(16.50 hodin)
(pokračuje Martin Kukla)

Já tady mohu číst mnoho dopisů, které jsem dostal, můžu tady citovat: "Zásadně nesouhlasíme se snížením základního přídělu do fondu kulturních a sociálních potřeb na 1 % z objemu mzdových prostředků a se záměrem povinně z této částky použít nejméně 50 % na příspěvky na produkty spoření na stáří. FKSP má velký význam pro zaměstnance, příspěvky na kulturu, tělovýchovu, vzdělávání, stravování, rekreace jsou důležitým benefitem pro možnost aktivního trávení volného času, obzvláště při nízkých příjmech." Těch dopisů jsme dostali velice mnoho, mohl bych je tady všechny přečíst, ale to bychom tady nebyli asi tento týden, ale byli bychom tady i celý příští týden. A dělat to nebudu, protože obstruovat nechci.

Dále co vy zvyšujete - není to daň, ale je to zvýšení dálniční známky skokově z 1 500 na 2 300. Já se připojuju k pozměňovacímu návrhu, kdy chceme zachovat 1 500 korun. Nemyslím si, že naše dálniční síť v této chvíli tak roste, že bychom měli zvyšovat ceny v této ekonomické době takhle skokově vysoko na 2 300.

Dále, jak tady moje ctěná kolegyně Klára Dostálová říkala o řezaných květinách. Nechápu to. Proč lidem, když někomu chcete udělat radost, když máte zármutek a jdete na pohřeb a kupujete řezané květiny, aby byly ve vyšší sazbě? Já se připojuju k návrhu, aby byly v té nižší sazbě.

Dále se připojuji k pozměňovacímu návrhu svého ctěného kolegy, který sedí za mnou, Karla Havlíčka, a to aby byla zachována daň pro podnikatele 19 %, a ne, jak vy navrhujete, zvýšit jim to na 21. Je to další podraz pro podnikatele. Okopáváte jim tím kotníky a chcete, aby HDP v České republice asi klesalo.

Na druhou stranu abych nebyl kritický, tak jsem rád, že konsolidační balíček byl velice krutý, ale vy jste asi dali trošku zpátečku jako pětikoalice a dali jste teď komplexní pozměňovací návrh, kde jste vyslyšeli jak názory Českého svazu včelařů, tak nás opozice a včelaře do 50 včelstev a 50 000 příjmu nebudete danit.

Co je fakt nehorázné pro všechny lidi, je zvýšení daně z nemovitosti. Vy prostě všem lidem v České republice chcete zvýšit daň z nemovitosti na dvojnásobek, a prostě kdo mají zahradu, garáž, kousek pole, byt, rodinný dům, chatu, tak od příštího roku chcete, aby platili za to, že si za celý život ušetřili a něco si koupili, aby platili dvakrát tolik. Takže já se připojuju k tomu, aby daň z nemovitosti zůstala ve stejné výši.

No a poslední, k čemu se připojím, těch pozměňovacích návrhů mých kolegů je velice mnoho, ale nebudu obstruovat a nebudu vyjmenovávat všechny, ke kterým se připojuji, ale k tomuhle poslednímu si myslím, že kdo sleduje mé sociální sítě, tak jistě bude vědět. A týká se to palivového dřeva. Někdo si běžte zkusit do toho lesa sázet sazenice, vyžínat ten les, až vyroste, budete čekat sto let, pak z toho máte nějaký užitek, vy mu zvýšíte daň z nemovitosti na ten les, no a když bude chtít to dřevo prodat jako palivové dřevo, tak vy prostě chcete vybrat víc peněz, tak to dáte do vyšší sazby. To si myslím, že je nehorázné. Jednak na vesnicích tím vytápí mnoho rodin. Já třeba topím taky palivovým dřevem, ale používám svoje, chodím ho těžit do toho lesa, tak vím, o čem mluvím. Takže já se připojuju k tomu pozměňovacímu návrhu. Ne že bych tady lobboval za sebe, já to dřevo nekupuju, já ho mám vlastní, ale připojuji se k tomu, aby bylo v nižší sazbě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já vám děkuji, pane poslanče. A poprosím s faktickou poznámkou pana poslance Langa.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, pane místopředsedo. Tak já jsem původně chtěl vystupovat s klasickým projevem, ale využiju této příležitosti, kdy navážu na svého předřečníka. My opravdu si to nevymýšlíme, já mám tady konkrétní dopis z našeho Plzeňského kraje, který jsem obdržel od paní Jany Truhlíkové Müllerové, vrchní sládkové, ředitelky Městského pivovaru v Domažlicích. Já jsem se sám připojil k několika pozměňovacím návrhům z různých oblastí a mimo jiné pocházím z kraje piva. To znamená - v Plzni velký pivovar, v Domažlicích místní pivovar, který vybudovali, vypiplali. Je tady velice dlouhý dopis, kdy upozorňuje paní sládková, abychom nedělali určité věci nebo se aspoň snažili některé věci trošičku poupravit. Překvapuje mě pravicová strana ODS v tomto balíčku, konkrétně se to týká zvýšení sazby DPH na čepované pivo.

Já tady z celého toho dopisu použil jenom dvě věty a tím skončím: "Zvýšení sazby DPH na čepované pivo z 10 na 21 % již od ledna 2024 považujeme za velmi nešťastné a nesystémové. Jsme znepokojeni daným návrhem i nedostatečnou podporou a nepochopením významu a složitosti provozování řemesla pivovarnictví a pohostinství, které jsou vybudovány na čestné a tvrdé práci desítek až stovek malých podnikatelů napříč republikou." Těch minipivovarů máme obrovské množství nejenom v našem Plzeňském kraji. A poslední větu: "K zachování české pivní tradice v našich regionech vás žádáme o přehodnocení plánovaného zvýšení sazby DPH na čepované pivo a zachování stávající sazby, či alespoň zvážení odkladu daného zvýšení, abychom se na danou změnu mohli důkladně připravit a neskončili ve velkém s naším podnikáním."

To znamená, tady máte klasický příklad toho, jak nahlíží na váš úsporný nebo konsolidační balíček podnikatelé, prosím vás. To znamená, ODS, zejména poslanci, měli byste zvážit a poslouchat lidi, kteří podnikají, vybudovali svoje podnikání a vidí v tom všechna ta rizika, do kterých vy je ženete. Děkuji za slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Máme zde další faktickou poznámku, a to pana poslance Kotta. Dvě omluvy: Robert Králíček od 17 do 18 hodin z pracovních důvodů a pan poslanec Patrik Nacher od 17 do 18 hodin rovněž z pracovních důvodů. Máte slovo.

 

Poslanec Josef Kott: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já ty dvě minuty nevyužiju. Já chci jenom připomenout to, co tady padlo včera večer od předkladatele pozměňovacího návrhu, kolegy Brabce. Možná si všichni moc dobře vzpomínáme na to, jak se tady rozjížděly kotlíkové dotace, jak jsme se snažili v těch nejvíce zasažených lokalitách využít toho, aby lidé vyměnili ty kotle na uhlí, aby se snažili vzít životní prostředí do vlastních rukou, to znamená zlepšit spalování, mezi tím bylo i dřevo. A nebylo to jenom dřevo, byly to brikety, byla to štěpka, byly to záležitosti, které samozřejmě jsou spojené se dřevem. Takže já to beru tak, že v podstatě tím, že my teď budeme zvyšovat daň za palivové dříví, tak jim budeme likvidovat ty investice. A jsou to v prvopočátku peníze, které dostávali od státu. Takže myslím, že i tenhleten argument bychom měli vzít v potaz, až budeme rozhodovat, jestli palivové dřevo dáme do vyšší sazby, nebo nedáme. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče. A poprosím dalšího řádně přihlášeného, pana poslance Tomáše Helebranta. Máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Helebrant: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vystupuji s podporou pro pozměňovací návrh číslo 3128, který cílí na zachování současné výše ročního časového poplatku pro cenu za dálniční známku. Vládní návrh má za cíl zvýšit cenu dálniční známky ze současných 1 500 korun ročně na 2 300 korun za rok. Takové skokové zdražení je však zbytečně razantní a dle mého názoru nepřijatelné. V kontextu toho, že domácnostem se skokově zvedají všechny možné výdaje, přidávat k nim další a další, se mi nejeví jako dobré a systémové řešení. Jednorázové zvednutí ceny o více než 50 % současné ceny není správným krokem. Uvědomme si, že pokud dojde k prosazení tohoto markantního zdražení, stane se poplatek za kilometr na našich dálnicích jedním z nejdražších v okolí. Do rozpočtu přece odvádějí motoristé i dost prostředků už tak. Vzpomeňme si třeba na spotřební daň, která se tady na pohonné hmoty zvyšovala docela nedávno. Cesta po dálnicích nám všem slouží, abychom zrychlili cestu do práce, nebo naopak rychleji byli doma, a tak si myslím, že toto zvýšení opravdu přinese velmi negativní reakce od veřejnosti. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP