Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(21.50 hodin)

 

Poslankyně Andrea Babišová: Děkuji za slovo. Já bych chtěla promluvit k panu poslanci Kaňkovskému prostřednictvím vás, pane místopředsedo. Pane poslanče, jestli jste mě dobře poslouchal, tak já jsem tam řekla, že jsme všichni v dobré víře schválili váš pozměňovací návrh. Tak jsem to tam opravdu řekla, je to na stenozáznamu. Já jsem vás nějakým způsobem nehanila a všichni víme, že jsme se snažili nebo vy na zdravotním výboru jste se snažili tuto situaci řešit. Že to dopadlo takhle a ta situace není ideální, je prostě holý fakt. Ale ještě jednou opakuji, já jsem sdělila, že jsme všichni v dobré víře v třetím čtení schválili poslaneckou verzi i s vaším poslaneckým návrhem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poprosím pana poslance Philippa a poté pan poslanec Kasal.

 

Poslanec Tom Philipp: Vážené dámy, vážení pánové, všichni víme, co pracujeme ve zdravotnictví, že lékaři pracují 50, 60, 100, 150 hodin měsíčně víc v přesčasové práci nebo v práci, kterou tráví v době noční a v sobotách a v nedělích. To, co se teď stalo, na tom vůbec nic nemění. Tady se vytváří dojem, že jsme přidali lékařům nějakou práci. Nepřidali. My jsme pouze ztransparentnili ten vztah mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem, umožnili jsme, aby, když to bude v přesčasové práci, se započítávala ta mzda nebo ty finanční prostředky, které dostávají, do náhrad, to znamená do úhrady, když jdou na dovolenou nebo třeba když jsou nemocní. Ten vztah díky tomu, že bude transparentní, tak pro ty lékaře bude podstatně jednodušší a bude pro ně mnohem bezpečnější, protože ty dohody, které se tu dělaly, to znamená práce, která se nazývala jinak nežli službou, nazývala se různým dohledem nad pracovištěm a podobně, samozřejmě vystavovala ty lékaře i určitému nebezpečí, že v případě, že dojde k nějakému soudnímu sporu, tak vlastně nebudou řádně chráněni třeba pojistkou. To jsou všechno věci, které tento pozměňovací návrh napravuje nebo nějakým způsobem umožňuje zkvalitnit.

Mně se opravdu nelíbí, že i kolegové, kteří jasně vyzývali k tomu, abychom udělali nějaký zásah, abychom umožnili transparentnější vztah mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem, tak dneska naslinili prst, vidí, že ta situace je v terénu špatně pochopena, a místo aby ji vysvětlovali, aby byli rádi, že celkově můžeme tomu stavu lékařskému nějak pomoci, tak vlastně využijí té vlny nepochopení a chtějí se na tom trošku svést a udělat si na tom své PR. Mně se to opravdu nelíbí. Nezlobte se.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poprosím pana poslance Kasala.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji za slovo. Musím, vaším prostřednictvím (řečeno předsednictvím) reagovat na kolegu Toma Philippa, kterého si nesmírně vážím. Tome, nezlob se na mě, ale to tedy takhle určitě...

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Prosím, je třeba oslovovat řádně tak, jak se má.

 

Poslanec David Kasal: Vaším prostřednictvím. Já už jsem to říkal předtím, vaším prostřednictvím.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Rozumím tomu, ale měli bychom dodržovat pravidla.

 

Poslanec David Kasal: Nezlob se na mě, ale z hlediska toho, co jsi teď říkal, jak to mám tedy vysvětlit, když se na mě obrátí management a řekne mně, jakým způsobem? A přednesl jsem to i na zdravotním výboru - odpověď jsem nedostal. A tam jasně zaznělo, jak bude vykládaný ten zákon. Protože na ten zákon, který se má schválit, jsou tři názory. Nebylo mně odpovězeno. A všechny managementy to budou chtít, aby se podle toho zařídily. Takže to vůbec takhle není, to není žádný slinění prstů.

A chtěl bych se tedy zeptat v rámci toho. Součástí výuky je například u každého oboru čtyřicet, padesát služeb ročně. Ty jsou tedy součástí práce, nebo jsou součástí výuky, když už se o tom budeme bavit?

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Kaňkovský a poté přihlášen s faktickou pan poslanec Mašek.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Ještě jednou dobrý večer. Chci poděkovat paní kolegyni Babišové, prostřednictvím pana předsedajícího, vážím si vašich slov.

A potom ještě fakticky. My tady mícháme teď dvě věci. Jedna věc je kritika vůči poslaneckému návrhu mého a dalších šesti kolegů týkající se možnosti uzavřít dohodu na další dohodnutou práci přesčas a druhá věc je transpoziční část, která přináší povinné přestávky v práci. To byl problém, kterým jsme se taky velmi intenzivně zabývali už během přípravy připomínkového řízení, řešili jsme to s kolegou Maškem, potom už v rámci legislativního procesu s kolegou Brázdilem. My jsme skutečně měli velkou snahu nějakou výjimku najít v možnosti té transpozice, protože já to vím od našich mladých lékařů, sloužit dva víkendy nebo tři víkendy místo jednoho, to skutečně je velké narušení rodinného života, to si všichni velmi dobře uvědomujeme. A většina lékařů radši upřednostní sloužit jeden nabitý víkend, byť se z toho potom půl týdne nějakým způsobem zvrávorává, ale je to menší narušení rodinného života. Bohužel jsme i po dotazech Evropské komise tuto výjimku nenašli. To znamená, to nebylo součást nějakého pozměňovacího návrhu nebo nějaké vůle Ministerstva práce a sociálních věcí, to bohužel byla transpozice. A já jsem velmi proevropský, ale v tomto případě říkám směrem k Evropské komisi - tady bys nám měla nechat větší vůli, protože zdravotní systémy v jednotlivých zemích nejsou uniformní a každá ta země by si tuto část měla ošetřit po svém.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Mašek.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji, vážený pane předsedající. Vážení ministři, vážený pane senátore, kolegyně, kolegové, já bych rád zareagoval na Toma Philippa, který vyzýval k tomu, že bychom to měli lidem vysvětlovat. Takže bych vás rád vyzval a zeptal se, proč jste dneska nikdo z koalice nepřišli to vysvětlovat do Devadesátky na ČT a zůstal jsem tam sám? Čekal jsem, že tam přijde nějaký specialista. (Potlesk poslanců ANO.) Takže to je jedna poznámka.

Druhá poznámka. Já si většinu věcí nechám do svého vystoupení, ale musím reagovat, pane ministře. Včera zase na Třistašedesátce mluvil předseda těch mladých lékařů a řekl, že to prostě předjednáno nebylo, že nic jasného není do budoucna, že tam žádné sliby nejsou a oni na žádné sliby nejdou. Byla to poměrně bouřlivá debata ještě s prezidentem Kubkem. A ta otázka je největší problém, pane doktore Kaňkovský. Já jsem byl jeden z iniciátorů, že se s tím něco musí dělat. Ale dělali jsme to strašně narychlo a dodatečně se ukázalo, že tam je jedna veliká chyba. A ta chyba je v upřednostnění hlavního pracovního poměru, dělání všeho legálně, aby to všechno bylo zaplacené. Ale hlavní pracovní poměr vám umožní být maximálně 12 hodin v práci. A my tady jedeme systém řadu let, že jsme 8,5 hodiny v práci, přerušíme to dohodou o pracovní činnosti, která je na jinou činnost, je to svým způsobem podfuk a pak ten lékař pokračuje zase v hlavní pracovní činnosti. Ale upřednostnění hlavní pracovní činnosti neumožňuje delší práci než 12 hodin. Ty přestávky virtuální typu, že někdo bude střídat ve tři hodiny ráno, je nesmysl. Takže my jsme se dostávali do slepé uličky a já jsem trošku doufal, že to senátoři opraví tohleto, což se bohužel nestalo. Obě verze jsou v tomhletom chybné, obě verze zavírají dveře organizátorům zdravotnictví rozepisovat služby jako doposud. Ta situace je prostě horší a my s tím nemůžeme souhlasit, musí se to upravit. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím pana poslance Zlínského.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Dovolte, dámy a pánové, abych se vyjádřil taky k této problematice. Jsem taky lékař, tak jsem si těchto služeb užil taky do sytosti během svého života a věřte tomu, že to byly služby divoké, protože sloužím na ušním, tak mnohdy to bylo skutečně velmi náročné.

A já jsem si dal schůzku se zástupcem těch mladých lékařů a podle toho, co říkal, tak ti mladí lékaři jsou zoufalí. Takže to, že oni nechápou takzvaně dobře míněnou novelu, já to chápu tak, že to byla jenom jakási jiskřička, která v nás vznítila tu suchou slámu, protože všímáte si toho, že ty protesty lékařů se opakují s nějakou periodicitou? Protože se v nich nastřádala jakási nespravedlnost za to, jakým způsobem se k nim ten stát a ta společnost chová. Takže oni to v sobě střádají a pak už stačí jenom trochu a prostě vybublá to tímto způsobem. Já se přiznám, že mě to taky překvapilo, ta bouřlivá reakce a možná to svědčí o tom, že bychom si měli více všímat, co se v tom zdravotnictví děje, a více komunikovat se zástupci těch lékařských organizací, aby nedocházelo k těmto nedorozuměním. Děkuji za slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP