Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(17.20 hodin)
(pokračuje Marek Výborný)

Nicméně primárně jsou to skutečně malé podniky, 65 % regionálních potravin vzniká v podnicích, resp. ve firmách do deseti zaměstnanců, dalších 26 % je do padesáti zaměstnanců. Cílíme skutečně tady na ty malé producenty, které ale jsou ukázkou skvělé práce, skvělé práce našich farmářů. A je to něco, co patří k unikátnímu genius loci České republiky. Tolik alespoň stručně, mám tady i čísla té podpory, která se pohybuje v řádu desítek milionů korun ročně prostřednictvím Státního zemědělského intervenčního fondu. Kdyby pan poslanec chtěl, můžeme pokračovat ještě doplňující otázkou a já uvedu i ta konkrétní čísla.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Tak. Čas již vypršel. Ale věřím, máte zájem o doplňující? Ano, prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Karel Smetana: A pane ministře, děkuji. Dám vám ten prostor, abyste nám ta čísla mohl sdělit. Ale ještě se zeptám. Vy jste říkal, že značka kvality je propůjčovaná na tři roky. Dochází - a pakliže ano - jakým způsobem (ke) kontrolování té jakosti, která byla na začátku?

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Pan ministr má zájem ještě o odpověď. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zemědělství ČR Marek Výborný: Ano, je to tak. Skutečně tohleto není bez kontroly. I tyto produkty nesoucí značku Klasa i Regionální potravina jsou standardně pod kontrolou Potravinářské inspekce, případně Státní veterinární správy. Mám tady čísla, mohu uvést, že - dlouhodobě, a to je skvělá vizitka českých potravinářů, farmářů, producentů, protože česká potravina obecně patří k těm nejkvalitnějším v Evropě. Ty záchyty jsou v řádu nižších jednotek procent. U té zahraniční produkce to je často - neříkám, že všude, ale často v řádech nižších desítek procent, zvláště z regionu jako je jihovýchodní Asie, Brazílie a podobně. Nicméně, abych odpověděl, tak v případě značky Klasa došlo při kontrolách v loňském roce, jo, máme rok 2022, tak tady mám z Potravinářské inspekce data.

Kontrolovalo se 233 šarží potravin se značkou Klasa, došlo pouze k záchytu deseti šarží, které nevyhověly požadavkům právních předpisů. V případě Regionální potraviny bylo kontrolováno 166 šarží a nevyhověly tři. Takže to je odpověď na tu vaši otázku. Jinak ta podpora v případě Regionální potraviny je někde na úrovni 170 milionů korun ročně. Je to nejenom na tu podporu té marketingové kampaně, my opravdu musíme tu informaci dostat k české veřejnosti, k tomu to slouží. Není to žádné PR marketing kohokoliv. A já jsem rád, že nakonec na tom vyhlašování spolupracujeme i s hejtmany bez ohledu na stranickou příslušnost.

Teď jsem o tom vedl debatu, když tady vidím kolegy z hnutí ANO, minulý týden na výstavě v Litoměřicích, kde jsem byl na Zahradě Čech s panem hejtmanem Schillerem, také jsme společně podepisovali ty diplomy, stejně tak jako s panem hejtmanem Grolichem v Brně se na tom podílíme v rámci Jihomoravského kraje. A ty částky, vidím, že je konec, já to řeknu jednou částkou pro tu značku Klasa... (Předsedající: Čas, pane ministře.)... v řádu desítek milionů korun. Děkuju. A já jsem přítomen, i na pana poslance Ferance se dostane také. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Dobře, dobře. Také děkuji. A nyní je prostor pro pana poslance Wenzla, který interpeluje pana ministra Rakušana. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Milan Wenzl: Vážená paní předsedající, milé kolegyně, kolegové. Vážený pane ministře, i když říkám vážený, ale myslím si, že vy si nevážíte jedné pětiny občanů, a to jsou senioři. Hůře se pohybují, hůř vidí, protože nemají tak velké oči. A třeba proto i ta pošta udělala na svých objektech velké nápisy na budovách s nápisem pošta, aby ti staříci opravdu viděli, kam mají si dojít pro důchod. Obrovské cedule tam jsou dodnes. Jen ten poštovní úřad už tam chybí. Není to tak dávno, co jsem na sídlišti potkal v prvním patře starého obchodního centra babičku, bezradně stojící před zamčenými dveřmi, kde ještě nedávno byla pošta. Na dveřích byla informace, že provozovna je zrušena, aby si lidé dojeli na adresu, která byla na dveřích napsaná, a to malinkým písmem.

Velmi obtížně stará paní překonala schody do patra a pak musela jít samozřejmě dolů, protože jí zmátla ta cedule, protože pořád si myslela, že ta pošta tam je. Protože kdyby tam nebyla, tak by určitě byly odstraněny i ty cedule. Tedy se ptám, pane ministře: Kdy tato vláda přestane terorizovat tyto seniory? Kdy vy, jako ministr vnitra, necháte odstranit zavádějící transparenty? Už jste alespoň vy nebo ředitel pošty vyhlásili výběrové řízení na firmu k jejich odstranění? A také... (Předsedající: Čas, pane poslanče.) ... kolik to stálo a z čeho se to bude hradit? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Pan ministr není přítomen, bude vám v souladu s jednacím řádem odpovězeno do 30 dnů. (Posl. Wenzl upozorňuje mimo mikrofon, že jeho jméno je Milan.) Pan poslanec Wenzl Milan. Tak prosím. Další na řadě je paní poslankyně Knechtová, která interpeluje pana ministra Beka. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Lenka Knechtová: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vážený pane ministře, kolegyně, kolegové, sleduji s velkým znepokojením diskutované a zřejmě plánované škrty v rezortu školství a v rezortu pro místní rozvoj. Opravdu chcete, aby učitelé brali nižší plat, než prodavači? Co je důležitější než vzdělávání našich dětí. Začínající učitele odrazují nízké platy a extrémní náročnost práce ve školství. Včera jsem si vyslechla váš rozhovor, pane ministře, ve kterém nevylučujete, že budete propouštět. Je to pravda? Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. Pan ministr není přítomen, takže vám bude v souladu s jednacím řádem odpovězeno písemně. Nyní je na řadě paní poslankyně Mádlová, která interpeluje pana ministra Baxu. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Děkuji. Vážený pane ministře, vážené kolegyně a kolegové, mé dnešní otázky se budou týkat velké mediální novely, kterou jste, pane ministře, představil před několika dny a nepochybně se shodneme na tom, že bude určitě probírána potom tady ve Sněmovně. Lze zaznamenat i kritické hlasy ze strany veřejnosti, ale i firem, to jste zaznamenal jistě také a mně dnes se jedná právě o ty podniky.

Podle vašeho návrhu se již nemá úhrada koncesionářských poplatků ze stranu podnikatelů odvíjet podle počtu zařízení, která vlastní, ale podle počtu zaměstnanců zaměstnaných na hlavní pracovní poměr. Počítáte s tím, že významně vzroste objem financí, které budou muset za veřejnoprávní média tedy zaplatit. Ten nárůst je - čtu tedy z médií, to znamená z 350 zhruba na 780 milionů korun, přičemž oni říkají, že ty obrazovky využívají výhradně tedy k pracovním účelům, nikoliv za tím, že by se zaměstnanci dívali v práci na televizi.

Proti vašemu návrhu se samozřejmě vymezují různé asociace, Svaz průmyslu a dopravy, podnikatelské odbory nebo Asociace malých a středních podniků. Já bych se chtěla zeptat na to, jestli jste si vědom toho, že může váš návrh vést k tomu, že dojde k nějakým úpravám v pracovněprávních poměrech, že se třeba bude snižovat počet zaměstnanců na hlavní pracovní poměr, respektive jestli můžete třeba toto vyloučit, že by došlo k nějakému alternativnímu zaměstnávání.

A můj druhý dotaz je, jestli budete ještě s těmito podniky jednat o případné úpravě. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. A nyní prostor pro pana ministra na odpověď. Prosím, pane ministře.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Kolegyně, kolegové, paní poslankyně, prostřednictvím paní místopředsedkyně, já velmi děkuji za tento dotaz, který jste položila. Jedná se o jednu z částí toho návrhu, která bych řekl, stojí trošku za těmi dvěma hlavními tématy, která jsou teď předmětem velké diskuse v médiích, ve společnosti, to znamená samotný návrh na zvýšení koncesionářských poplatků televizních a rozhlasových poplatků a rozšíření zařízení, ve kterých je možné přijímat rozhlasové a televizní vysílání. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP