(16.30 hodin)
(pokračuje Jan Volný)

Teď k tomu daňovému balíčku. Daňový balíček - on to je nějaký konsolidační. My už dávno víme, že to není daňový balíček. Já jsem teď - kolikátý? - desátý rok v rozpočtovém výboru jako místopředseda a nikdy jsem si nemyslel, že mě potká taková hrůza, že budu muset být přítomen projednávání takového paskvilu a takhle nepromyšleného, nebo spíš řeknu promyšleného, ale velice cíleně promyšleného materiálu. Začalo to tím, že se po dlouhých diskusích o tom, že vzniká nějaký balíček, který zachrání naši ekonomiku a deficity této vlády - jenom podotknu, že ty deficity za poslední dva roky vzrostly nejvíc za historii české samostatné republiky -, a po roce diskusí o tom, že něco vyjde, vyšel balíček, který vlastně zhrozil úplně všechny partnery pětikoalice. Nehledě na to, že děs, který byl v očích sociálních partnerů, respektive tripartity, byl naprosto nečekaný.

Poté se začalo o tom nějak jednat a vznikl nějaký komplexní pozměňovací návrh. To je věc, která byla nevídaná. My jsme to zažili na rozpočtovém výboru, kdy jsme kroutili hlavou, trochu jsme se snažili bojovat. A pak nám vysvětlili legislativci, že vlastně bojujeme s větrnými mlýny, kdy my jsme měli podané už nějaké pozměňovací návrhy a v podstatě ty padly pod stůl, protože vlastně nebylo proti čemu to podávat, protože ten balíček jako takový vlastně neexistoval a byl tam nějaký komplexní pozměňovací návrh. To znamená, všecko jsme museli předělávat. A z toho vyplývá, jak nelogický celý tento proces byl a jak byl nelogicky postavený.

Budu trochu přeskakovat z jedné věci na druhou. Můj kolega Juchelka se tady pozastavoval, že nevidí logiku v tom, že jsou neslazené minerální vody nebo vody jako takové plus kojenecké vody v 21% sazbě, to znamená v té základní. Ale to přece má logiku - má to logiku v tom, že vláda tímto krokem nebo celým balíčkem chce dostat z lidí peníze. A je jim úplně jedno, jestli je to slazená voda, to nejzdravější, co můžou lidi pít, nebo slazené nápoje, které jsou koneckonců jako potraviny ve snížené sazbě. Ale oni dobře vědí, že trend spotřeby balené vody bude stoupat, je už takhle vysoký, bude stoupat a bude jednou nepostradatelný, protože máme klimatické změny, jsou větší sucha, kvality podzemních vod se horší a horší. A půjdeme tou cestou, kterou jde celý svět, že se bude v domácnostech pít převážně a především balená, kvalitní balená voda. A to je ten důvod, proč tam zůstalo 21 %, protože je to zdroj největších příjmů, očekávaných příjmů. A o to v tomhletom balíčku šlo. Tady nešlo o to pomoct lidem nebo udělat nějakou logiku... logiku věci. Prostě to bylo takhle pragmatické.

Jsem zvědav na jednu věc. A věřte tomu, že nebudu spát do konce projednání rozpočtu na rok 2024, protože toto (ukazuje materiál v pravé ruce), kolegové, toto tam chci vidět, ale do poslední koruny - celých 54,4 miliardy korun promítnutých jako úsporu. Protože tady projednáváme (ukazuje materiál v levé ruce), co sebereme lidem, kde je odrbereme. Někdy to má logiku, většinou to logiku nemá. A tohleto je, kde tato vláda říká, my jdeme kromě toho, že uspoříme na mandatorních výdajích, my jdeme se svou troškou 54 miliard do mlýna. A toto si budu hlídat. Protože tohle je pro mě velice podstatné. Pak toto nemá cenu a pak to byl opravdu megapodvod na občany této republiky.

Teď se jenom málo dotknu nějakých pozměňovacích návrhů, které jsem podpořil. Podpořil jsem velkou většinu těch, co jsme podávali my, protože pro mě tento tisk je opravdu takový guru, stejně jako každý rok rozpočet, protože v rozpočtovém výboru dělám deset let a trošičku mi záleží na to, aby ekonomika a vůbec ekonomické zdraví bylo v této republice trochu gramotné.

Ještě než přijdu k jednotlivým bodům, musím tady podtrhnout a vyjádřit velké poděkování své kolegyni Kláře Dostálové, když se tady trošičku dostala do křížku s panem ministrem Stanjurou. Kdo jenom trošičku ví, co to je rozpočet, ví, co to je schodek rozpočtu, tak musí pochopit, že paní kolegyně, bývalá ministryně Dostálová, měla svatou pravdu. Protože vzít si úvěr, já nevím, 30 miliard na nějaký fond dopravní infrastruktury, aby se tím financovala doprava, je prostě klička na občany. Tím se stát zbavuje naoko 30 miliard dluhu a může říct, my máme ten rozpočet o 30 miliard menší. Pan ministr Stanjura má pravdu, že je to stejný dluh, jako když si to vezme v rámci rozpočtu. To pravda je. Ale je schovaný za bukem a tváří se, že vlastně se o těch 30 miliard utratí míň. Takže takovéhle špeky a takovéhle nášlapné miny - a já se nebojím říct podvody - prostě jsou v tomto balíčku, ale i v připravovaném rozpočtu neúrekom.

Chtěl bych jenom vypíchnout věci, které opravdu podporuji a které si myslím, že by měly projít. A moc prosím i zástupce koalice. Jsou to pozměňovací návrhy 3124 a 3125, které podávala naše předsedkyně Alenka Schillerová, a je to o tom daňovém zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů. Myslím si, že zaměstnanecké benefity vždycky měly svůj význam a vždycky budou mít význam. A věřte tomu. Já jsem byl manažerem 40 let, od směnového technika v prasečáku až po obchodního ředitele firmy HOPI, a vím, že mnohdy a většinou pro lidi je daleko víc než tisícovka ve výplatě, když můžou chodit celý měsíc se koupat do bazénu anebo když mají tyhlety benefity, které berou jako něco příjemného a něco, co mají od zaměstnavatele - ať je to stát, nebo ať je to soukromá osoba - prostě navíc. To si myslím, že je velice jako netaktické a velice bolestivé toto rušit.

Jsem jeden z mužů, protože mám doma dvě ženy, dceru a manželku, že jsem připodepsal Ivance Mádlové ten pozměňovací návrh, protože vím, že to není jednoduché, a když se sejde měsíc s měsícem, tak je to opravdu fofr, i když u nás se nemůže mluvit o nějaké menstruační chudobě, to bych asi kecal a nechtěl bych to takhle stavět. Ale vím, že to není jednoduché, a vím, že jsou rodiny, které s tím můžou mít velký problém.

K tomu, co jsem chtěl říct, je to asi všechno. Znovu podtrhuji, tento materiál, na který mě upozornil pan zpravodaj při projednávání v prvním čtení, si opravdu budu bedlivě hlídat a budu velice kontrolovat, aby do poslední koruny se promítl v rozpočtu na rok 2024. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji vám. A prosím pana poslance Romana Kubíčka.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, já bych se na to zase zkusil podívat z té druhé strany. Nazývá se to konsolidace veřejných rozpočtů. A všichni jsme dostávali e-maily od podnikatelů, zaměstnavatelů, svazů a tak dále, kteří tento balíček velmi, velmi kritizovali. Z mého pohledu ke konsolidaci veřejných rozpočtů může dojít jenom tím, že podnikatelům nebudeme házet klacky pod nohy, že podnikání zjednodušíme a umožníme vyšší příliv daní do státní pokladny. To je úplně základní premisa, které musíme dostát. My uděláme několik opatření, která velmi dopadnou na malé a střední firmy. Dopis od Asociace středních firem a malých podniků jste jistě dostali a ten vypráví o tom, jakým způsobem se vlastně to podnikání zatíží a jakým způsobem se to promítne do možností zaměstnanců, náborů a tak dále. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP