(16.40 hodin)
(pokračuje Roman Kubíček)

Další věcí, kterou děláme, tak vlastně místo toho, abychom začali šetřit od sebe a podívali se na výdaje státu, a podotýkám, že jsem kdysi pracoval i jako lean manažer, to znamená, že jsem pracoval na tom zeštíhlování podniku, a kdo pracoval v průmyslové sféře, ví, co to obnášelo, a musíte se nejdřív podívat do vlastních střev. Musíte se kouknout na to, kde dublujete jednotlivé agendy, jakým způsobem máte lidi motivované, jak je máte vzdělané, jakým způsobem vykonávají svoji práci v té době, co ji vykonávat mají, jestli je to v úrovni 100 %, 50 %, 30, anebo jestli dva nedělají totéž a nemusí to být totéž. Od toho by se potom mělo odpichovat to, že budeme žádat po lidech, aby se nějakým způsobem uskromnili, protože když začínáme u sebe - u sebe - tak potom můžeme chtít něco po těch ostatních. Když to uděláme obráceně, že budeme chtít po těch lidech, aby doplnili státní kasu, a na sebe se nepodíváme, tak to se netváří vůbec dobře a nikdo to nemůže chápat.

Já jsem se ještě díval na jednu věc. Budeme tady přesouvat různé zboží do dvou daňových pásem, i když ve skutečnosti máme tři, protože co jsem zaregistroval, tak knihy mají nula, ale budu říkat o těch dvou - 12 a 21 %. Takže tam, kde budeme přecházet nahoru, to je asi jasné, tam to všichni promítnou do té ceny a to bude okamžité. Ale pak bude to, kdy budeme přesouvat z vyšší sazby do nižší sazby. Je tam vlastně takzvaná cenová setrvačnost. A i Česká národní banka se ve své správě z 11. 8. ptá, zda toto úspora bude promítnuta těm firmám, těm občanům, anebo zda se promítne do vlastní marže. Pochopitelně v tom případě se to bude chovat proinflačně a od 1. 1. 2024 můžeme očekávat, že dojde ke skokovému zvednutí míry inflace.

Jakým způsobem se dotýkáme toho dále? Protože abychom mohli dobře podnikat a být konkurenceschopní, tak musíme vlastně nasypat velké množství peněz do vědy a výzkumu, a pokud si vzpomínám, tak Odborová asociace výzkumných institucí poslala panu ministrovi protest proti ubrání peněz a zdanění těchto institucí a velmi, velmi žádali o to, aby vypadli z této sazby. Pokud si dobře vzpomínám, je to obsahem pozměňovacího návrhu mého pana Karla Havlíčka a pana profesora Špičáka, kteří to vracejí na původní úroveň.

Další věcí, která bude: Tak my si tady naříkáme na nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců a nedostatek zaměstnanců do některých oborů vůbec. Proti tomu tedy velmi významně jde omezení benefitů pro zaměstnance. V původním návrhu to bylo vlastně úplně na nulu. Pak došlo k nějaké dohodě, že se to nechá na úrovni FKSP jednoho procenta, ne dvou. A opět dostáváme spoustu dopisů a e-mailů o tom, že to není dobrá a správná cesta.

Co v globálu očekávali podnikatelé? Těch dopisů mám také hrozně moc. Oni očekávají nějakou předvídatelnost a stabilitu daňového prostředí. To znamená, že měnění sazeb a přehazování z jedné sazby do druhé pro ně není nic příjemného, protože oni vlastně své fungování k tomu musí přetvořit. A oni nás žádali pouze o jedno: prosím vás, ulehčete nám podmínky pro podnikání, stáhněte velkou administrativu, věnujte se digitalizaci a nechejte nás pracovat. Již v předchozích dnech můj ctěný kolega Karel Havlíček upozorňoval na to, že nikdo jiný než podnikatelé a jejich zaměstnanci z krize tuto zemi nevytáhnou. To znamená, neklaďme jim další překážky, nezatěžujme je zbytečnými daněmi, ale spolupracujme s nimi a vytvářejme jim takové podnikatelské prostředí, aby tato republika vzkvétala.

Udělalo se tam ještě několik opatření, která nemají úplně velikánskou logiku. My jsme tady vedli divokou debatu o nulové dani z tichého vína, a na druhé straně restauratéři a podnikatelé ve stravování, kteří čepují pivo a nealkoholické nápoje, se dočkají velkého dárku, který jim zvedne DPH na 21 %, která pochopitelně přenesou na své zákazníky, jestli ještě některé budou mít. A i oni se vlastně ptají proč. Proč jsou trestáni za to, že přežili covid, že přežili dobu, která byla nesmírně obtížná, a v době, kdy se začínají nadechovat, tak jim dáme další ránu.

Já jsem se chtěl zeptat i pana ministra, jakým způsobem tedy bude fungovat to opatření, aby spousta činností nepřešla do šedé a černé ekonomiky? Oni se budou nabírat noví úředníci, kteří to budou kontrolovat? Budeme kontrolovat pohyb? Budeme kontrolovat pohyb nezdaněného zboží přes hranice? Budeme kontrolovat, jak restaurace a ti podnikatelé nakupují to své zboží, ten svůj materiál, který potřebují? Na to jsme jeden krásný nástroj měli. Ten se jmenoval EET, tak jsme si ho vypnuli, zrušili jsme ho. Tento problém by v tu chvíli nenastal. A pokud si pamatuju, tím jsme si vypnuli i nějakých 20 miliard plus, které dneska nemáme a které by se hodily.

Já tady nechci říkat o tom, že bylo slíbeno, že na daně se sahat nebude, daně se nebudou zvyšovat, to už tady bylo řečeno mnohokrát, tak vás požádám pouze o jedno. Vyslechli jste tady velké množství pozměňovacích návrhů. Mnoho z nich dává logiku, smysl a mohli byste si je i osvojit při tom dalším jednání. Protože i my čteme noviny a víme, že to jednání se mezi druhým a třetím čtením povede. Povede se a některé smysluplné návrhy, kdyby to byla minimálně kojenecká voda, menstruační pomůcky atd. atd., tak já bych přijal, kdybyste si to osvojili. Netrváme na tom, že to musí být přijato z toho pozměňovacího návrhu, který je vložen do systému. Udělejte to a my vám zatleskáme. Pokud dnešní den má k něčemu sloužit, tak bych byl rád, abyste se nad spoustou argumentů zamysleli, nechali si je projít hlavou a řekli si, zda to pro vás má smysl, nemá smysl a zda občané České republiky ocení vaši snahu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím pana poslance Martina Kuklu. Mezitím přečtu omluvu, a to pana poslance Kubíka od 17 hodin ze zdravotních důvodů.

Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Martin Kukla: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, kolegové, já se pokusím krátce vystoupit ke konsolidačnímu balíčku a hlavně k pozměňujícím návrhům, které jsem připodepsal a plně je podporuji.

Když se podíváme na ten konsolidační balíček, tak je to balíček daňový, protože ty naše pozměňující návrhy snižují anebo zachovávají ty daně. Vy, ba naopak, je zvyšujete. Nevím proč. V minulosti, když tady bylo hlasování o EET a říkali jsme vám, že EET přináší mnoho miliard do státní kasy, tak jste nás přehlasovali, EET jste zrušili - a teď přicházíte se zvýšením daní. Ta fiskální politika v České republice byla nastavena, ale vám se ten výběr daní nedaří, tak přicházíte se zvýšením daní. V celém tom konsolidačním balíčku je to prostě zvyšování daní.

A teď, abych vyjmenoval těch pár pozměňujících návrhů, ke kterým se připojuji, a co vy těm lidem zdražujete. Vy jim zdražujete kojeneckou vodu, pleny. My naopak chceme zachovat, aby byly tyto komodity ve snížené dani. Je to podpora mladých rodin, podpora studentů. Připojuji se i k pozměňujícímu návrhu na zrušení slevy na studenta. Když se zavádělo EET, tak jste říkali, že tady likvidujeme restaurace, a teď jsem zvědav, jestli podpoříte náš pozměňující návrh, kde říkáme, aby bylo ve snížené sazbě čepované pivo a nealkoholické nápoje právě v restauracích a tam, kde se to nechá spotřebovat, kam člověk přijde a vypije to.

Další. Jistě jste dostali mnoho dopisů od svazů, podnikatelů, odborových asociací a různých sdružení, kde říkají: zachovejte fond kulturních a sociálních potřeb na 2 %, nedávejte to na 1 %, a ještě s tou podmínkou, že půl procenta, nebo 50 % z toho 1 %, bude muset být využito na penzijní připojištění. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP