Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(13.40 hodin)

 

Poslanec David Štolpa: Děkuji, já to určitě nezdržím. Protože se jedná v podstatě o souvislost s předchozím návrhem zákona, tak pouze chci říct zde na mikrofon, že jako klub hnutí ANO i tento související návrh podporujeme.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní se hlásí pan ministr.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Stejně jako u předchozího bodu navrhuji zkrátit lhůtu mezi prvním a druhým čtením o 30 dnů na 30 dnů. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji, eviduji váš návrh.

Nyní už nevidím nikoho, kdo by se hlásil do obecné rozpravy, proto obecnou rozpravu končím.

Nezazněl ani návrh na zamítnutí, ani na vrácení, proto se nyní budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání.

 

Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru jako výboru garančnímu. Navrhuje někdo přikázání jinému výboru jako výboru garančnímu? Nikoho nevidím.

Přistoupíme tedy k hlasování. Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru jako garančnímu výboru? Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 181, je přihlášeno 141 přítomných, pro 129, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

A já konstatuji, že tento návrh byl tedy přikázán k projednání rozpočtovému výboru jako garančnímu výboru.

Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru. Má někdo návrh na přikázání dalším výborům nebo dalšímu výboru k projednání? Nikoho nevidím se hlásit.

Zazněl ještě návrh na zkrácení lhůty.

A je tady zájem o odhlášení, všechny vás tedy odhlásím, prosím, abyste se opětovně přihlásili.

 

Připomenu, že budeme hlasovat o zkrácení lhůty na projednávání návrhu mezi prvním a druhým čtením na 30 dnů, tedy o 30 dnů.

Jakmile se počet přihlášených ustálí, což se stalo, zahajuji hlasování o tomto návrhu. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 182, přihlášeno 143 přítomných, pro 77, proti nikdo. Návrh tedy byl přijat.

 

My jsme se vypořádali se všemi návrhy, které v tomto bodu zazněly, a já uzavírám projednávání bodu číslo 23.

 

Vzhledem k tomu, že ve 13.45 máme pevně zařazené body a bod číslo 25 je dlouhý, nemyslím si, že jej stihneme projednat (Ministr Blažen ke připraven ke své řeči, ale můžeme to otevřít, pane ministře, máme tři minuty, budeme efektivní.

 

Otevírám bod číslo

 

25.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 169/1999 Sb.,
o výkonu trestu odnětí svobody a o změně některých souvisejících zákonů,
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 293/1993 Sb., o výkonu vazby,
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 129/2008 Sb.,
o výkonu zabezpečovací detence a o změně některých souvisejících zákonů,
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 509/ - prvé čtení

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr spravedlnosti Pavel Blažek a ten se na tu chvíli ujme slova. Prosím.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Dobrý den, děkuji za slovo. No, vy víte, že já ty úvodní slova mám vždycky na hodinku, na dvě, někdy i na tři, ale protože dneska už jsem měl dvě taková úvodní slova a protože není čas, tak bych pouze chtěl říci, že navrhovaným návrhem dochází ke zcela nové úpravě nakládání s penězi osob, které jsou ve výkonu trestu odnětí svobody nebo ve výkonu zabezpečovací detence. Více mi čas nedovolujete, tedy děkuji za pozornost. (Potlesk zprava.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vidím, že už je připraven i zpravodaj pro prvé čtení, pan poslanec Josef Cogan. Prosím, máte slovo a dvě minuty.

 

Poslanec Josef Cogan: Takže já se budu taky snažit být rychlý. Vážené kolegyně a kolegové, navržená úprava řeší stav, kdy stávající právní úprava nakládání s peněžními prostředky odsouzených je dvoukolejná, existují zásadně odlišná pravidla týkající se nakládání na jedné straně s peněžitými prostředky, které jsou příjmem z pracovní odměny odsouzeného, a na straně druhé s penězi, jež jsou do věznice odsouzenému zaslány na účet vedený věznicí z jiných zdrojů. Máme tady vlastně tu pozici, že odsouzení, kteří nejsou nezaviněně pracovně zařazeni, se tak dostávají fakticky do neodůvodně horšího postavení v porovnání s pracovně zařazenými odsouzenými, kterým stávající úprava rozúčtování pracovní odměny odsouzených garantuje.

Základním východiskem nové právní úpravy je to, že postupy při nakládání s veškerými příjmy odsouzených s výjimkou účelově vázaných peněžních prostředků by měly být sjednoceny. Proto se navrhuje využití univerzálního systému rozúčtování veškerých příjmů, které mají odsouzení ve věznici, bez ohledu na jejich zdroj. To je v zásadě obecné pravidlo té úpravy, která v tomto bodě je.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. A nyní tedy, protože už je 13.45, přerušuji projednávání bodu číslo 25.

 

Přecházím k pevně zařazeným bodům. Jako první otevírám bod

 

141.
Návrh na volbu člena Nejvyššího kontrolního úřadu

Prosím, aby se slova ujal předseda volební komise poslanec Martin Kolovratník, a vás, kolegyně a kolegové, žádám o ztišení! (Velký hluk v sále.) Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo, dobré odpoledne. Slibuji, že své vystoupení omezím na to povinné nezbytné minimum, které musím uvést pro stenozáznam.

První volební bod se týká návrhu na volbu člena Nejvyššího kontrolního úřadu. Je to první volba, první kolo. K této volbě Sněmovna přistupuje proto, že 19. června 2023 rezignoval na funkci člena NKÚ pan Ing. Jan Málek, a to z toho důvodu, že se o den později 20. června stal viceprezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu, složil 20. června slib do rukou prezidenta a bylo to na návrh Poslanecké sněmovny ze dne 1. června. Tímto pohybem nebo posunem došlo k tomu, že jedno místo bylo uvolněné, a v souladu se zákonem prezident NKÚ pan Miloslav Kala poslal Sněmovně nový návrh a navrhl nám pana Ing. Radka Rychnovského. Tuto nominaci jsme obdrželi 28. července. Nominační dopis i životopis kandidáta projednala poslanecká komise, předala materiály předsedům poslaneckých klubů i členům komise a přijala k tomu usnesení per rollam číslo 104 ze dne 24. srpna, tudíž ta lhůta pro dnešní volbu desetidenní je splněna. V usnesení se dozvídáme, že je navržen pan Ing. Radek Rychnovský. Zvláštní zákon způsob volby nestanoví.

Obvykle a dlouhodobě v tomto bodě postupuje Sněmovna tak, že de facto buď potvrdíme, nebo nepotvrdíme zaslanou nominaci. Jedná se o jednoho kandidáta, proto vám volební komise navrhuje volbu tajnou, jednokolovou. A pokud dnes bude kandidát potvrzen nebo nově zvolen, tak se ujme své funkce složením slibu do rukou předsedkyně Poslanecké sněmovny. Prosím, paní předsedající, o otevření rozpravy a poté o hlasování na způsob volby.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, děkuji. Otevírám rozpravu. Do ní neeviduji žádného přihlášeného, takže rozpravu rovnou končím. Předpokládám, že není zájem o závěrečné slovo? Předpokládám správně.

 

Jak jsme slyšeli, zazněl návrh na volbu tajnou. Budeme o něm hlasovat.

Zahajuji hlasování o tom, kdo je pro tajnou volbu? Kdo je proti?

Hlasování číslo 183, přihlášeno 150 přítomných, pro 139, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Tím pádem budeme hlasovat tajně a já přerušuji projednávání bodu 141 pro provedení volby. Nicméně máme tady ještě další dva a až pak souhrnně s panem předsedou řekneme, jak to bude s časovými nároky na provedení voleb.

 

Takže nyní otevírám bod, kterým je

 

142.
Návrh na jmenování člena kontrolní rady Technologické agentury České republiky

Znovu prosím pana předsedu Kolovratníka, aby se ujal slova.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Tak je to bod číslo 142, Návrh na jmenování člena kontrolní rady Technologické agentury. I zde je to první volba, první kolo. Volíme z toho důvodu, že 25. září skončí mandát panu prof. Robertu Čepovi.

Podle zákona o Technologické agentuře České republiky nové výzvy na nové nominace, je to zákon 130/2002, vyhlašuje náš výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Tento výbor vypsal výzvu, do 15. srpna, obdržel čtyři návrhy od právnických osob zabývajících se výzkumem a vývojem a tyto návrhy rozeslal volební komisi, která je předala předsedům poslaneckých klubů a členům komise. Tyto návrhy jsme na volební komisi přijali 24. srpna do usnesení per rollam číslo 105 a návrhy jsou následující - budu číst bez akademických titulů: pan Robert Čep, navržen Technickou univerzitou Ostrava, pan Rostislav Drochytka, navržen Vysokým učením technickým v Brně, pan Martin Duda, navržen Svazem průmyslu a dopravy a paní Veronika Valentová, navržena také Svazem průmyslu a dopravy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP