(12.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já rozumím vašemu požadavku. Vím, že pan ministr s paní místopředsedkyní Dostálovou něco řešil, a ona říká, že tomu rozumí, každopádně nemám bližší informace. Já bych přerušil jednání na šest minut, abych zjistil, o co se jedná, protože jsem pochopil, že jsou nějaké neodkladné záležitosti na rezortu. Každopádně přeruším na šest minut jednání a zjistím, co pan ministr řeší. Děkuji.

 

(Jednání přerušeno od 12 do 12.06 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Hezké poledne, vážené kolegyně, vážení kolegové. Přeji vám krásný den. Vystřídali jsme se v řízení schůze. Přestávka uplynula, budeme pokračovat v obecné rozpravě, do které je přihlášená paní poslankyně Mračková Vildumetzová. (Není v sále. Poslankyně Válková mimo mikrofon: My jsme se vyměnily.) No úplně se vyměnit, paní profesorko, nemůžete. Já bych musel paní kolegyni Mračkovou Vildumetzovou posunout na úplný konec, ale kvůli ní se přerušovala... (Poslankyně Mračková Vildumetzová vchází do sálu.) Je tady, tak prosím. (Poslankyně Mračková Vildumetzová a poslankyně Válková se nadále chtějí vyměnit, přichází k nim poslanec Benda, je vyjádřen společný souhlas s výměnou.) Dobrá, tak paní profesorka Válková. Máte slovo, prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuju, pane místopředsedo. Já si opravdu myslím, že je i logičtější, abych navázala na jednoho z předřečníků, který před chvílí vystoupil, a to na svého kolegu předsedu ústavně-právního výboru, pana Radka Vondráčka, který tady hovořil o advokacii. Byť to bezprostředně nesouviselo s konsolidačním balíčkem, tak já budu hovořit o justici v širším smyslu slova, hlavně o soudcích a státních zástupcích, budu hovořit i za ně a budu vás informovat o jednání, které tady už avizoval pan poslanec Radek Vondráček, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, totiž o včerejší schůzi podvýboru pro justici ústavně-právního výboru, který jsem svolala právě proto, abych dala prostor jejich vyjádření - byla to diskuse, čili žádné usnesení nebylo přijato, program jsme samozřejmě schválili - abych dala prostor pro jejich vyjádření, které oni chtěli ještě jednou předtím, než se zasáhne do jejich platů, aby tady zaznělo v Poslanecké sněmovně a abyste předtím, než zvednete ruku pro zásah, který je plánovaný a který do jejich platů zasahuje, jejich argumenty vzali v potaz.

Konkrétně. Ono totiž - člověk si musí, pokud se nepohybuje v té řekněme finančně rozpočtové sféře, dát prostor na terminologii, takže já se občas podívám do těch svých podkladů i do toho pozměňovacího návrhu, abych používala přesnou terminologii - dochází k tomu, že v rámci konsolidačního balíčku je obsažen i návrh, kterým se - a teď už budu velmi přesná - snižuje koeficient výpočtu, který je důležitý pro stanovení platu soudců, z trojnásobku - původně to byl koeficient trojnásobek průměrné hrubé měsíční nominální mzdy na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství dosažené podle zveřejněných údajů Českého statistického úřadu vždycky za předminulý kalendářní rok a ten se měl snížit na nějaké... 2,822 přesně.




Přihlásit/registrovat se do ISP