Středa 13. září 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Neautorizováno !

 

(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

25.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 169/1999 Sb.,
o výkonu trestu odnětí svobody a o změně některých souvisejících zákonů,
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 293/1993 Sb., o výkonu vazby,
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 129/2008 Sb.,
o výkonu zabezpečovací detence a o změně některých souvisejících zákonů,
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 509/ - prvé čtení

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr spravedlnosti Pavel Blažek a ten se na tu chvíli ujme slova. Prosím.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Dobrý den, děkuji za slovo. No, vy víte, že já ty úvodní slova mám vždycky na hodinku, na dvě, někdy i na tři, ale protože dneska už jsem měl dvě taková úvodní slova a protože není čas, tak bych pouze chtěl říci, že navrhovaným návrhem dochází ke zcela nové úpravě nakládání s penězi osob, které jsou ve výkonu trestu odnětí svobody nebo ve výkonu zabezpečovací detence. Více mi čas nedovolujete, tedy děkuji za pozornost. (Potlesk zprava.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vidím, že už je připraven i zpravodaj pro prvé čtení, pan poslanec Josef Cogan. Prosím, máte slovo a dvě minuty.

 

Poslanec Josef Cogan: Takže já se budu taky snažit být rychlý. Vážené kolegyně a kolegové, navržená úprava řeší stav, kdy stávající právní úprava nakládání s peněžními prostředky odsouzených je dvoukolejná, existují zásadně odlišná pravidla týkající se nakládání na jedné straně s peněžitými prostředky, které jsou příjmem z pracovní odměny odsouzeného, a na straně druhé s penězi, jež jsou do věznice odsouzenému zaslány na účet vedený věznicí z jiných zdrojů. Máme tady vlastně tu pozici, že odsouzení, kteří nejsou nezaviněně pracovně zařazeni, se tak dostávají fakticky do neodůvodně horšího postavení v porovnání s pracovně zařazenými odsouzenými, kterým stávající úprava rozúčtování pracovní odměny odsouzených garantuje.

Základním východiskem nové právní úpravy je to, že postupy při nakládání s veškerými příjmy odsouzených s výjimkou účelově vázaných peněžních prostředků by měly být sjednoceny. Proto se navrhuje využití univerzálního systému rozúčtování veškerých příjmů, které mají odsouzení ve věznici, bez ohledu na jejich zdroj. To je v zásadě obecné pravidlo té úpravy, která v tomto bodě je.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. A nyní tedy, protože už je 13.45, přerušuji projednávání bodu číslo 25.

 

Přecházím k pevně zařazeným bodům. Jako první otevírám bod

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 9. 4. 2024 v 15:37.




Přihlásit/registrovat se do ISP