schůze vystoupí pan poslanec Juchelka a u něj vidím, že má dvě přihlášky, takže dvakrát pět minut - deset minut, spojí vystoupení, jestli tomu dobře rozumím. Máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc za slovo. Já ani tak dlouhý nebudu.

Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, jenom na úvod, než se dostanu k těm bodům, bych rád jenom řekl, že Ministerstvo práce a sociálních věcí každý rok pořádá takzvané Fórum rodinné politiky. A už podruhé se prostě stalo, že nebyli na tuto dvoudenní konferenci Fóra rodinné politiky pozváni žádní opoziční poslanci. Jenom chci říct, že za vlády Andreje Babiše vždycky v těch jednotlivých panelech diskusních té dvoudenní konference, která se týká rodinných věcí, vystupovali vždycky i opoziční politici. Například v hlavním panelu v tomto roce vystupuje paní Marie Jílková, pan Martin Červíček z ODS, paní Marie Jirková z KDU-ČSL, Marie Oujeská, Taťána Kuchařová, Danuše Nerudová a můj ctěný kolega Vít Kaňkovský z KDU-ČSL. Není tam ale vůbec žádný, ani v dalších programech, opoziční poslanec ani politik. Přitom například v roce 2021 jsem jenom v hlavním panelu napočítal vedle paní exministryně Jany Maláčové: Markétu Pekarovou Adamovou, Olgu Richterovou, Šárku Jelínkovou a mou ctěnou kolegyni Helenu Válkovou, kteří se utkali v tom hlavním panelu ve svých názorech na rodinnou politiku mezi sebou. Ale bohužel tak, jak to máme tady v tomto duchu, kdy prostě opozice, je tou vládní koalicí opravdu bych řekl až arogantně přehlížena. Je nám vždycky něco slibováno tady na plénu Poslanecké sněmovny, ale nakonec ten skutek, jak se říká, utekl.

Já mám dva body. Ten první bod se týká příspěvku na péči a sociálních služeb, který se toho týká. My jsme tady v rámci konsolidačního balíčku opravdu zrušili slevu na manžela a manželku. Já tam mám pozměňovací návrh, který tady toto vrací, alespoň u těch pečujících 24/7, kteří mají doma v rodině někoho se ZTP/P průkazkou, to znamená, že má příspěvek na péči, anebo také je partner ZTP/P. A bylo nám přislíbeno, že bude navýšen tady v tomto duchu i příspěvek na péči. Ale protože není nic v paragrafovém znění, nic nepřišlo do Poslanecké sněmovny, tak to samozřejmě přijde později než účinnost zákona o konsolidačním balíčku, který je od 1. 1. 2024. Ale ten příspěvek na péči se zvyšovat od 1. 1. 2024 nebude. A já bych chtěl otevřít právě tady tento bod a pobavit se o tom, poněvadž opět nám bylo vládní koalicí tady toto slibováno, ale v tuto chvíli prostě navýšení příspěvku na péči není. Nevím, zdali bude na podzim. Pokud bude na podzim, tak se to nestihne do konce roku a ti rodiče, kteří pečují 24/7 o své postižené děti, budou na tom opět finančně biti. A nemůžou si najít prostě tito pečující další zaměstnání, nějaké jiné zaměstnání, nebo ti, kteří mají kartičku ZTP/P a pracují na částečný úvazek, jiné a lepší finančně výhodnější zaměstnání. Takže ta sleva na dani by se jim jako každý rok samozřejmě hodila. Takže to je ten můj první bod. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP