Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(17.40 hodin)
(pokračuje Marek Výborný)

A jsem dalek toho, že bych komukoliv záviděl jeho úspěšné podnikání a to, že v jednom roce se zvlášť zadařilo, loňský rok byl úspěšný výrazně a trošku anomální jak pro zemědělce, tak potravináře, tak nakonec i ty koncové obchodníky, to víme a je to zřejmé z těch čísel, ale opravdu jsem rád, když se někomu daří. Dokonce si myslím, že to je vlastně pozitivní pro všechny, protože v okamžiku, kdy se daří třeba těm potravinářům, tak já potom nevidím důvod, proč bychom měli násobit nebo dávat nějaké další, třeba i nějaké výrazné investiční podpory, jak tady bývalo zvykem, protože vím, že oni si tu reinvestici jsou schopni zařídit z toho svého zisku - do toho, aby koupili nové linky, inovovali své technologie atd. My jim v tom rádi pomůžeme. To není tak, že bychom je úplně hodili přes palubu. Máme tady například velmi sympatickou podporu v rámci úvěrování. Určitě víte, o čem mluvím. PGRLF dneska poskytuje právě tu podporu skrze úroky i potravinářům, stejně jako otevíráme obálky v rámci společné zemědělské politiky.

Téma přiměřenosti zisku, je to téma posledních dnů. Ano, já se to opakovaně snažím vysvětlovat. Vždycky zdůrazňuji, nejsem ten ministr, který by měl určovat ceny, stejně tak jako vám neříkám, kam máte jít chodit nakupovat, neříkám to nikomu a opravdu mi jako ministrovi zemědělství není nic do toho, kdo, kde a za jaké ceny nakupuje, jestli využívá, nebo nevyužívá slevové akce. Zaplať pánbůh žijeme ve svobodném tržním prostředí, ať si každý vybere. Jenom říkám, co by bylo dobré třeba zohlednit při tom nákupu, že tady máme kvalitní regionální, ale nejenom regionální, ale třeba také bioprodukty. Já jsem tady nezmínil, to rád připomenu, že máme měsíc biopotravin, měsíc září a je to něco, co je také typické, ta produkce u nás roste, a je to ta kvalita. Ta kvalita na domácím talíři.

Ale zpátky k vašemu dotazu, k té přiměřenosti zisků. To není nikde napsáno. A tak jako neurčuji ceny, tak nemohu vám tady říct, kolik, jaký ten zisk je přiměřený. Jenom chci připomenout, že i ta vaše metodologie, kterou jste použil, není úplně... Nebo takhle. Není nic černobílého. Když se podívám na ty zisky velkých potravinářských společností, tak se skutečně v tom meziročním rozdílu pohybují od 20 do 240 milionů korun u Vodňanské drůbeže. Tak to je. Zaplaťpánbůh za to. Já blahopřeji, ale pak je potřeba, aby to dokázali reinvestovat, aby to také promítli třeba do toho cenového řetězce. Je to součást toho, co já říkám. Chci, aby všichni hráli fér. Nejenom ti koncoví obchodníci, ale i ti potravináři, i ti zemědělci na začátku. Po všech je potřeba říkat, je tady potřeba dodržovat férová pravidla a vrátit se k něčemu, co já označuji jako kultura obchodu. A s kulturou obchodu souvisí přiměřenost zisku. Já vám tady neřeknu ta procenta, co ten přiměřený zisk je, ale je to i chování na tom trhu. Je to otázka toho, zda potom nedochází k různým odbočkám v rámci celého toho řetězce od zemědělce až na ten pult obchodu a podobně.

Takže abych vám tady já jako ministr zemědělství řekl, co je ten přiměřený zisk, to zcela jistě ode mě neočekáváte, protože to není moje role. A jediné, na co mohou odkázat, abychom tedy nezůstali jenom na úrovni toho, ať si to každý určí, tak máme tady zákon o cenách, to vy určitě dobře víte, a ten zákon o cenách o tom hovoří, a to by bylo dobré připomenout v té poslední půlminutě. Nepřiměřený majetkový prospěch získá - cituji zákon, paragraf 2 - prodávající, jestliže prodá zboží za cenu zahrnující neoprávněné náklady nebo nepřiměřený zisk získaný na základě uplatnění vyšší ceny prodeje oproti obvyklé ceně v případě zneužití výhodnějšího postavení na trhu. Za přiměřený zisk - pokračuji odst. 7 písm. b) - se považuje zisk spojený s výrobou a prodejem daného zboží odpovídající obvyklému zisku dlouhodobě dosahovanému při srovnatelných ekonomických činnostech (Mpř. Dostálová: Čas!), který zajišťuje přiměřenou návratnost použitého kapitálu v přiměřeném časovém období.

Chtěl jsem ten zákon odcitovat. Moc se omlouvám, paní místopředsedkyně. Vím, že jsem se prohřešil. Nezlobte se.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: V pořádku. Má zájem pan poslanec o doplňující otázku? Ano. Prosím.

 

Poslanec Milan Feranec: Pane ministře, děkuji. Já pochopitelně tento paragraf znám. Jenom připomenu, že se to netýká jenom prodávajících, ale i kupujících. I u kupujících může dojít dokonce k tomu. To je otázka řetězců. Ale to nechci. Já jsem se jenom ptal na váš osobní názor, jestli si myslíte, že 4,5 % je nepřiměřené. A rozumím tomu, že - a to nevím, jestli to je politický názor, osobní, odborný, ale nechci to... A jenom připomenu, když se bavíme o těch ziscích, že státní firma nebo státem ovládaná ČEZ jako dominantní výrobce 70 % výroby elektřiny dosáhl v tom roce 28procentní ziskovost. Dvacet osm! Takže říkat potravinářům: 4,5 máte moc a nechat státní firmě 28 je trošku kontraproduktivní. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Chce pan ministr odpovědět? Prosím.

 

Ministr zemědělství ČR Marek Výborný: Chci odpovědět, protože pan kolega Feranec dobře ví, jakou odpověď dostane. No jasně, a kolik se odvedlo na dividendě státu? Z čeho platíme tu sociální podporu, školský systém, vzdělávání, důchody? Právě z toho, co si odvedeme na té dividendě, a připomenu, že byla odvedena v plné výši všem akcionářům, včetně státu. Takže ano, ten zisk tady byl, ale dostali ho naši občané, občané České republiky, včetně vás, pane kolego. Myslím, že to víte moc dobře, ale je potřeba, aby to tady zaznělo, aby to slyšela i veřejnost. Děkuju za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Nyní je na řadě pan poslanec Mašek, který interpeluje pana ministra Rakušana. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane ministře, kolegyně, kolegové, svůj bod jsem nazval, respektive interpelaci Migrační pakt včera, dnes a zítra. Vážený pane řádně omluvený ministře vnitra, to, co bylo včera, to jsme spolu zažívali v minulém volebním období ve výboru pro bezpečnost, kde jsme stáli na stejné straně barikády. Byli jsme jednoznačně proti kvótám, proti přerozdělování migrantů a nechtěli jsme žádné no go zóny v České republice. Byla tady paní Johansson díky panu Benešíkovi, který tady uspořádal schůzku. Potkali jsme se tam a i jí jsme to takhle jednoznačně řekli. Odjížděla s nepořízenou z České republiky.

Jak jsme na tom dnes? Dal jste neuvážený souhlas v Lucemburku bez řádného seznámení vlády. Bylo to narychlo ve Vimperku, když jste se s nimi loučil před cestou, a byl jste jediný z V4, který se k tomu vyjádřil pozitivně, k tomu migračnímu paktu. Kvóty tam jednoznačně schované jsou. Vy to víte. A odkázal jste se až po několika dnech, abyste měl nějaký důvod, tak jste se odkázal na stanovisko vlády Andreje Babiše, které ale sloužilo pro ministra Hamáčka, pro jeho tehdejší jednání v Bruselu.

Jak to bude zítra? To fakt nevíme. Co z toho udělá ještě Evropský parlament? Může to být ještě horší. Konečně europoslanec vaší koalice pan Zdechovský varuje, že to horší bude, že budou kvóty vyšší a že peníze za to, abychom nepřijali migranta, budou také vyšší než současný rámec 20 tisíc euro.

Dotazy. Uvědomujete si, že jste ohrozil vnitřní bezpečnost České republiky? Jednak jste ji ohrozil příchodem migrantů, možností toho vývoje jako na západě od nás a 20 tisíc euro za jednoho každý rok je hodně. Uvědomujete si, že vaše vláda rozložila jednotu V4? Děláte to schválně? A komu tím sloužíte? (Mpř. Dostálová: Čas!) Českým občanům určitě ne! Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Pan ministr není přítomen, bude tedy v souladu s jednacím řádem i vám, pane poslanče, odpovězeno do 30 dnů.

Nyní je na řadě paní poslankyně Adámková, kterou zde nevidím, její interpelace tudíž propadá.

Dále je na řadě paní poslankyně Fialová. Taktéž paní poslankyni nevidím, takže její interpelace propadá.

Takže opět požádám pana poslance Maška, který interpeluje pana ministra Válka. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji. Vážený pane řádně omluvený ministře Válku, měl jsem možnost se zúčastnit společného jednání podvýboru pro školství a podvýboru pro veřejné zdravotnictví na téma hygienické vyhlášky pro provozování školských zařízení. Zejména bych se chtěl obrátit na vás ve věci předškolních zařízení, protože nám neprošlo na těchto podvýborech usnesení, kdy jsme chtěli vrátit minimální hygienické standardy, zachovat povinnost oddělených toalet pro chlapce a dívky, zachovat povinnost minimálních podlahových ploch pro děti a zachovat povinnost oplocení pozemků předškolních zařízení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP